Jag mår illa

Dan Eliasson, rikspolischef, är mannen som ”kräks när han ser Jimmy Åkesson i debatt.” Jag är övertygad om att vi är många fler som kräks när vi ser och hör Eliasson i debatt eller intervju. Han är mannen som går från klarhet till klarhet och har minst 7 liv. Det lönar sig bra att vara S-märkt och ger ett heltäckande immunförsvar.

Eliasson har ett gediget syndaregister som borde innebära slutet på de flestas yrkeskarriär men han seglar bara vidare. Under sin tid som chef för Försäkringskassan beslutade han att miljontals mail som skickats till och från de 13 000 medarbetarna skulle raderas. Det innebär att internutredare inte längre kan avslöja brott och missförhållanden med hjälp av myndighetens mejlsystem. Eliasson motiverade åtgärden med att rättsläget var osäkert. I en intervju med Expressen i nov 2014 säger medarbetare vid säkerhetsstaben:

Det här är katastrofalt för den interna kontrollen och ett led i att minska våra möjligheter att granska cheferna på det sätt som vi tidigare gjort.

– Ledningens agerande är obegripligt. Först köper man in ett säkerhetssystem och ger oss i uppdrag att spara all trafik. Sedan, efter att vi granskat ett antal chefer, säger man plötsligt att loggandet av e-post bryter mot reglerna.

Andra personer som Expressen pratade med uttryckte förvåning över agerandet:

– Om ledningen säger att rättsläget är oklart borde man väl rimligtvis vänta med att trycka på raderingsknappen tills man verkligen vet vad som gäller.

På Migrationsverket var Eliassons framfart heller inte uppskattad. Hans nymodigheter och påhitt där t ex lean-experiment, kunde verket ha klarat sig utan. Sörjd och saknad av ingen verkar han ha varit när han lämnade den posten.

Inom Polisen tycks hans storhet heller inte ha kommit till sin rätt för där finns redan ett stort missnöje mot honom. Men vad bryr Eliasson sig om det? Snart kommer han att gå vidare till ett nytt toppjobb. Varför inte som ledare för den Nya socialdemokraterna?

Nu har Eliasson äntligen beslutat att utreda varför polisen mörkade sexövergreppen mot unga kvinnor på ungdomsfestivalen We are Stockholm i aug 2015. Hela 6 månader efter att det hände! Eliassons beslut sammanfaller förstås med att mörkandet blev allmänt känt.

Så här kommenterade Eliasson i tisdags (26/1) i Gomorron Sverige (Svt) det vidriga mordet på en 22-årig kvinna några dagar tidigare på ett asylboende i Göteborg:

Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.

Kvinnan, som jobbade ensam på boendet när mordet skedde, dog efter att ha knivhuggits i ryggen av ett ”ensamkommande barn” som påstått sig vara 15 år. Här sitter landets högste polischef och verkar klart mer bekymrad över den kallblodige mördarens omständigheter än över det fruktansvärda som skett. Med tanke på ”vad detta ’barn’ varit med om, vilka omständigheter han växt upp under och vilka traumata han bär med sig” kan han knappast göras ansvarig för sina handlingar. Som vanligt mer synd om gärningsmannen än om offret. Vore det inte på sin plats att avvakta mordutredningen innan man börjar räkna upp förmildrande omständigheter till varför mordet begicks? Jag förväntar mig ett vettigare uttalande än så av den överbetalade ’gullgossen’ Eliasson.

Till skillnad från vad som hände efter att en mor och son knivmördades på IKEA ifjol av en invandrare som fått avslag på sin asylansökan, åkte Löfven nu direkt till mordplatsen. Han fördömde mordet men var snabb att påtala att ”många av de som kommer till Sverige har traumatiska upplevelser och erfarenheter och det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras.” Anser han därmed att vi tvingas vänja oss vid dessa vidriga illdåd? Menar han att det p g a det massiva inflödet av traumatiserade migranter vi haft bara under 2015 är omöjligt att undvika denna typ av våldsbrott? Det kommer jag aldrig att acceptera för det innebär det slutliga sammanbrottet av vårt rättssamhälle. Jag kan heller inte acceptera att invandringen tillåts skapa fler problem än den löser.

Också Mölndals socialdemokratiska kommunalråd Marie Östh Karlsson uttryckte sympati för gärningsmannen:

Det är tråkigt och traumatiskt för alla, speciellt för familjen, men också för arbetskamraterna naturligtvis. Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom.

”Mannen som gjort dådet”? Är det inte ett ensamkommande 15-årigt barn längre?

 

3 kommentarer

 1. Håller med dig,vi lever i ett helsjukt land,styrt av världens dummaste och naivaste politiker,och media ska vi bara inte tala om.

 2. Är det inte märkligt hur nepotismen styr när vi tillsätter högre chefer inom statsförvaltningen?
  På generaldirektörsnivå idag är det bara Överbefälhavaren som har en utbildning och bakgrund som gör honom lämplig för befattningen, och på rak arm kommer jag bara på några enskilda fall under de senaste 50 åren i övriga verk: Inga-Britt Ahlénius och Carl Persson.
  När man tillsätter polischef i Los Angeles, som väl får anses vara av samma dignitet som rikspolischef i Sverige, tillsätts befattningen bland dem som sökt den, inte som i Sverige en direktutnämning av någon i nomenklaturan som behöver ett jobb för att han gjort sig omöjlig på sitt gamla. Därtill krävs högre ämbetsmannaexamen och polisiär erfarenhet.
  Kanske något för Sverige att ta efter? Eller är institutionaliserad svågerpolitik en del av den statsbärande ideologin?

  • Hej Anders!
   Din kommentar är bl det bästa jag läst på länge oavsett var. Tack för att du delade dina åsikter här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *