Främling, vad döljer du för oss?

Johan Westerholm (ledarsidorna.se) har nyligen kommenterat bostadsminister ”Mehmet Kaplan (Mp), spelaren”:”Kaplans huvudsakliga fokus har sedan han tillträdde varit relationerna med AKP och hans affärsförbindelser med Turkiet. Detta exemplifieras med hans första utlandsresa som minister som gick till Turkiet med ett program som fortfarande är hemligstämplat mer än ett år senare. Mehmet Kaplans intresse för utrikespolitik är lika stort som hans ointresse för bostadspolitik.” ”Kaplan har i övrigt presterat en rad märkliga uttalanden, som att IS-krigare i praktiken var frihetskämpar.”

Enl Westerholm åkte Kaplan också till Turkiet dagarna innan mötet mellan EU och Turkiet ägde rum: ”Varför finns inte bostadsministerns resa till Turkiet redovisad på regeringens hemsida? Relationen med Turkiet är minst sagt av allmänt intresse dessa dagar. Vad gjorde Mehmet Kaplan i Turkiet bara dagarna innan den Turkiska regeringen slöt ett historiskt förmånligt avtal med EU och Sverige?

Aje Carlbom, docent i socialantropologi, Malmö Högskola, skrev redan i okt 2014 följande i en artikel på www.dagenssamhalle.se:

Mehmet Kaplan, bostadsminister (MP) har sin ideologiska bakgrund i den islamistiska rörelse som de senaste tjugo åren har arbetat på att skaffa sig inflytande i olika politiska sammanhang. Bland muslimer är det sedan länge känt att moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm har dominerats av islamister i Det muslimska brödraskapets europeiska nätverk. Kaplan har, som bekant, haft officiella uppdrag för Sveriges Muslimska Råd (SMR) och Sveriges Unga Muslimer (SUM) som är knuten till brödraskapets ungdomsorganisation FEMYSO med säte i Bryssel.” 

Carlbom tar upp flera viktiga problem kring utnämningen av Kaplan till minister: att han bagatelliserat när muslimska ungdomar låter sig värvas av IS, att han varit delaktig i att bjuda in antisemitiska föredragshållare och att han i sitt försvar av muslimska organisationer inte verkar tveka att dra på sanningen.

Som identitetspolitiker för islam ger Kaplans nya jobb möjligheter till ett inflytande som han, och rörelsen han ingår i, inte har haft tidigare. Han har sannolikt också stöd för sina särintressen hos Miljöpartiet i stort. Den islamistiska rörelsen drar en skarp gräns mellan muslimer och alla andra medborgare. Muslimer är så essentiellt annorlunda, menar Kaplan och andra, att de måste ha egna offentliga institutioner för att kunna vara verksamma i samhället. Det utgör ett problem.

Dagen innan (14 okt 2014) skrev Nalin Pekgul, f d riksdagsledamot (S) en debattartikel, MP-ministerns dolda agenda,i Dagens Industri. Där säger hon bl a: ”Utnämningen av Mehmet Kaplan till minister är förvånade och förfärande.”

Några dagar tidigare hade flera turkiska tidningar ett uttalande av den nytillträdde bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) där han säger att ett av de viktigaste skälen till att ungdomar ansluter sig till den islamiska staten, IS, är att islamofobin är så utbredd i Europa. Hans lösning på problemet är att moskéerna i Europa måste få pengar från staten för att motarbeta rekryteringen till IS.

Enligt Pekgul är problemet snarare en identitetslöshet hos många unga muslimer i Europa. Det utnyttjas av islamisterna för att nå målet att skapa ett parallellt samhälle styrt av sharialagar. ”Det är ingen slump att islamistiska organisationer ofta bjuder in kända hatpredikanter till sina möten.” ”Det är ingenting att förvånas över att dessa rotlösa ungdomar låter sig inspireras och radikaliseras av dessa predikanter.”

En bekymrad Pekgul undrar hur länge man ska ”….. låta Sveriges Unga Muslimer och andra liknande organisationer, nu med Mehmet Kaplans stöd, komma undan med lama ursäkter med att de inte förstod vem de hade bjudit in? Det är oförlåtligt naivt att tro att man med pengar till den här typen av organisationer och moskéer ska motverka segregation och nå de ungdomar som radikaliseras.”

”Så sent som i somras jämförde han jihadister som åker till Syrien med svenskar som kämpade i finska vinterkriget. När detta uttalande starkt ifrågasattes framför allt i Finland backade Mehmet Kaplan och sa att det inte var en bra jämförelse. Jag är övertygad om att Mehmet Kaplan sa precis vad han menade och att han betraktar jihadisterna som frihetskämpar.”

Pekgul påpekar att rädslan att stämplas som islamofob gör att ingen vågar ifrågasätta Mehmet Kaplan och hans dolda agenda. Det ser hon som ett svek mot de människor som i första hand drabbas av islamisternas intolerans och förtryck.

Westerholm, liksom Pekgul, tar upp rädslan att stämplas som islamofob:

”Kaplan är sannolikt den som sitter säkrast i sadeln av alla Stefan Löfvens ministrar. Med allt vad det innebär och han vet att han inte heller riskerar ett misstroendevotum då motvapnet, att ett sådant skulle vara islamofobiskt, är tillräckligt avskräckande för att Alliansen skulle våga. Kaplan är en spelare. En skicklig sådan.”

Läs också: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/kretsen-bakom-kaplan-foerringar-terrorism-11456

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *