Tjafsa inte, Dan Eliasson!

Festivalsommaren har inletts och medierna har hittills rapporterat om 15 våldtäkter och omkring 40 anmälningar om sexuellt ofredande efter två festivaler i Sverige (Svt  5/7). Samtidigt har två stora festivaler ägt rum i Finland med 71 000 resp 28 000 besökare, men där har varken våldtäkter eller sexuellt ofredande rapporterats eller anmälts (Yle 5/7).

Hur förklarar rikspolischef Dan Eliasson skillnaden mellan svenska och finska festivaler? Är finländska män bättre på att uppföra sig och kontrollera sina impulser? Är finländare obenägna att anmäla sexuella övergrepp? Eller beror det på att Finland saknar patriarkala strukturer och på att de har en polischef som tar sitt fulla ansvar för att upprätthålla lag och ordning och kalla en spade en spade?

För ett par dagar sedan intervjuades ’kampanjgeneralen’ Eliasson i Aktuellt (4/7) om polisens aktuella kampanj ’Tafsa inte’ och om de aktuella festivalövergreppen. På frågan hur han tänker agera för att få stopp på övergreppen svarar han utan att tveka: ”Hur förhindrar man händer att begå beröring om någon vill göra det i ett publikhav där 20 000 människor böljar fram och tillbaka, det är inte helt lätt”. Häpnadsväckande och ytterst provocerande! Det handlar inte om beröring och händer utan ägare utan om övergrepp och förövares händer som vet vad de gör. Undra på att Sverige ser ut som det gör med Eliasson som ansvarig chef för polismyndigheten! Om han hade den minsta självinsikt och verklighetsförankring hade han redan avgått. Du klarar inte av din uppgift och förtroendet för dig har sjunkit katastrofalt både utanför och inom poliskåren. Skämmes, Eliasson!

Ett stort antal unga flickor har vittnat om att förövarna under Putte i Parken i Karlstad inte var svenskar. Av karlstadspolisens första information framgick att de misstänkta förövarna under Putte i Parken var av utländsk härkomst:

”…….. det råder ingen tvekan om vilka som tar sig dessa friheter. Gäng med 7-8 killar tillhörande gruppen ensamkommande barn”.

Nu har polisen plötsligt tagit tillbaka uppgifterna. Varför? Ingen kan få mig att tro att poliserna på plats inte kunde avgöra vilka förövarna var. Däremot ligger det nära till hands att tro att någon däruppe tvingat någon därnere att gå ut och ’skademinimera’ genom att förtiga sanningen. Det gäller att till varje pris ’mörka’ vad som sker för att inte gynna ’mörka krafter i samhället’.  Men detta har ett pris; vi blir alltmer misstänksamma mot vad myndigheter och ’mörkarmedierna’ rapporterar.

Ingen kan heller få mig att tro att förövarna i detta fall var ’vita, svenska, medelålders män’. Visst gör också svenska män sig skyldiga till övergrepp mot kvinnor, men unga män eller ’sexterrorister’ som i grupp ofredar och våldtar mycket unga flickor sexuellt är nytt i vårt land. Per Gudmundsson, ledarskribent på SvD, tog upp detta i Opinion Almedalen (Svt) för ett par dagar sedan. Gissa om vänsterfeministerna protesterade och relativiserade!

Så här skrev Elisabeth Massi Fritz i Expressen 4/7:

Alla tjejer ska kunna gå på festival klädda precis hur de vill, dansa hela natten berusade om de så vill, och aldrig någonsin behöva vara rädda för män med en kvinnosyn som hör hemma i forntiden. Män måste sluta tafsa, ofreda och våldta tjejer och kvinnor. Att dessa brott begås i så stor utsträckning är ingenting vi ska vänja oss vid eller någonsin acceptera. Varje våldtäkt är en för mycket, och varje tjej som begränsar sitt liv på grund av rädsla är ett misslyckande för vårt samhälle. Vi måste arbeta ännu hårdare för att ingen flicka, tjej eller kvinnas frihet ska begränsas på grund av män som i strid med våra normer och lagar ser det som sin rättighet att begå dessa avskyvärda brott.”

Dan Eliasson har mycket att lära av henne. Varken offer eller förövare är hjälpta av Eliassons ovilja att se verkligheten som den är idag. Om Sverige ska kunna återta kontrollen över lag och ordning behövs en handlingskraftig polischef, inte en kampanjgeneral som saknar självinsikt och anser att han inte kan göra något åt den negativa utvecklingen.

3 kommentarer

 1. Jag är en polis som gick pension, för två år sedan. Jag har arbetat 40 år i utryckningsstyrkan i Malmö. 34 år som utryckningspolis och sedan 6 år som brottsplatsundersökare.. Jag har hela tiden upplevt mitt yrke som en förmån att få ha ett så spännande och omväxlande arbete. Vi hade en trivsam samvaro,oss poliser emellan och så även med våra chefer. Vi hade chefer som alltid stod bakom oss om vi hamnade i någon brydsam situation.
  Idag är det precis tvärtom. Ingen lokal chef vågar ” stötta” en underställd kollega.. Man är rädd för kritik,” uppifrån” och för hur media kommer att behandla ärendet.

  Jag har fortfarande kontakt med kolleger, som är i tjänst.
  Jag har hört vår fackordförande berätta om kaoset. Hon sa till oss
  ” var glada att ni sitter här, och inte på myndigheten ”
  Efter alla berättelser jag hört; så är kaoset oerhört mycket mer än vad
  polismyndigheten delger media och allmänheten. Nu verkar ALLA poliser vantrivas under sitt arbetspass, Poliskåren har alltid varit mycket lojal mot sin arbetsgivare och sin uppdragsgivare – allmänheten. . Men nu har orken och motivationen, tagit slut. Detta är ett nytt fenomen bland svenska poliser.

  Jag följer dagligen Dan Eliassons ” bravader” i media.

  Jag tycker att det är oerhört kränkande, mot svenska poliskåren, att
  Dan Eliasson bär polisuniform. Det är en skymf mot uniformen.

  Carin Tegle

  • Carin! Jag förstår att många inom polisen är bekymrade, frustrerade och förbannade. Läste idag Leif G W Perssons debattartikel i AB om Eliasson. Likaså Lotta Grönings krönika om honom. Eliasson har lyckats göra sig omöjlig som myndighetschef på sina tidigare verk och nu bevisar han än en gång vilken katastrof han är som rikspolischef. Förstår inte varför han får sitta kvar. Visserligen är han en agendastyrd sosse men ingen regering har råd att ha en rikspolischef som varken har stöd bland sina medarbetare eller bland medborgarna. Med tanke på den jobbiga verklighet poliser idag har behövs ett bättre ledarskap än vad Eliasson kan erbjuda. Att han dessutom inte har en polisutbildning är dessutom allvarligt.

 2. Avgå Eliasson! Tag genast bort din sång om Bangkok på youtube! Det var ju det sämsta som någonsin publicerats på nätet! Det anstår inte en chef att ha kvar sådan smörja där! Och sluta uppträda i polisuniform.Du är ingen polis!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *