Kan sommarvädret orsaka våldtäktsvåg?

Det har skett en dramatisk ökning av antalet anmälda våldtäkter och sexuella trakasserier under de senaste åren; på festivaler, gator, torg, badhus, skolor, bibliotek och på praktiskt taget alla platser där unga kvinnor rör sig ensamma eller i folksamlingar. I Expressen kan man läsa att det förkommit 6 grova våldtäkter runtom i landet på 8 dagar; en gruppvåldtäkt här, en överfallsvåldtäkt där och sexuella övergrepp både här och där. Minst  8 kvinnor/flickor har fått sina liv fullständigt förstörda.

Vad beror detta på och hur kommer man till rätta med problemet? Ingen tycks ha någon bra förklaring eller lösning. Snillen spekulerar regelbundet om orsaken till ökningen av våldtäkter och sexuella trakasserier. Börje Svensson, legitimerad psykoterapeut och expert på sexualbrottslingar, konstaterar t ex att den plötsliga ökningen just nu kan ha med det fina sommarvädret att göra. Hur förklarar man då alla våldtäkter och sexuella trakasserier som förekom t ex i Köln på nyårsnatten?

Rikspolischefen, Dan Eliasson, anser att ett plastarmband med ”tafsa inte” är en bra metod. Detta armband har burits t o m av en del förövare utan effekt! Representanter för det offentliga Sverige hävdar att det hela är ett mansproblem som man kan lösa med offentliga paneldebatter om mansnormer, normkritik och genusanalyser.

För att minska sexuellt våld mot kvinnor behövs helt andra åtgärder än triviala genusanalyser som har vevats i oändligt antal debatter de senaste åren. Majoriteten av alla män begår inte övergrepp. Då är det ingen vits att rikta in sig på män i allmänhet. I stället bör man fokusera på grupper med hög riskbenägenhet att begå sexualbrott. (Karin Pihl i Expressen 23/7)

Mörkertalet är stort när det gäller våldtäkter och det är svårt att hitta svensk våldtäktsstatistik. Så här säger Niklas Långström, sexualbrottsforskare vid Karolinska Institutet.

-Problemet är att knappast något annat brott har så högt mörkertal som våldtäkt. I Sverige kommer omkring 80-90 procent av våldtäkterna aldrig till samhällets kännedom. Oviljan att anmäla beror bland annat på att våldtäkt är ett brott som omges av skamkänslor.

Ett stort ansvar för mörkertalet beror dock på att man sedan början av 2000-talet inte samlar in någon våldtäktsstatistik.  Sverige har under lång tid samlat detaljerad statistik som myndigheter och forskare via SCB och Brottsförebyggande rådet=BRÅ kan ta del av. Både nuvarande och tidigare regering har dock på alla sätt försökt mörka när det gäller andelen våldtäktsmän med utländsk bakgrund. BRÅ styrs av regeringen men den vägrar uppdra åt dem att ta fram statistiken.

Så här försöker Morgan Johansson förklara regeringens ovilja att låta BRÅ lägga tid på att sammanställa statistiken:

-Mot bakgrund av tidigare studier ser jag inte att ytterligare en rapport om registrerad brottslighet och individers ursprung skulle tillföra kunskap med potential att förbättra det svenska samhället, och jag har därför inte för avsikt att ge BRÅ något sådant uppdrag.

Johansson hycklar och försöker på alla sätt dölja sanningen. Regeringen försöker med alla medel få oss att tro att det inte är invandrarna som våldtar. Varför skulle någon med rent mjöl i påsen mörka statistik? Beror det på att man vet att invandring är en faktor men vägrar erkänna det av rädsla för att ’gynna mörka krafter i samhället’? Hade invandringen inte varit en faktor hade de släppt siffrorna och bevisat det. Nu undanhåller man sanningen för att man är livrädd att fylla på folks fördomar om vilka som begår brott och varför. Morgan Johanssons vägran att redovisa invandrarnas brott bryter också regeringen mot lagen om officiell statistik:
”Officiell statistik ska finnas för allmän information, utredningsverksamhet och forskning. Lag (2013:945). Den ska vara objektiv och allmänt tillgänglig”.

De politiskt ansvariga har mycket att stå till svars för när ’masspsykosen tar slut’ och en öppen och ärlig debatt äntligen kan föras.

 

1 kommentarer

  1. Jag sympatiserar inte i stort med sverigedemokraterna, men när det gäller den fria invandringen som har skett och fortfarande sker så är SD det enda parti som kan få rätsida på detta. Här lägger vi oss flata för dom av annan nationalitet än den svenska. Minsta lilla kritik mot någon av dessa kallas för rasism. SD får min röst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *