Centerns partikassa

2005 blev Centerpartiet ett av Europas rikaste partier.

Det året sålde man tidningskoncernen Centerpress för 1,8 miljarder kronor. Pengarna placerades i det nystartade bolaget Randello.

Två år senare fick ett särskilt kapitalförvaltningsråd i uppdrag att förvalta en större del av pengarna. I stort sett hela vinsten går rakt in i Centerns partikassa. Randello har inte ens en egen lokal och det är därför förvaltningsrådet håller sina möten på Arkitekternas pensionskassa, där en av rådsmedlemmarna, Maritha Lindberg är vd.

När börsen vände uppåt 2009 vågade man ta större risker och placerade hälften av pengarna i aktiefonder. Mångmiljonvinsten kom lagom till valåret.

Vinsten till Centerpartiet

– Meningen är att vi ska kunna ha mer verksamhet och lägga mer pengar på val än vad vi annars kunnat, säger Håkan Granlund, Centerpartiets ekonomichef och vd för Randello Invest.

Av 2009 års vinst gick 110 miljoner direkt in i Centerpartiet. Förra valet satsade man 60 miljoner kronor i valrörelsen. Men det gick ändå åt skogen för Centerpartiet.

 

Tydligen är det så att den stora partikassan har dragit till sig personer som ser andra alternativ när man tagit över centern. Det skapar möjlighet för dom att bli anställd med en god lön. Och att föra ut ”sin” dvs Timbros politik. Tydligen var Annie Lööf vägen in för dom. 

 

Men jag tror inte att en överfull partikassa kan köpa centerpartiet in i riksdagen den här gången. De har allt för många gånger ställt sig till höger om högern.

 

Men det kanske är det som Reinfeldt vill genom att nu snacka om skattehöjningar. Då kanske moderatväljare röstar på ”skattesänkarpartiet i alla lägen för de rika” istället – och att de då röstar på centerpartiet……………..

 

Vi kommer att bli dränkta av centerpropaganda till hösten!  Var så säker!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *