Tiggeriet fördubblat på ett år och spritt över hela landet

Ifjol hade sverigedemokraterna som bekant en valaffisch om att stoppa det organiserade tiggeriet. SD anklagades inte oväntat för att vara främlingsfientliga och rasister. I år har också Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ’kommit ut’ och föreslagit att man ska ta tag i tiggeriet. Det senaste utspelet står M för och de vill kriminalisera det organiserade tiggeriet precis som SD föreslog redan för ett år sedan.

Gävleborgspolisen kartlade organiserat tiggeri bland 150 EU-migranter i mars i år. Verksamheten tros omsätta 10 miljoner kronor per år enligt lokaltidningen Hela Hälsingland. Gävleborgspolisen gjorde en omfattande insats mot dessa drygt 150 EU-migranter. Migranterna uppgav själva att de tjänar över 300 kronor om dagen. Enligt polisens beräkningar innebär det att gruppen omsätter drygt 10 miljoner kronor per år.

”Det är samma människor som skjutsar ut dem varje morgon och det finns människor som går runt och samlar upp pengar från dem på gatorna”, säger Lars Fredi, tillförordnad polisområdeschef i Norra Gävleborg. Polisen i Hälsingland har redogjort för sina spaningar av organiserat tiggeri inför riksdagen. Rapporten baseras på den tre veckors insats i ett läger för EU-migranter som gjordes i mars.

Redan i april 2009 sa Kajsa Wahlberg, kriminalinspektör vid rikspolisstyrelsen, i tidningen Metro:

”I Rumänien finns det tiggarskolor där barn från fattiga familjer tränas. Sen får de falska ID-handlingar innan de börjar resa runt i Europa.”

I juni 2012 sa Wahlberg i Göteborgs-Posten att ”Personer har förts till Sverige av kriminella grupper för att utnyttjas i tiggeri, för tvångsarbete eller för att medverka i brottslig verksamhet. Handikappade och barn är mycket värdefulla brottsverktyg.” Den unge rumänen Soran, som Kalla Faktas reportage till stor del handlade om, stärker Wahlbergs berättelse.

Trots den information som bl a rikspolisstyrelsen lämnade redan 2009 har våra politiker inte gjort något konkret i frågan på över 6 år. Nu har dock 3 av allianspartierna ’kommit ut ur garderoben’ med förslag att det organiserade tiggeriet ska stoppas. Att allianspartierna (utom Centern) först i år kommer med sina förslag är häpnadsväckande med tanke på att de satt i regeringen när Wahlberg informerade om hur läget såg ut redan 2009. Den rödgröna regeringen har inte ens lagt fram några förslag ännu. Pinsamt och skämmigt!

Alla som förra veckan såg Kalla Faktas reportage om det organiserade tiggeriet (TV4) torde också kräva att det stoppas. Med så många samverkande krafter borde det inte vara svårt att på allvar ta tag i den fråga som oroar och upprör så många av oss medborgare. Om politikerna verkligen representerar sina väljare borde de för länge sedan ha lyssnat till vår oro. Halva väljarkåren torde vilja ha ett slut på tiggeriet.

Att Kd, Fp och M först i år tagit upp frågan beror nog mest på att SD lockat allt fler väljare, inte minst f d borgerliga väljare. Tondöva politiker lyssnar inte på oroliga väljares uppfattningar. Då detta är en svår fråga kräver den bred partiöverskridande samverkan. Så när får vi det?

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *