Saudiarabien vill leda FN:s råd för mänskliga rättigheter

I få länder förtrycks kvinnor lika systematiskt och grymt som i Saudiarabien. Deras kungafamilj går emot varje krav på att kvinnors rättigheter ska respekteras i och utanför landet och mänskliga rättigheter kränks dagligen. Det kan heller inte ha undgått våra partiledare att Saudiarabien understött Islamiska staten och möjliggjort deras övergrepp. Trots detta var det ändå bara Jonas Sjöstedt som i Svt:s partiledardebatt för ett par veckor sedan kallade Saudiarabien för diktatur. Löfven fegade i vanlig ordning ur och kallade landet för icke-demokrati.

Saudiarabien vill nu bli ordförande i FN:s högsta organ för försvar av de mänskliga rättigheterna och människorättsorganisationer reagerar med stort raseri. Saudiarabien är en av världens värsta förtryckarregimer med massiva brott mot de mänskliga rättigheterna enligt Amnesty, Human Rights Watch och FN. Vårens attacker mot Jemen, där Saudi urskillningslöst bombat civila mål, har t ex likställts med krigsbrott.

Nadia Boehlen, talesperson för Amnesty International i Genève, anser att Saudiarabiens ambition är ”ofattbar” och fortsätter:

– Det är verkligen ironiskt att se ett land som hånar mänskliga rättigheter genom mängder med offentliga avrättningar, försöka bli ledare för ett organ vars uppgift är att stärka och skydda de mänskliga rättigheterna.

Saudiarabien bedriver nu en intensiv lobbyverksamhet för att i höst bli ordförande för människorättsrådet med 47 medlemsländer. Varje ordförande sitter i ett år. Saudiarabien ingår i asiatiska gruppen, som står i tur att bli ordförandeland. Det innebär att Saudi kan vinna lobbystriden. Övriga fyra regionala grupper nominerar varsin biträdande ordförande.

Ungefär samtidigt söker Saudiarabien på en statlig jobbsajt 8 ”religiösa funktionärer” d v s bödlar för avrättning och stympning enligt Reuters. Landet kan inte hantera det kraftigt ökade antalet avrättningar som nu sker. 2014 halshöggs 89 personer och hittills i år har ungefär lika många redan halshuggits. Detta är ett låglönejobb och sökande behöver inga särskilda meriter, men de måste förutom avrättningar också utföra stympningar.

– Att välja Saudiarabien som världens ledare över mänskliga rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren, säger Hillel Neuer, chef för människorättsorganisationen UN Watch.

Ingen kunde ha formulerat det bättre.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *