291:an Eliasson

”Polisens varumärke är viktigare än sanningen. Det handlar om att måla en snygg bild. Brotten, statistiken, resurserna, arbetstimmarna; allt hålls hemligt” (DN 20-21/1). Bilden förskönas bl a med hjälp av de 25 miljoner som Polismyndigheten nu satsat på att ge rykte och bild en ’extreme makeover’.

Pengarna lär inte räcka långt med 291:an Eliasson som högste chef. Hur svårt kommer det inte att vara att måla en snygg bild av en myndighet styrd av en generaldirektör som kräks varje gång han ser Jimmy Åkesson i debatt? SD:s tillväxt lär innebära många debatter med Åkesson och en ständigt kräksjuk Eliasson.

Höstens och vinterns kraftigt ökade asylmottagande innebär stora påfrestningar för svensk polis. Sedan fyra månader avsätter alla regioner personal till Alma, den jättelika insats som leds av Nationella operativa avdelningen, Noa, och rör allt från gräns- och utlänningskontroll till ordning, säkerhet och brottsbekämpning. Antalet arbetstimmar som Alma hittills krävt är hemligt. I princip alla verksamheter har tvingats skjuta till resurser; från utryckning och brottsförebyggande till telefonavlyssning, brottsplatsundersökning och utredning.

Att hantera flyktingvågen och den tilltagande spända situationen på många asylboenden kräver stora resurser, men Polisen vägrar att avslöja kostnaden. Utredningar om våld, hot och andra brott kodas med siffran ”291” och hemlighålls för massmedia och medborgarna. ”Ingenting ska ut”, står det i ett internt direktiv som DN läst. Varje anmälan därmålsäganden, den misstänkte eller en förhörsperson är migrant måste nu märkas med koden ”291”. Detsamma gäller brott eller händelser kopplade till platser eller fastigheter som är aktuella i sammanhang kring flyktingmottagande. Massmedia ges ingen information längre. ’Emliga armén’ har sett dagens ljus. Men SvD kunde nyligen avslöja att totalt har över 5 000 ärenden registrerats med ”292” sedan oktober i fjol.

DN har läst ett internt direktiv (som aldrig diarieförts) till polisens kommunikatörer: ”Angående resurskod 291 som blivit känd för media. Koden används som arbetsmaterial för den dagliga lägesbilden. Den dagliga lägesbilden är hemligstämplad varför det som står där inte ska lämnas ut /…/ Ingenting ska ut i pappersväg gällande Alma-kommenderingen så länge den pågår.”

Flera av polisens cirka 200 kommunikatörer har till DN uttryckt oförståelse inför den stränga sekretessen.

– Vi tvingas hänvisa till ett beslut som vi inte begriper, säger en person med trettio år i yrket.

–  Att kalla siffrorna för arbetsmaterial är heltokigt. Vi är en myndighet och ska redovisa fakta, punkt slut, säger en annan källa.

–  Det är fullständigt bisarrt att påstå att övergripande statistik skulle skada polisens arbete, säger Nils Funcke, expert på offentlighetsfrågor.

– Situationen börjar bli farlig. Allt som snuddar vid invandringsfrågan ska hållas hemligt och min enda slutsats är att man av något slags politiska skäl inte vågar visa verkligheten som den är, säger en anställd på polisens kommunikationsavdelning.

Detta förnekas av en kommissarie som säger: ”Vi är helt opolitiska, det har ingen relevans alls.”

I samband med den senaste tidens avslöjanden om hur Polisen hanterade de sexuella trakasserierna som ägde rum på festivalen We are Stockholm i augusti 2015 sa Peter Ågren, chef för Södermalmspolisen och kommenderingschef för ”We are Sthlm” i en intervju med Nyheter Idag varför polisen inte gått ut och informerat om händelserna:

Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna. Vi får ta på oss det här inom polisen.

Dick Erixon gör följande reflektion (http://erixon.com/blogg/2016):

-Här ser vi hur rena anarkin sprider sig i Sverige. Ingen gör något. Polisen tittar bort på för att inte gynna “fel” parti, som rikspolischefen “kräks” över. Feminister anklagar bara svenska män, de som sköter sig bäst i världen. Medier och politiker tiger. Polis och rättsväsende låter människor med viss bakgrund komma undan, därför att man ska uppfylla rikspolischefens ideologiska agenda.

Min reflektion? Polisen + politiken = osunt, oetiskt och odemokratiskt. Så blir det när nepotism styr tillsättningen av högre chefer inom statsförvaltningen. En institutionaliserad svågerpolitik tycks ha blivit en del av den statsbärande ideologin. Klandervärt och oacceptabelt!

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *