New age för socialdemokratin

När socialdemokraternas nya partisekreterare Lena Rådström Baastad presenterade sig förra veckan sa hon:

Jag är van att vinna val och det planerar jag att fortsätta göra i den här rollen. Förutom att jag kommer att vinna val så kommer jag även att syna Moderaternas politik, vilket i och för sig kommer att gå ganska fort.

Lena Rådström Baastad har lärt sig det politiska jobbet i SSU och är f d kommunalråd i Örebro. Sedan årsskiftet har hon dock gått från att vara heltidspolitiker till att vara företagare. Att hon saknar erfarenhet av att jobba i riksdag och regering ser Löfven inte som något hinder:

-Lena Baastad vet hur man utvecklar koalitioner och hur man vinner val, säger Löfven.

Baastad blev känd när hon var ordförande för socialdemokraterna i Örebro och kommunalråd. Partiet genomförde då ”röstskolor” i utanförskapsområden i syfte att få utlandsfödda att rösta på socialdemokraterna. Baastad samarbetade med Mona Sahlin för att kunna vinna val med hjälp av ”röstskola” och ”rösthjälp” för invandrare. Högste ansvarig för röstskolorna var Baastad medan Alaa Idris höll i valskolan. Idris belönades med att utses till en av Carin Jämtins närmaste medarbetare. Nu kommer hon att arbeta nära Lena Baastad, sin gamla chef i Örebro, som organisationssekreterare för partiet.Partiet sina trogna vårdar.

Inför valet 2010 fick förstagångsväljare i stadsdelen Vivalla i Örebro lära sig att rösta i socialdemokraternas röstskola. På röstskolans sista pass talade Mona Sahlin och sedan ledsagade hon deltagarna till det tält som socialdemokraterna rest inför valet alldeles intill vallokalen i Vivalla. Där fick deltagarna hjälp att förtidsrösta. Detta polisanmäldes, men dåvarande partisekreteraren Ibrahim Baylan förstod inte kritiken. För honom var det tvärtom naturligt att röstskolan ensidigt informerade om socialdemokratisk politik och sedan förde deltagarna till en vallokal intill för att förhandsrösta. Resultatet blev att sossarna fick hela 64,3 % i Vivalla västra och 64 % i Vivalla norra i valet 2010! Som tur var delade inte valmyndigheten Baylans uppfattning. Valet i Örebro fick därför göras om i dessa två stadsdelar.

Och Baastads förmåga att vinna val? Rebecka Weidmo Uvell har i sin blogg (uvell.se) mycket ingående och förtjänstfullt granskat detta:

I valet 2002 fick S i Örebro 40 % av rösterna och 2006, när Baastad blev kommunalråd, fick S i Örebro 37,89 %. I valet 2010 däremot fick S 39,4 % under Baastads ledning. De högsta resultaten, häpnadsväckande 67 % och 70 %, fick de i de områden där de haft röstskolan. Valnämnden ansåg emellertid att valfusk förekommit i en av valkretsarna där bl a Vivalla ligger och Örebro kommun tvingades göra om kommunalvalet. 2014 fick S i Örebro 36,1 %. Det innebär att Baastad lyckats vinna väljare i bara ett av tre val. Ja, om man inte räknar Vivalla och några utanförskapsområden till.

Sedan årsskiftet har Baastad varit partner och ”new age coach” på ett företag inom ledarskapsutveckling, Gaia Leaderships. Hennes eget bolag heter Lena Baastad Leadership AB. Det blir spännande att se hur hon kan införa en ”new age” också inom (S). Där har ju en ”new age” gällt under större delen av 2000-talet. Partiet är inte längre en självklar valvinnare, men det kanske Baastad kan råda bot på. Utan hjälp av ”röstskola”, riggat förtidsröstande och annat trixfix denna gång. Kanske kan hon t o m hjälpa Löfven att utveckla sitt ledarskap. Det torde vara nödvändigt om socialdemokraterna ska bli klara valvinnare 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *