Krigshökarna vädrar luft…

 

Det finns svenska politiker som tydligen tror att vi lever i det kalla kriget igen och att Ryssland är kommunistiskt. Deras gener skriker då  genast: Upprustning! Bojkott! Mer militär! Nato! Anfall!

 

Bland de som skriker högst är folkpartisterna! Vi glömmer inte att det partiet en gång skrek efter svenska kärnvapen. Nu vill dom dölja sig under USA:s krigiska armar.

 

Nu försöker dom sälja oss till Nato istället för att hålla fast vid en neutralitetslinje som hållit oss utanför krig i 200 år.

 

Istället för att vädja till lugn och besinning har vi en utrikesminister som kastar ur sig den ena grodan efter den andra.

 

Göran Greider skriver: ”När Fredrik Reinfeldt råkar säga att det viktigaste nu är att ”kyla ner” får han löpa gatlopp”. Det passade inte krigshögarna. Ja även Bildt tog avstånd från honom.

 

Vi läser hur USA-högermannen John McCain träffar en anti-semitisk ny-fastisterna i Svoboda i Kiev. De slåss mot den organiserade judenheten…. Är det nån som reagerar? Inte Bildt…

 

De fördömer nu att Krimborna vill bestämma själva över sin republik och anklagar Ryssland att ha trupper där. När i själva verket det finns ett avtal med Ukraina att de enligt uppgift har rätt att ha 25000 soldater där. Många Krimbor har dessutom dubbla pass. Så vem är ryss då och vem är Krimbo?

 

Göran Greider skriver vidare i socialdemokratiska Dalademokraten:

 

Vi lever djupt inne i en hegemonisk berättelse och det är USA som berättar den. Det är därför upprördheten är nära noll när amerikanska drönare kränker folkrätt, krigslagar och mänskliga rättigheter men total när Ryssland överträder FN-stadgan. I Sverige har vi också en särskilt stark och egen ryssofobisk tradition, från Karl XII och framåt, som definitivt alstrar irrationella känslor. Att kliva ur dessa berättelser är nästan omöjligt, eftersom massmedierna också livnär sig på dem.

Idag finns knappt heller ett spår kvar av den långa tradition som stavas antimilitarism. Nato har det senaste årtiondet expanderat med allt fler medlemmar och ett land som Sverige är nästintill redan medlemmar – frågan är i praktiken inte om vi ska gå med i Nato utan när vi ska gå ur. Svenska vapenexportskandaler klingar snabbt av. När svenska Jas-plan lyfte mot Libyen för några år sedan kände många nationell stolthet.

 

Det händer mycket nu och det gäller att försöka bena ut något ur propagandafloden. CNN har skissat på 5 möjliga scenarier:

 

  1. Krig. Ingen av parterha vill det och Ukraina har ingen militär chans och det skulle riskera till att bli världskrig.
  2. Ryssland retirerar. Osannorlikt. Ryssland har viktiga tillgångar att skydda på Krim och har ett långt avtal med rätt att vara där. Det är deras enda militärbas som har öppet vatten på vintern. USA har 200 militärbaser över hela världen.
  3. Ryssland retirerar med vissa villkor. Mer troligt. Vilka villkor då? Krim kan rösta för att separera från Ukraina nära Ryssland istället. Usa Har Guantanamo på Cuba – så varför inte? Ukraina får betala sina skulder till Ryssland.’

 

  1. Ryssland flyttar fram sina positioner och tar östra Ukraina. Om det händer gäller alternativ ett.
  2. Västvärlden vänder. Usa vill straffa Ryssland och låta Ukrainas nya regim bli ”segrare” men får nog inte övriga världen med sig. Den bestraffningen skulle slå tillbaka mot väst.

 

Tyskland köper sin gas från Ryssland och säljer sina bilar dit. Angela Merkel är uppväxt i Öst och kan ryska och Putin kan tyska. De har en personlig relation som inte Obama har. Så USA får aldrig med sig Tyskland på några tokiga vägar. Det skulle försätta Tyskland i en stor lågkonjunktur. England har ca 60 miljarder pund att fordra av Ryssland och vill inte tappa dom pengarna! Deras banker skulle krascha. Vid ett krig skulle Europas och även Sveriges industri lida kraftigt!

 

Det finns säkert gott om andra möjligheter.

 

Personligen tror jag att Ryssland retirerar under vissa villkor, men behåller kontrollen över Krim om befolkningen där röstat för detta.

 

Det kommer nog USA och Västhökarna tvingas svälja. Usa, Frankrike och England har ju själv massor med baser runt om i världen.

 

Annars riskerar man själv att hamna i en jättelågkonjunktur!

 

Alliansens utrikesminister Karl Bildt  är en katastrofi sitt handlande i Ukrainafrågan! Han är förbrukat att vara med och förhandla fram en lösning som är någotsånär godtagbar för alla parter! Han står på hökarnas sida här liksom när han ivrade för ett anfall på Irak.

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *