2021 års Monica Zetterlund-stipendiater

Monica Zetterlunds Minnesfond har utsett 2021 års stipendiater.
Vi gratulerar Elise Einarsdotter och Alexander Lövmark.

 

Foto: Isabelle Minou

I Elise Einarsdotters liv slingrar sig röda trådar av poesi, lyrik och musik; tre komponenter tätt sammanflätade och djupt förankrade.
Inspirerad av Österlens gula rapsfält, hästar, hav och landsbygd började hon spela piano redan som litet barn. Som ung tonåring fick hon uppdraget som kantor i bygdens kyrkor; något som gav henne insikt i kyrkomusikens harmonik samtidigt som de långa preludierna lockade henne att utveckla improvisationskonsten.
Elise fångades av folkmusik, soul och den klassiska musiken men upptäckte tidigt även jazzen. Hon startade ett eget jazzband i Ystad, men Stockholm hägrade och Elise skulle med huvudstaden som bas komma att bli en centralgestalt – som musiker och kompositör, men även som en röst för jämlikhet, jämställdhet och mångfald.
Under några år i 70-talets USA, med bland annat studier på Berklee College of Music i Boston, mötte hon de allra största inom jazzen. De skänkte outplånliga intryck och Elise återvände till Sverige med nya erfarenheter och en inre rikedom. Väl på hemmaplan bildade hon den banbrytande gruppen Tintomara, ett oerhört betydelsefullt band som visade vägen för mången kvinnlig musiker; ett exempel på Elises stora betydelse som förebild.
Hon har samarbetat med och komponerat för många av våra finaste musiker, skådespelare, poeter, körer och orkestrar; ofta med livskamraten Olle Steinholtz vid sin sida. Elise har samtidigt varit verksam som föreläsare och pedagog och en engagerad och synnerligen aktiv röst inom kulturen.
Världen har varit hennes arbetsfält och oräkneliga är hennes konserter, skivinspelningar, TV- och radiosändningar. Ofta har vi avnjutit henne i den egna Elise Einarsdotter Ensemble. Ibland har vi sett henne alldeles allena på scenen, som solist. Vi ser också tillbaka på den unika konsertserien på Oktoberteatern i Södertälje: Elises Salong, med gäster från vitt skilda genrer, alltid genomförd med stor värme och kärlek.
Elise är och har varit en urkraft.
Prissumman är 60.000 kronor och motiveringen lyder:

Du är en solstråle på den musikaliska arenan. Hela Ditt verksamma liv har Du varit en betydande inspiratör där engagemanget, experimentlustan och initiativrikedomen varit nyckelorden. Kreativiteten och nyfikenheten är ständigt närvarande. Din person, Din musikaliska formuleringskonst och tekniska briljans har satt djupa avtryck hos generationer av musiker. Allt detta är en beundransvärd gärning.

 

Alexander Lövmark – Fasching, Stockholm:

Foto: Alexander Tillheden

Vi är glada att få uppmärksamma Alexander Lövmark; en nyfiken vokalist med ett vidöppet sinne, alltid med nya utmaningar i sikte.
Han sjöng sig igenom uppväxten men fastnade med tiden också för kontrabasen, även det ett instrument som han trakterar med stor skicklighet.
Utbildningen gick från Kulturskolan via Bollnäs Folkhögskola till Högskolan för Scen och Musik Göteborg där han studerade improvisation – nu framförallt som sångare. Alexander har med sin sångröst sökt sig till många olika och brokiga sammanhang som alla utvecklat honom, på skilda sätt; ofta som solist, men även som medlem i exempelvis Taubekapellet Tira Vento och vokalensemblen Stockholm Voices.
Själv säger Alexander: ”Mina musikaliska förebilder har varit många och jag har ofta bytt favoriter. Jag har haft en stor dragning till det improviserade; till det som händer i nuet. Jag vill alltid känna att jag utmanar det förutsägbara. Det var stort att vinna 1:a pris i Montreux Jazz Voices Competition, men kanske ännu större att året därpå gästa Montreux Jazz Festival med både eget band och egna kompositioner.”
Monica Zetterlunds Minnesfond ser mycket fram emot att följa Alexanders framtida musikaliska äventyr.
Prissumman är 40.000 kronor och motiveringen lyder:

Din virtuositet och Ditt intuitiva musikaliska flöde är avspänt, naturligt, självklart. Du är en ekvilibrist, en urkraft med stor närvaro och ständig lust till nyskapande. Allt bottnar i en genuin teknik kombinerad med en djup kunskap. Ditt musicerande hänför, Ditt musikaliska uttryck bringar glädje. Tack Alexander!

 

Monica Zetterlund skulle den 20 september ha fyllt 84 år. Stipendierna skulle ha delats ut under en hyllningskonsert på Berwaldhallen den 26 september, men likt förra året ställs konserten in pga restriktionerna.
Förhoppningsvis får vi se 2020, 2021 och 2022 års stipendiater på samma scen nästa år!

För Minnesfonden, Ann Allan (ordf, textförf.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *