Sverige utvisar 80 000 migranter

Detta var toppnyhet runtom i världen igår. Internationella dagstidningars och medias syn på migrantströmmarna till Europa är intressant läsning. En av rubrikerna i den engelska dagstidningen the Telegraph i förrgår var:

”6 in 10 migrants not entitled to asylum”, says EU chief Frans Timmermans.

Timmermans är EU-kommissionens tyngste ledamot efter ordförande Jean-Claude Junker. Han påpekar att asylsökarna inte kommer från terrorväldet i Syrien till Sverige. De kommer från säkra länder, t ex Tyskland och Danmark och det är inte skydd de främst söker. Vissa av dem är IS-anhängare. Andra är inte anhängare till IS, men tycker ändå att sharia är en bra idé. Bara den rödgröna regeringen kan möjligen förvånas över denna brutala sanning. Hur jobbigt ska det inte bli för vår gråtande vice statsminister att tillsammans med övriga regeringen genomföra en ’skitpolitik’ och utvisa 80 000 ”människor som flyr för sina liv från krig och elände”?

Först välkomnar ’den humanitära stormakten’ närmare 200 000 migranter bara under 2015 utan kontroll över vilka de är eller varifrån de kommer. Sedan skickas de till olika asylboenden runt om i landet. Där tvingas de bo i kanske ett år eller mer, innan de får besked om de får stanna i Sverige. De som får avslag går inte sällan under jorden och fortsätter att leva illegalt i landet i väntan på att få lämna in en ny asylansökan efter ett par år.

”Vi har en väldigt klar riktning”, ”jag tänker inte hålla på att ändra kurs….. Vi har en kurs och den är viktig”. Så sa Stefan Löfven igår just efter att regeringen dagen innan svängt 180 grader för andra gången på några månader. Under galgen som vanligt. De politiskt /o/ansvariga tycks inte sky några som helst kostnader för sin migrationspolitik. De höjer skatter, håller inne med löften om satsningar, skär ner olika anslag, lånar upp miljarder etc. Vi medborgare tvingas bekosta den politiska cirkusen trots att dagens migrationspolitik, eller brist på migrationspolitik, saknar vårt stöd.

Men jag är skeptisk till socialdemokraternas senaste drag. Beslutet om att 80 000 migranter ska utvisas är så orealistiskt att jag misstänker att det är en bluff eller dimridå.  De senaste opinionssiffrorna för socialdemokraterna är de lägsta sedan 60-talet. Utvisningsbeslutet kan vara ett desperat försök att visa handlingskraft för att få opinionen att vända. Moderaterna har ju också svängt 180 grader under galgen. Deras migrationspolitik är idag mer ’främlingsfientlig’ än sverigedemokraternas och i de senaste opinionsundersökningarna har moderaterna plötsligt blivit landets största parti.

Att utvisa 80 000 är helt enkelt inte genomförbart. Dessa 80 000 borde inte ha släppts in i landet, men nu är de här och lär inte bli lätta att utvisa. Polisen har struntat i att deportera dem som avisas, trots att detta hela tiden varit deras uppdrag. Nu när det är ännu många fler som ska ut får de uppdraget på nytt av regeringen. Samtidigt saknas tusentals poliser. Myndigheterna saknar kapacitet att hantera utvisningen. Dessutom är flödet in antagligen över 80 000 idag. Hur ska de f ö kunna utvisa folk som saknar identitet och ljuger om sin härkomst? Vem vill ta emot dem? Vi har inte ens lyckats förmå andra EU-länder att rädda oss från överskottet. Hur ska vi då kunna övertala fattiga MENA-länder som inte vill ha tillbaka sina medborgare att hjälpa oss? Om de nekar flygen att landa tvingas planen med de utvisade återvända till Sverige.

Utvisningen av de 80 000 ska inledas 2017. Regeringen planerar nu att chartra flygplan rapporterar DI. Kriminalvårdens transporttjänst, som idag ansvarar för utvisningarna, har en kapacitet på knappt 4 000 avvisningsresor per år med 400 anställda. Men vad händer fram till 2017 med alla dem som vet att de saknar asylskäl och inte vill utvisas? Har de gått under jorden tidigare lär de göra det i ännu större utsträckning framöver. Hur ska man lyckas hitta och samla ihop 300 marockaner eller afghaner som vägrar att lämna landet? Var förvarar man dem innan utvisningen? Hur ska man kunna sätta 300 icke samarbetande migranter på ett eget plan?

Varje person som får avslag på asyl i Sverige har rätt att få det prövat i domstol och rätt till en offentlig försvarare. I processen är också ett antal jurister inblandade, domstol m m. Alla har timarvoden på tusentals kronor. Därtill kommer kostnader för tolkar etc. Vi kan knappast föreställa oss vilka pengar som kommer att behöva tas från välfärden i Sverige varje dag. Pengar som borde gått till skolor och sjukhus men istället berikar advokater som jobbar med asylrätt, tolkar m fl.

Så varför inte göra en kort intervju och identifiera vilka som är flyktingar och vilka som inte är det redan när de anländer? Då kan man avisa dem direkt och spara stora summor, som kan skickas till krigsområden där de gör mycket större nytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *