Almedalen – hycklarnas marknad

Sverige, Sverige fosterland, svenska värderingar och den svenska modellen har lyfts fram och hyllats av partiledarna i årets almedalstal. Hela veckan har varit som en utdragen nationaldagshyllning. Det är numera tvära kast mellan de politiska budskapen. Årets partiledartal påminner inte mycket om fjolårets med undantag för Jonas Sjöstedt (V) och Jimmy Åkesson (SD). Kan man verkligen tro att partiledarna menar vad de säger och säger vad de menar? Sällan har så många av dem svängt 180 grader så snabbt. Och utan att först ha förklarat och bett om ursäkt för att deras tidigare politik var ett stort misstag!

Alice Teodorescu, politisk redaktör, ledarskribent och chef för ledarsidan på Göteborgsposten, sammanfattar det så här (9/7) :

……… De pratar på, lagar efter läge, kollar reaktionerna, justerar budskapet, försöker igen från ett annat håll, byter åsikt, börjar om. Att bete sig på det sättet betyder inte nödvändigtvis att man saknar en kärna av värderingar och åsikter, men det betyder att man sveper in sin kärna i en retorisk dimma i jakt på makt. Till slut går man vilse i sin sockervadd.

-Det är det här ogripbara fluffet som strömmar ned från scenen i Almedalen. Det saknas autenticitet, för att uttrycka det hela lite tjusigt. Det känns inte som om partiledarna håller sina tal. Det känns som om de står i publiken och lyssnar på sig själva, för att kunna kolla reaktioner, justera och byta åsikt till nästa gång. Varje ”skarp formulering” har redan tuggats av ett par fokusgrupper. Det blodiga maktspelet i sagan ”Game of Thrones” känns mycket verkligare.

Men vad innebär svenska värderingar och den svenska modellen? Det kan man ha olika uppfattningar om och därför måste vi kräva ansvariga politiker på konkreta svar om vad de menar med ’sitt ogripbara fluff’.

Andra nyckelord var segregation, integration och utanförskap. Däremot nämndes inte ordet assimilation, vilket är ytterst märkligt i detta sammanhang. Det är tydligen tabu. Artikel 34 i FN:s Flyktingkonvention vittnar om vikten av assimilation och naturalisering av flyktingarna utan kostnad för dem.

Trots att ordet assimilation står skrivet i FN:s Flyktingkonvention och att vi nu tar plats i FN:s Säkerhetsråd, har det förbjudits i debatten internt i Socialdemokraterna  eftersom Sverigedemokraterna använt sig av begreppet. Huruvida statsminister respektive oppositionsledare anser att det är speciellt hedersamt och omdömesgillt att ge upp dessa paragrafer till Sverigedemokraterna att själva förfoga över är en fråga som borde engagera respektive kongresser en del när dessa två ställer upp för omval (ledarsidorna.se 11/7)

De som tidigare varnade för att Sverige höll på att gå sönder försöker idag övertyga varandra och väljarna om att situationen egentligen inte är särskilt allvarlig. Tvärtom; det går bra för Sverige och många av de problem som beskrivs ses som ett resultat av alarmism och en vilja att så oro och splittring i det svenska folkhemmet – för att vinna politiska poänger. Fredrik Reinfeldt missar aldrig ett tillfälle att raljera över folks oro över alla migranter han är far till och Anders Danielsson, chef för Migrationsverket, hävdar ihärdigt att ingen han frågat säger sig ha fått det sämre. Som man frågar får man svar. Deras ’von-oben-perspektiv’ visar med önskvärd tydlighet att det är svårt att förstå andra människors vardag när man inte möter samma problem i sin egen vardag.

Jag avslutar med ännu ett tänkvärt citat fr ledarsidorna.se:

-Önskar en minoritetskultur undantag för att kunna tillämpa en våldtäktskultur, kvinnoförtryck, hedersrelaterade brott samt könsstympning så kan de som kräver detta samtidigt inte vara en del av det svenska samhället och inte heller komma i fråga för samma rättigheter.

Då bryter de mot den svenska lagen och FN:s Flyktingkonvention.

Det kommande året kommer sannolikt präglas av migrationens andra steg, integrationen. Denna debatt kommer bli avsevärt mycket svårare och tuffare än migrationsdebatten. Nu, om inte förr, så måste vi ner i vår egen värdegrund. Vad som är rätt, vad som är fel och hur vi vill ha det.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *