Hallelujamöte och varmluftsballonger

Stefan Löfven höll i veckan tal på kommunkonferensen i Örebro. Det klassiska ”Kamrater” har nu ersatts av ”Vänner” och han är både stolt och hoppfull över Sverige och den svenska modellen.

-Och vad är det då som gör oss stolta över vårt land? Vad är det vi vill att den blågula flaggan ska symbolisera? Att alla arbetar. Att vi fördelar rättvist. Att vi har en trygg välfärd. Vi leder landet. I regeringen, i 16 landsting, och över 190 kommuner. Den svenska modellens framtid är i våra händer.

”Sverige” användes 11 ggr, ”svenska modellen” 12 ggr och ”svenska flaggan” 2 ggr. Han talade om ”vårt land” minst lika engagerat som Jimmy Åkesson brukar göra.

Löfven har på senare tid erkänt att ”vi varit naiva”. Tyvärr finns inte minsta tecken på att han ’nyktrat till’. Drömmer han om att bygga ett nytt folkhem? Varför river han i så fall först ner det folkhem vi hade lyckats bygga? Tror han ens själv på vad han säger?

Allt eländes elände skyller Löfven på andra; den tidigare regeringen, de som läser eller lyssnar på fel medier m fl:

-Vänner, Sverige reser sig, Sverige har glidit isär. Det förändrade medielandskapet innebär att allt fler väljer information som bara bekräftar deras världsbild, inte ifrågasätter den.

Är det något eller någon som glidit isär så är det regeringen med Löfven i spetsen. I själva verket är det nog Löfven själv som läser och lyssnar på fel medier. Hans bristande verklighetsuppfattning tyder på det. Han verkar totalt omedveten om Sveriges mest akuta och svårlösta problem, t ex bostadsbristen, integrationsproblemen, poliskårens otillräcklighet, befolkningens växande otrygghet, en urholkad välfärd m m.

Vi står upp för en reglerad invandring och ett mottagande som gör att välfärden fungerar för alla. I vårt Sverige ska det inte finnas första och andra klassens medborgare. Här är vi jämlikar. Det är en självklar del av den svenska modellens framtid.

-Det krävs ordning och reda, i den nationella säkerheten, i resandet, i flyktingmottagandet. Därför har också Socialdemokraterna alltid stått upp för en reglerad invandring.

Kvalificerat nonsens! Regeringen tappade 2015 totalt kontrollen över invandringen. De har noll koll på vilka som tog sig in i Sverige eller varifrån de kom. ”Refugees welcome” var motsatsen till ordning och reda, rena självskadebeteendet. Sanningen är att regeringen raserade den nationella säkerheten. Idag kommer t ex uppgifter om att den terrorist som dödades av polis i Bryssel för några dagar sedan var bosatt i Sverige. Löfven skulle tjäna på att tona ner sin och regeringens framgångar och förtjänster. Vi väntar nu alla med stor spänning och skepticism på hur regeringen ska lyckas skicka tillbaka de 80 000 (MINST) som inte har rätt till asyl här.

-Vi genomför framtidsinvesteringarna, vi genomför den aktiva näringspolitiken och vi genomför utbildningssatsningarna. Vi har redan påbörjat genomförandet av 97 av 105 vallöften.

Påbörjat? Vad innebär det? Vad har levererats? Regeringens tidigare hallelujamöte ”Sverige tillsammans” har inte levererat mycket trots Ylva Johanssons höga svansföring.

Allt eländes elände, skulden och ansvaret för kaoset efter valet, läggs på den tidigare regeringen i allmänhet, moderaterna i synnerhet:

-Moderaterna lägger all sin vakna tid i riksdagen på politiska drag, på hot om regeringsövertagande trots att de förlorade valet med buller och bång. Istället för att söka maximalt inflytande, söker de maximal uppmärksamhet genom sinkande och sabotage. För Moderaterna verkar politiken vara ett spel. Samhället en lek. Men de ska inte få göra en lekstuga av den svenska modellen.

Man kan anklaga moderaterna för mycket när det gäller migrationen; Reinfeldt är pappa till nästan alla migranter. Men moderaterna verkar nu börja nyktra till i retoriken. Återstår att se om det också sker i praktiken.

-Vänner, detta är vägen vi väljer, för att den svenska modellen ska fortsätta göra sitt bästa för människan.

Mitt i talet försöker Löfven plötsligt verka spontan och säger:

Vänner, jag skulle vilja läsa en dikt.

Dikten han läser är i själva verket ett uttalande som Nordeas chefsekonom, Annika Winsth, gjorde i Aktuellt och handlar om svensk ekonomi och export. För en gammal fackföreningspamp låter det antagligen som poesi. Detta får mig att tänka på den dåvarande invandrarministern, Birgit Friggebos krampaktiga försök att lätta upp stämningen på det PR-möte som anordnats i Rinkeby 1992 och som slutade i ren kalabalik. Hon började sjunga ”We shall overcome”.

Att Löfven inte sjöng den sången möjligen tyda på att han börjar ana att han och hans regering inte kommer att kunna övervinna de svårigheter och problem de förorsakat och som ”vårt Sverige” nu kommer att drabbas av i decennier framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *