Syriska pass till salu på nätet

Svenska såväl som internationella experter konstaterar att Sverige ligger långt efter andra länder i det förebyggande arbetet att förhindra och bekämpa radikalisering och våldsbejakande extremism. Att de ökade flyktingströmmarna kommer att innebära en förändrad hotbild är ingen nyhet. De flesta terrorexperter, som Magnus Norell och Magnus Ranstorp, har varnat för detta och samtidigt konstaterat att tillräckligt många redan tagit sig hit redan innan dagens höga volymer. SÄPO, som redan för ett par år sedan avslöjade att ca 200 personer i Sverige utgjorde ett hot, mörkar enl DN (19/11) hur hög den siffran är idag. De har dock höjt hotnivån för landet från 3 till 4 på en femgradig skala för första gången sedan 2010 och poliser i huvudstaden uppmanas stanna kvar på jobbet.

Jag skrev förra året en insändare om missbruket med pass. Häromdagen kritiserade Anders Jörle, UD:s tidigare presschef, på SvD Debatt både alliansregeringen och den rödgröna regeringen för att inte ha förstått eller reagerat över missbruket med pass. Ett av de värsta fallen är en person som fått ut 18 pass mellan 2009 och 2013, enligt en SOU-utredning. Hur är det möjligt att få ut så många pass utan att någon reagerar med tanke på vilka ödesdigra konsekvenser detta missbruk kan få?

Så här fem i tolv har Sverige börjat inse att syriska pass säljs på nätet, ofta av IS. Problemen med de syriska passens tillförlitlighet har funnits länge, men inte förrän under de senaste dagarna har svenska medier vaknat och börjat rapportera om detta. Sent ska syndaren vakna.

Det ökade säkerhetshotet har samband med migrationen och bristen på kontroll. Det känns oroande och fullständigt oacceptabelt att det varje vecka eller månad kommer in IS-sympatisörer till Sverige. Under mycket lång tid har vi släppt in människor som inte ens registrerat sig utan bara slunkit igenom. De befinner sig redan i Sverige. Vilka är de och varför har de inte registrerat sig?

Oavsett vilken ideologisk bakgrund terrorismen har kan den drabba vem som helst, var som helst och när som helst:

”Det är övertygelsen, dödskulten och de totalitära idéerna som driver terroristerna. Sedan kan socioekonomiska och kulturella omständigheter vara förstärkande eller försvårande för terrorismens utbredning. Däremot är de oftast personer som väljer att handla efter sin övertygelse.”  (www.gp.se/nyheter/debatt/)

”Göteborg, Sveriges andra största stad, är den stad i Europa som per capita levererar flest personer till islamistiska terrornätverk. Det är en tragisk och farlig utveckling. Och det är ett faktum som Stefan Löfven troligen inte vill prata om på alla de kommande EU-toppmöten som ska behandla frågan om kampen mot våldsbejakande extremism och kriget mot IS.”                     (http://www.expressen.se/ledare/vi-maste-sluta-exportera-dod/)

Dagens och morgondagens problem och utmaningar, t ex extrem islamism, kräver en ny typ av politiker; personer med tydliga ledaregenskaper som vågar stå för en åsikt och genomdriva den även i motvind, som har en inre moralisk kompass, drivs av en ideologi och passion och jobbar för landets bästa, inte bara sin egen makt, position och ekonomi.

”Men politiker i väst har en uppgift som är viktigare än alla andra: skydda livet på de egna medborgarna. För att lyckas med det måste man vara proaktiv, något man inte är. Flatheten är enorm, av rädsla att anklagas för främlingsfientlighet.” (erixon.com)

Så vad gjorde utrikesminister Wallström (S) efter dåden? Hon insinuerade klart och tydligt att det fanns en koppling mellan fredagens terroristdåd i Paris och Israels hantering och bemötande av palestinierna. Anser hon att palestiniernas situation är den yttersta orsaken till blodbadet i Paris? Om inte, varför drar hon in den konflikten i ett resonemang om jihadism och terror? Man tar sig för pannan.

”Oviljan från flertalet vänsterdebattörers sida att ta övertygande avstånd från den fanatiska islamism som ger terrorismen näring är påtaglig. Man relativiserar problemet och ser mest islamismen som ett utslag av hur förtryckta människor i utvecklingsländer reser sig mot det västliga kapitalistiska förtrycket.” ”Jag är övertygad om att det som driver den millitanta islamismen nog inte i första hand är politisk övertygelse, utan fanatisk religiositet och tro på Allah. Men detta förstår inte vänstern eftersom djup religiositet och gudstro inte är närvarande i deras föreställningsvärld. De klarar inte att förstå islamismen som något annat än utslag av en politisk kamp – en vänsterrörelse.” (antropocene.se)

Och Löfven? Som den svaga ledare han är, sprang han och gömde sig när det hettade till, men han grävdes än en gång fram av Missing People, i tid för att rycka ut till Wallströms försvar. Vilket toppgarnityr Sverige har!

”Regeringen Löfven är regeringen som Gud glömde bort.” Wallström och Romson är levande bevis på varför kvotering till regeringsmakten inte är en bra idé. Kaplan och Fridolin är bevis på att Löfvens misstag vara att låta Mp vara med och bilda regering. ”Aldrig någonsin eller någon gång har Sverige styrts av en så pass oförmögen samling stolpskott, och i den regeringen är det faktiskt Margot som har störst erfarenhet av regerande. Det är inte alltid erfarenhet betyder någonting.” (6mannen.se)

Läs också:

http://www.dagenssamhalle.se/kronika/kommuner-ni-har-nyckeln-till-arbetet-mot-extremism-

http://fnordspotting.blogspot.se/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *