Desperat plakatpolitik och ren populism

-Det är en historisk lag som ska ändra bevisbördan, att inte offret ska bevisa att hon sade nej utan att den som gjort det här ska bevisa att hon sade ja.

Så kommenterade vice statsminister Isabella Lövin (MP) stolt den nya samtyckeslag som väntas börja gälla f o m 1 juli nästa år. Det skulle innebära att det är den åtalade som ska bevisa sin oskuld, s k omvänd bevisföring. Det är precis vad kritikerna varnat för men förespråkarna förnekat. Efter några timmar meddelade Lövin dock att det var ett missförstånd och att hon ’uttryckt sig olyckligt’. Hur trovärdigt är det påståendet?

Det handlade inte om någon obetydlig felsägning för hon förklarade både hur och varför omvänd bevisbörda skulle gälla. Jag misstänker att vår vice statsminister tagit del men ej förstått. Efter att jurister informerat henne om att det skulle vara ett brott mot västerländsk rättsskipning att överge oskuldspreventionen, tvingades hon ändra sitt uttalande. Pinsamt för statsrådet Lövin som engagerat sig och jobbat för att lagen ska införas! Hennes uttalande avslöjar att hon inte känner till en av rättsstatens viktigaste principer. Gör henne en tjänst; ge henne några friår efter valet nästa år!

Förslaget om en samtyckeslag är ren populism och desperat plakatpolitik. I ett desperat försök att locka väljare nästa höst försöker regeringen skapa intrycket av att man faktiskt gör något. Juridiska experter varnar emellertid för att den nya straffbestämmelsen gör det möjligt att döma män för våldtäkt även om de inhämtat det nödvändiga samtycket från sin partner innan en sexuell handling inleds.

-Enligt Advokatsamfundets uppfattning kommer det ändå genom förslaget att bli nödvändigt för en part att muntligen fråga efter frivillighet för att inte riskera att göra sig skyldig till brott. Om denne i stället påbörjar en sexuell handling i avsikt att den andra parten genom sitt agerande ska uttrycka att det sker frivilligt, finns med nuvarande förslag en uppenbar risk för att vederbörande gör sig skyldig till i vart fall ett försöksbrott, konstaterar Advokatsamfundet.

-Med tanke på att sexuellt umgänge normalt präglas av en ömsesidig kommunikation genom handlingar och inte genom ord, riskerar förslaget vara alltför teoretiskt utformat och sakna erforderlig förankring i verkligheten, konstaterar samfundets ordförande Anne Ramberg.

När justitieminister Morgan Johansson i TT:s webbtv på söndagen fick frågan hur en man ska inhämta ett samtycke för att undgå åtal gav han följande svar:

-Ja… det är ju… eh… det får… det ska… det är klart att det ska ju… måste ju… bedömas från fall.. eller i själva situationen och det är ju den – en – sån sak som domstolen ska reda ut, svarade justitieministern i TT:s webbtv.

Politiskt schabbel i den högre skolan. Vad har vi för statsråd idag? Varför vill de införa lagar som de själva inte förstår, som inte behövs och som inte går att tillämpa i verkligheten? Vad vi idag behöver är lagar som är anpassade efter det nya Sverige som håller på att växa fram och ett rättsväsende som fullt ut tillämpar redan befintliga lagar och straffsatser. Samtyckeslagen kommer inte att stoppa överfalls/grupp/våldtäkter. Inte heller kommer den att hjälpa kvinnor som drabbas av hederskulturen eller kvinnor som sexuellt trakasseras av /o/ansvariga politiker som t ex Roger Mogert (s) och Stefan Nilsson (mp).

Feministregeringen har kapitalt misslyckats med att ta sitt ansvar för tryggheten i samhället. Inte en enda konkret åtgärd har införts för att kvinnor (och övriga) ska kunna röra sig fritt överallt i dagens Sverige eller för att se till att våldtäktsutredningar lagda på hög inte tillåts bli det nya normala. Istället försöker man begränsa kvinnors frihet genom att mana oss att vara försiktiga, att inte vistas på ensliga platser eller att inte gå ut ensamma efter mörkrets inbrott. Vilken kvinna kan känna sig trygg i ett samhälle där våldtäktsanmälningar läggs på hög i månader och utredningar blir undermåliga p g a att så lång tid hinner passera mellan brottsplatsutredning och ev åtal? När regeringen så föreslår en ny lag, kommer de med en lag som enligt juridisk expertis inte kommer att fungera i verkligheten. Vi behöver verkligen inga fler bevis på regeringens inkompetens. Vi behöver konkreta åtgärder som fungerar i den framväxande nya otryggheten och verkligheten. Det är hög tid att makteliten stiger ner från sina höjder och sätter sig in i medborgarnas verklighet. Deras egen ’sverigebild’ är inte i takt med tiden eller utvecklingen och absolut inte i fas med gemene mans ’sverigebild’.

Jag skrev för knappt två veckor sedan om den grymma gruppvåldtäkten i Fittja söder om Stockholm. Nu har tingsrätten friat samtliga åtalade. Orsaken är att de anser att våldtäktsoffrets trovärdighet är låg. Tingsrätten anser sålunda att kvinnan frivilligt gått med på att ”åtminstone åtta till nio av killarna har penetrerat henne både oralt, vaginalt och analt. Ibland tre stycken samtidigt”. Vem tror längre att alla är lika inför lagen?

Polisutredningen var ett rent haveri. Domstolen ägnar flera sidor av domen åt att lista utredningens alla felaktigheter. Våldtäktsoffrets ’låga trovärdighet’ torde knappast överträffa polisutredningens bristande trovärdighet. Det dröjde över ett år från det att gruppvåldtäkten begicks till dess att fallet prövades i domstol. Åklagare Markus Hankkio menar att detta kan ha försvårat utredningen. Som om detta inte var nog utredde polisen i 10 månader fel trapphus i jakten på spår!! Vilken rättsskandal! Det är glädjande att polisutredningen nu anmälts till JO. Jag håller tummarna för att kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz fullföljer sitt löfte att se till att målet prövas i varje instans.

Det lär behövas en stor mängd valboskap för att dagens regering ska kunna sitta kvar efter nästa val. Å andra sidan har den de senaste åren genom sin kravlösa invandringspolitik, växande identitetspolitik och generösa bidragspolitik gjort allt för att värva nya väljare, inte minst bland alla nya svenskar. Vi skattebetalare har tvingats betala för en mycket kostsam politik, som vi inte gett regeringen mandat för och som bäddar för fortsatt många mycket stora problem. Det är inte en politik för Sveriges bästa, endast för oansvariga politikers bästa, d v s att säkra den egna makten och försörjningen. Vi lär tyvärr få se ännu mer av maktspel och plakatpolitik fram till valet 2018.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *