Antes kompis rånar bank

Jakten på Makten XXII

Säg mig vem du umgås med…                                     

Emil Jonsson och Ante har i åratal varit mycket nära vänner och umgåtts familjevis. Tack vare Antes övertalningar gick Allan ett par år tidigare in som styrelseledamot i den restaurang som Emil köpt. Att få in Allan och andra tunga namn i styrelsen är viktigt. De utgör en sorts ’rengöringsgaranti’ och hjälper till att tvätta bort det dåliga rykte som restaurangen har.

Dessvärre går restaurangen i konkurs och Emil påbörjar ett liv i sus och dus. Han verkar ha gott om pengar och lever flott. Bilar, fester, droger och välbetalda projektanställningar med nära anknytning till politikerkretsar håller honom sysselsatt medan hjulen snurrar allt snabbare.

Ante och Emil hade lärt känna varandra under studietiden och har tack vare politiken sammansvetsats mer och mer. Emil hade inte varit så politiskt aktiv under studenttiden, men han hade varit en duktig festarrangör och sett till att registrera in flera studentföreningar åt Partisterna. Dessa föreningar kunde sedan användas till att plocka ut ekonomiska bidrag från Studentkåren.

I Ungpartisterna hade Emil varit så kallad inpiskare. Det innebar att han till partistföreningarnas årsmöten brukade komma med ett trettiotal helt nya ungdomar som just gått med i Ungpartisterna och som röstade precis som Emil beordrade och sedan bara försvann igen. Även på den tiden skedde medlemsvärvningen ofta under blöta fester. Ante och Allan hade fått många nya medlemsröster tack vare Emil. För att visa sin uppskattning och tacksamhet för allt Emil gjort för Ante, hade Ante tagit in Emil i sin Brödraskapsklubb, vilket fördjupat deras vänskap och umgänge ännu mer.

Även efter studietiden fortsätter Ante och Emil att umgås. På somrarna håller de igång och festar i Emils sommarstuga tillsammans med andra Ungpartister och under vintrarna umgås de i stan. Ante jobbar med alla medel på sin politiska karriär och Emil blir försäljare. Ganska snart tar Emils svaghet för pengar och festande över. Han manipulerar sig framgångsrikt uppåt till att börja med och har siktet inställt på pengar och oberoende. Så småningom hinner verkligheten ikapp honom och hans svårigheter att anpassa sig till samhällets lagar och regler gör att han hamnar snett och bubblan spricker.

En morgon kan björkstaborna läsa om hur polisen misstänker Emil för att ha deltagit i ett bankrån. Han nekar och anser sig själv fullständigt oskyldig, men har svårt att förklara hur rånbytet hamnat i hans bil. Under förhören nämner han att han umgås med Ante och att han ett par kvällar före bankrånet varit hemma hos Ante på middag. Han säger vidare att han borde ha tänkt på att försöka gömma sina pengar hemma hos Ante eller en annan vän istället för att kasta dem i en sopcontainer i närheten av Antes bostad.

-Dom hade inte behövt säga ett ord om att pengarna fanns där och att jag varit där överhuvudtaget, säger Emil till tidningarna.

Ante blir uppringd av tidningarna, som vill höra hans kommentar till Emils uttalanden.

-Jag förnekar all kännedom om detta. Jag har inget med det här att göra. Om ni så mycket som nämner mitt namn i tidningen i samband med Emil och bankrånet, polisanmäler jag er, säger han upprört.

-Är det ett hot? undrar reportern.

-Det är ett konstaterande, svarar Ante. Om Emil hade kommit till mig med pengarna, hade jag ringt polisen direkt. Björkstaborna behöver bara följa och läsa det jag skriver i tidningarna för att veta vad jag tycker om kriminalitet. Det här fördömer jag direkt. Det är upprörande att mitt namn nu kopplas ihop med den uppmärksammade rånrättegången.

-Men ditt eget namn har då och då förekommit i samband med misstankar om manipulerade medlemsregister och fusk i samband med medlemsprovval, fortsätter reportern. Både du och Emil har gjort er skyldiga till en hel del skumma saker, t ex taktikröstning med hjälp av röstboskap. Ni har registrerat in personer i partiet utan att dom haft en aning om det och du sägs ha röstat åt dom också, fastän dom inte varit medlemmar. Dessutom anklagas du för att ha använt Ungpartisternas pengar till din egen personvalskampanj.                   

-Det är bara fria fantasier och förtal, svarar Ante upprört. Och ni understår er inte att nämna mitt namn i tidningen i samband med den här affären!

Men till skillnad från Partisterna styrs medierna varken av inpiskare, röstboskap eller självutnämnda furstar utan rapporterar de följande dagarna om Emil och hans nära relation till Ante, som känner sig mycket skakad av händelsen och förstår att det kommer att kasta ogynnsamma skuggor på honom. Han tänker på hur det kan missgynna hans politiska karriär och äventyra hans klättring i Brödraskapsklubben, som nu måste utesluta Emil. Allan hade ombetts att ta en ’time out’ i klubben, men i Emils fall kan det inte bli tal om annat än uteslutning.

Ante inser att han inte längre har råd att umgås med Emil. Han måste göra klart för Emil och hans tjej att nu är det slut på vänskapen och umgänget. Ante har sin politiska karriär att tänka på och eftersom han inte längre har någon nytta av Emil, är det lika bra att klippa av honom direkt.

-Jag får ta itu med det här efter helgen, tänker Ante. Till dess har jag nog kommit på nån som kan hjälpa mig att fixa Emil. Han har säkert några fiender jag kan använda mig av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *