Turkiet pressar Europa

Halil Karavelli, turkietkännare och verksam vid Institutet för Säkerhets- och utvecklingspolitik, intervjuades i Svt:s Agenda 20 nov. Här följer min sammanfattning av vad Karavelli sa blandat med uppgifter från olika nyhetsmedier och egna reflektioner:

EU har inte haft några närmare relationer med Turkiet på senare år. Anledningen är att man bedömt att Turkiet inte respekterar demokratiska fri- och rättigheter. 2013 slog man med våld ner t ex  fredliga miljödemonstrationer och bara ett par dagar före toppmötet nu i november fängslades chefredaktör och en journalist för landets enda kvarvarande oppositionstidning. De hade rapporterat om Turkiets vapenleveranser till jihadister i Syrien. Den 2 december sköts en framstående människorättsadvokat ihjäl på öppen gata. Han hade bl a kritiserat staten och bristen på yttrandefrihet i Turkiet. Ett land som inte tillåter press- och yttrandefrihet tillåter inte heller demokrati.

I somras startade Turkiet krig mot kurderna, som Erdogan hatar. Bara för en månad sedan detonerade hans säkerhetstjänst en jättebomb mitt inne i en stor pro-kurdisk demonstration i Ankara. Nästan lika många dödades som under terrordåden i Paris. Erdogans glödande hat mot kurderna demonstrerades inte minst genom att de sörjande förbjöds att lägga ut blommor på mordplatsen.

Samtidigt som kriget mot kurderna startade, släppte Turkiet ut hundratusentals flyktingar till Europa. Erdogan räknade kallt med att EU inte skulle protestera mot hans krig mot kurderna av rädsla för att han då skulle släppa ut ännu fler flyktingar. Hans plan fungerade tydligen för det hördes inte många protester från EU. Detta var bara inledningen på hans triumftåg. Erdogans mål med att släppa ut alla dessa flyktingar var att få något i gengäld av ett pressat Europa.

Hans mål uppfylldes med råge. Nu vill EU stoppa flyktingar till Europa och Turkiet vill att deras förtryckarregim ska legitimeras internationellt. Win-win! Alla miljarder euro de får är mindre viktiga än att få internationell respekt och erkännande. Nu behöver EU hjälp med att stoppa flyktingströmmen till Europa och gör därför helt om, d v s belönar Turkiet genom att åter öppna förhandlingar om EU-medlemskap, bjuder in landet till toppmöten två ggr per år och öppnar för att tillåta 75-80 miljoner turkar att resa in i EU utan visum. I utbyte ska Turkiet stoppa den stora invandringen till Europa genom att bygga enorma flyktingläger nära den syriska gränsen.

I en intervju med Stefan Löfven påpekade en reporter att en allvarlig effekt av EU:s deal med Turkiet är att våldet nu kan eskalera fritt där. Löfven svarade att ”nu ska vi ta upp dessa frågor, nu när vi har chans till dialog med Turkiet”. Det påminner mig om Margot Wallströms planer att påverka arabvärlden med sin feministiska utrikespolitik. Har de inte lärt sig något av sina tidigare misstag? Är de fortfarande lika ”naiva”?

EU har nu gett Turkiet ’carte blanche’ för att ostraffat göra som de vill; kasta chefredaktörer och journalister i fängelse, förtrycka kurder, skjuta människorättskämpar på öppen gata m m. Hur försvarar EU detta? Hur försvarar vår egen regering detta? Hur länge dröjer det innan Erdogan kräver mer av EU? Tänk, om vår egen förmåga att styra Europa minskar medan Erdogans förmåga att styra Europa framför sig ökar! Innebär outsourcing av gräns- och flyktingproblemen början till slutet för EU?

För närvarande utkämpar den makthungrige Erdogan en duell med den lika makthungrige Putin, som anklagar Turkiet för att köpa olja av IS, tillåta IS att använda Turkiet som transitland för sina oljetransporter, ge skadade IS-terrorister vård där och förse IS med vapen. Inte nog med det. Den ryske utrikesministern Lavrov har öppet anklagat Turkiet för storskalig organstöld. Det har länge skrivits om IS vedervärdiga avrättningar men sällan om de omfattande organstölderna som pågår i Syrien. I New Eastern Outlook (3/11 -15) kan man bl a läsa följande:

”On February 18, 2015, Mohammed al-Hakim, the representative of Iraq to the United Nations, said that the ”Islamic State” has been killing people to sell their organs. According to him, in the mass graves of ISIS victims, bodies of people have been found with signs of surgery. These people were missing kidneys and other internal organs.”

Oavsett varför Turkiet sköt ner det ryska planet lär det skapa stora och långvariga problem för Turkiet och Erdogan. Han sägs ha ringt Putin några gånger för att få prata med honom, men Putin har varit ”oanträffbar”. Oron för vad Putin kan komma med dämpas nog av att EU behandlat Erdogan och Turkiet med tidernas silkesvantar.

 

2 kommentarer

  1. Vi har ett Europa till bredden fyllt av av idioter till ledare så det inte omöjligt att Erdogan drar det längsta strået. Sker detta är Europa förlorat för all framtid. Muslimerna har försökt förr men har fått se sig besegrade, denna gång ser de att chansen att erövra världen har aldrig varit större än nu. Vi västerlänningar vi är sååå in i helvete korkade att vi tom betalar via våra valda regeringar för vår egen och kommande generationers undergång. Skall vi rädda vår del av världen är tiden knapp mycket knapp för klockan står på två minuter i tolv.slut

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *