Triangulering, piratkopiering och recycling

Ett av de tydligaste exemplen på triangulering var när de nya moderaterna gjorde en retorisk make-over och började kalla sig Sveriges nya arbetarparti. Plötsligt var socialdemokraterna inte längre det enda arbetarpartiet. Visserligen skulle de kunna trösta sig med att inget parti kopierar något som inte är bra, men det var en klen tröst för (S) som förlorade regeringsmakten till de borgerliga 2006.

I takt med att partiernas ideologier försvagats har retorisk ’make-over’ kommit att spela en allt större roll. Partierna ändrar sin retorik efter den vind som blåser bland väljarna och dagens alla  opinionsundersökningar styr. De tvära politiska kast och 180-graders U-svängar vi bevittnat det senaste halvåret vittnar om detta. Och mycket mer av samma politiserade populism lär vi se innan nästa val.

I sept-okt presenterade den rödgröna regeringen Sverige som den humanitära stormakten som inte bygger murar utan välkomnar alla ”som flyr för sina liv undan krig”. Många protester och upprörda röster hördes när Sverigedemokraterna kampanjade för att avskräcka migranter för att ta sig hit. De kallades främlingsfientliga, nyfascister m m. Nu har den rödgröna regeringen infört ’skitpolitik’ som innebär stängda gränser och utvisning av 80 000 migranter som tagit sig hit trots att de saknar asylskäl. Främlingsfientligt? Nu ska (S) lansera ”Den svenska samhällsmodellen” för att bättra på sina opinionssiffror. Vore det inte bättre att de slutade rasera den?

Även moderaterna har gjort en politisk U-sväng och retorisk ’make-over’.  Orsaken är knappast att deras ideologi plötsligt förändrats. Sanningen är snarare att deras väljare gick över till SD som lockade med en invandringspolitik som gick hem bland väljarna. Sålunda piratkopierade man SD:s politik och passade samtidigt på att strama upp den ytterligare. Och vips steg opinionssiffrorna för (M)! Då vore det logiska också att sluta anklaga SD för att vara ’främlingsfientliga’. Men politik och logik är två vitt skilda saker. Retorik och praktik likaså. Hur övertygande känns det när de moderater som troget stöttade Reinfeldts extrema invandringspolitik nu snabbt gått över till en invandringspolitik som är en kopia av SD:s? För att bli trovärdiga måste (M) leverera mer än vad SD redan föreslagit.

Hösten 2013 föreslog SD att man skulle införa obligatorisk samhällsorientering för nyanlända. Elisabeth Svantesson, då moderat arbetsmarknadsminister, protesterade högljutt och lyckades därmed gå emot sina egna förslag från 2009. Nu har hon tillsammans med Anna Kinberg Batra just föreslagit att man ska kräva att alla som vill ha uppehållstillstånd ska delta i samhällsorientering. (M) har i flygande fläng ”omprövat sin politik” och upptäckt att integrationen innebär stora problem. De problemen fanns redan innan Alliansen kom till makten 2006. Då kallades det utanförskap och Alliansen gick till val på att avskaffa det. De nya moderaterna döpte snart om det till det ”det nya utanförskapet”. Idag finns det all anledning att tala om innanförskap, d v s makteliten som tycks leva i sin egen värld och ständigt underskatta oss väljare.

2009 ledde Tobias Billström, då migrationsminister, en arbetsgrupp med Ulf Kristersson, då socialförsäkringsminister, och Elisabeth Svantesson. De kom fram till att man borde införa ett europeiskt asylsystem, en rättssäker asylprocess, att den som inte fick asyl skulle lämna landet, obligatorisk introduktion för nyanlända och krav på grundläggande kunskaper i svenska för att beviljas medborgarskap:

”Svensk migrations- och integrationspolitik har misslyckats. /…/ I Sverige har vi trivialiserat det svåra, i stället för att erkänna att med allt det lockande och mänskliga följer problem som ett bra invandrarland måste våga se i vitögat.”

Sedan vet vi vad som hände efter att Reinfeldt och övriga Alliansen kommit överens med Miljöpartiet om en ny migrationspolitik, som bl a garanterade alla, som inte fick asyl, gratis akut sjuk- och tandvård, gratis skolgång för deras barn m m. De kunde med Alliansregeringens goda minne m a o välja att inte lämna landet. Nu har (M) gjort både 180 och 360 grader om och verkar vara redo att ’recycla’ de förslag som Billströms arbetsgrupp presenterade 2009. Det var innan Reinfeldt beslutade sig för att införa en migrationspolitik som innebar ’all in’ för straffa väljarna som valt in SD i riksdagen.

Dessvärre för (M) har många av oss väljare gott minne. När (M) nu omprövar sin politik vore det klädsamt om de också passade på att be svenska folket om ursäkt för den hämningslösa migrationspolitik de fört under sin tid vid makten. En retorisk ’make-over’ och politiska U-svängar framtvingade av dåliga opinionssiffror och konkurrens från SD är välkommet, men detta borde ha skett under Alliansens år vid makten. Moderatera har stort ansvar för att det kommer att ta decennier för Sverige att återhämta sig från deras invandringspolitik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *