Nollränta – en effekt av Alliansens misslyckande

Alliansen har valt att inte vidta viktiga samhällsinvesteringar under 8 år. Därför tvingas nu riksbanken till 0-ränta! Penningpolitiken har blivit impotent. 

 

  • Ta bara Norrbotniabanan och restaureringen/utbyggnaden av järnvägsnätet.
  • Ta de miljoner bostäder i landet från 60-talet som är i stort behov av renoveringar.
  • Ta de statliga bolagen som minskar i antal efter utförsäljningar och som delvis flyttat utomlands. De sålde bolagen men pengarna användes inte till att minska statsskulden utan åts upp av skattesänkningar för huvudsak rika män.
  • Ta skolorna och äldreomsorgens lokaler som är i behov av stora renoveringar.

 

Bara dessa 4 punkter visar på hur en verklig investeringspolitiken saknas under Alliansens tid. Trots redordlåga räntor har man inget gjort av större omfattning.

 

De har istället valt att HOPPAS att det privata näringslivet ska investera. Hoppas!

Men när man inte ens investerar när reporänta är 0,25% inte sjutton händer något om den är 0,25% lägre. Det är staten som måste ta initiativ till investeringar och nya statliga företag!

——————

Den nya regeringen har börjat att våga satsa på framtiden – om de får igenom det i riksdagen. Även om det är alldeles för lite. Det behövs stora offentliga investeringar i infrastruktur, bostäder, klimat- och miljöomställning och mycket annat. 

 

Risken är stor att vi hamnar i riktig stagnation i landet. Och att istället huspriserna ökar kraftigt och lånen ökar. Då har vi en stor huskrasch framför oss.

 

De enda vinnarna idag är i realiteten bankerna! De kommer att öka differensen mellan in- och utlåningsräntor och öka på sin 100-miljardersvinst!

 

Det är inte konstigt att Anders Borg rymde med svansen mellan benen!

 

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *