Ord och inga visor

Den 26/1 kommenterade rikspolischef Dan Eliasson det fruktansvärda mordet på Alexandra Mezher på ett HBV-hem i Mölndal. Istället för att beklaga den oerhörda sorg som drabbat anhöriga, vänner och arbetskamrater som mordet innebar, valde Eliasson att ägna mer tanke och tid åt att spekulera om gärningsmannens bakgrund än åt offret och hennes anhöriga och att peka på hur orättvis världen är. Så här sa han:

Man blir naturligtvis förtvivlad å alla inblandades vägnar, naturligtvis den som blir dödad och dennes anhöriga, men också för en enskild ung kille som begår en sån här förskräcklig händelse, vad har den personen varit med om för någonting, vilka omständigheter har den killen växt upp under, vad är det för trauman han bär med sig? Hela den här flyktingkrisen visar ju på hur orättvist livet är i många delar av världen, och vi får hjälpa till och försöka lösa det här efter bästa förmåga.

Till skillnad från vad han gjorde direkt efter dubbelmorden på IKEA i somras åkte statsminister Stefan Löfven oväntat ner till Mölndal.  Löfven fördömde brottet men också han förminskade det inträffade genom att påpeka att

-……… många av de som kommer till Sverige har traumatiska upplevelser och erfarenheter och det finns inga enkla svar på hur detta ska hanteras.

Marie Östh Karlsson, kommunalråd i Mölndal uttryckte också sorg för offret och hennes anhöriga men även hon tog chansen att uttrycka sympati för gärningsmannen:

-Det är tråkigt och traumatiskt för alla, speciellt för familjen, men också för arbetskamraterna naturligtvis. Sen kan jag inte låta bli att låta tanken gå till mannen som gjort dådet, det är också en människa bakom.

Tre S-märkta snillen som spekulerar och som fått rättmätig kritik för detta. Inte i agendastyrd PK-media men i s k alternativa medier. Att förminska den brottsliga handlingen genom att tycka synd om förövaren börjar bli typiskt för svenskt rättsväsende och politik. Oavsett vilken bakgrund en förövare har eller vilka traumata han/hon har med sig kan det aldrig ursäkta en brottslig handling. Vi pratar ständigt om allas lika värde och det måste också gälla inför lagen oavsett hudfärg och etnicitet och politiker och myndighetspersoner ska inte förnedra brottsoffer och deras anhöriga på detta sätt.

En som verkligen reagerat och har ryggrad och mod nog att uttrycka vad många av oss ’vanliga dödliga’ känner och anser är Anders Karlsson, polisinspektör, Göteborg City. I en debattartikel riktad till rikspolischefen skriver Karlsson bl a följande:

-Alexandra Mezhers insats för samhället ägnar du knappt tio sekunder i inslaget. Du pratar sedan om att vi skall hjälpas åt. Vad menar du? Är det inte precis vad Alexandra gjorde? Hon hjälpte ensamkommande ungdomar för att samhället behöver denna hjälp. DU behöver denna hjälp, Dan Eliasson. Vilken hjälp bidrar du med genom att bortse från hennes insats och i stället omedelbart fokusera på gärningsmannens väl och ve?

Du om någon, som är chef över Sveriges poliser, borde veta hut, samt be om ursäkt. Du har förstört så mycket för polisen genom din nonchalans och okunskap. Du har sedan länge tagit bort all arbetsglädje och stolthet som är så viktig för en fungerande poliskår. Du har raserat väl fungerande enheter och strukturer inom polisen och i stället skapat fullständigt kaos för alla. Du har inte tagit till vara på den kunskap och specialkompetens som under decennier byggts upp på olika enheter. Du har dessutom en unken syn på de poliser i uniform som jobbar nätter, kvällar och dagar för att just du skall känna dig trygg.

Men inslaget i Gomorron Sverige blev ändå droppen. Jag tror inte du har viljan eller förmågan att be om ursäkt, därför gör jag det i ditt ställe.

Jag ber alla brottsoffer om ursäkt för att min högste chef är Dan Eliasson. Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar först och främst går till gärningsmannen och inte till brottsoffret. Förlåt.

Till sist en uppmaning till dig, Dan Eliasson. Be snarast regeringen om att få bli entledigad från din befattning som rikspolischef. Du har ingenting att tillföra svensk polis mer än fullkomligt kaos och total polisiär frustration.

Läs hela debattinlägget här:

http://www.expressen.se/gt/debatt-rikspolischefen-forminskar-misstankt-mordares-handlingar/

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *