”Åkesson i debatt gör att jag kräks”

Är det ett acceptabelt uttalande av en statlig chef på hög nivå? Så twittrade rikspolischef Dan Eliasson för ett par år sedan när han var generaldirektör för Försäkringskassan. Eftersom han inte tagit avstånd från, eller bett om ursäkt för, uttalandet är det rimligt att anta att han har den uppfattningen även idag.

En allvarlig epidemi bland politiker, myndigheter och media härskar sedan några år eller sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. En av dem som tidigt och allvarligt drabbades var Fredrik Reinfeldt. Han gjorde det till sin uppgift att till varje pris sätta stopp för SD. Resultatet av hans strategi blev som bekant det motsatta; idag hotar SD att gå förbi moderaterna och bli landets andra största parti (om de inte redan gjort det och om det inte innan nästa val blir landets största parti).

Rädslan att ’brunstämplas’ eller ’brännmärkas’ av media gör att vi inte längre bör tala om alla kvinnor som förtrycks i förortsområden då det kan gynna SD. Vi ska heller inte tala om dagens drygt 50 ’no go-zoner’ för att det kan gynna SD. Inte heller ska vi prata om tjänstemän som hotas när de utför sina jobb; ambulanspersonal, personal på akutmottagningar, poliser, personal inom brandkår och räddningstjänst, badvakter, bibliotekspersonal m fl. Det kan också gynna SD. Och vi ska absolut inte tala om att de unga män som i grupper ofredar kvinnor verkar komma från andra kulturer då det kan gynna SD.

Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen kommenderingschef för ”We are Sthlm” 2014 säger enligt DN  i en tidningsintervju med tidningen tidigare i veckan:

Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen.

Ågren är mycket kritisk till det politiskt korrekta medieklimat som råder i Sverige där han i egenskap av polis ständigt måste vara på sin vakt för att inte bli stämplad som rasist. Dock handlar det nog snarare om omsorg om hur den egna organisationen framstår än om politiska hänsynstaganden. Men polisens verksamhet liksom deras information/kommunikation ska tjäna samhället och inte det egna ryktet. Och man ska definitivt inte ta partipolitiska hänsyn. Kan det faktum att polispersonal undviker att rapportera om händelser som knyts till gärningsmän med utländsk bakgrund ha med ledarskap inom polisen att göra? Och vilken roll spelar deras kåranda?

Dan Eliasson är idag rikspolischef. Han fick den tjänsten trots att han ett par år tidigare, när han var generaldirektör för Försäkringskassan, twittrade:

”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. J Åkesson i debatt gör att jag kräks!” ”En del tycker att GD ska vara tyst! Passar inte mig. Hatar rasism!” ”Alla måste visa var man står. För många rasister i Sve. Står jag för!”

Det är omdömeslöst och oacceptabelt av en ämbetsman i allmänhet, på den nivån i synnerhet, att häva ur sig något sådant. Står jag för! Hur ska enskilda poliser våga gå ut och säga något som de kan misstänka att högste chefen fördömer?

Statsministern har nu gått ut och krävt en utredning om vad som hände i augusti 2014 i samband med festivalen We are Stockholm och Eliasson har lovat att gå till botten med detta. Men har inte Eliasson förbrukat det förtroende han eventuellt hade när han blev rikspolischef? Hur ska han kunna göra en professionell och förutsättningslös utredning? Han själv och hans ledarskap torde vara en väsentlig del av problemet inom polisen.

Polismyndigheten är en offentlig aktör som ska bemöta individer professionellt och likvärdigt oavsett kön, sexuell läggning, etnicitet, religiös och politisk inriktning. Vi vet genom Eliassons eget uttalande att han hatar SD. Hur ska han kunna bemöta sverigedemokrater professionellt och likvärdigt? Det enda rimliga en förutsättningslös och professionell utredning borde komma fram till är att ansvar måste utkrävas av polisen. Dessutom bör Eliasson, som uppenbarligen inte är vuxen sin uppgift och sannolikt en del av problemet, avgå.

Under sitt första år vid makten har den rödgröna regeringen initierat fler utredningar än jag kan räkna till. Resultaten av dessa har hittills antingen låtit vänta på sig eller inte varit några kioskvältare. I värsta fall blir det heller ingen ’palatsrevolution’ denna gång. Allt kommer antagligen att återgå till det normala när dagens upphetsning lagt sig och journalisterna dragit iväg till andra scoop.

http://nyheteridag.se/

http://www.svd.se/ett-bottenlost-svek/om/overgreppen-under-we-are-sthlm

http://www.blaljus.nu/nyhetsartikel/hur-kunde-det-bli-sa-fel

http://ledarsidorna.se/2016/01/pa-samhallets-botten/

http://fnordspotting.blogspot.se

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *