MP:s olidliga lättja och ansvarslöshet

Isabella Lövin (mp), språkrör, klimat- och biståndsminister samt vice statsminister, har fått mycket mediautrymme i sommar tack vare skogsbränderna. En annan orsak är att journalister och mediafolk i stor utsträckning varit vänligt inställda till partiet. Skogsbränderna, sommarens varma väder och en vänligt inställd mediakår har, i värsta fall, räddat partiet från att trilla ur riksdagen i höst. I bästa fall bidrar nyheten att hon inte lever som hon lär nu leda till att medvinden för partiet avtar.

Lövin och partiet har pressat regeringen att införa en flygskatt som gör det dyrare för vanliga resenärer att flyga. De borde naturligtvis ha beskattat flygbränslet istället för resandet. Nu har Expressen (24 aug) avslöjat att hon själv ofta väljer ’business class’ när vi skattebetalare står för notan. Riktlinjerna slår tydligt fast att statsråd ska resa så billigt som möjligt och att ekonomiklass ska väljas i normala fall. Men Lövin sätter sig över dessa riktlinjer när hon flyger till ”väldigt viktiga möten” där ”man måste vara fräsch”. Dessutom säger hon att ministrar av säkerhetsskäl bör sitta i ’business class’ på långa resor. Så varför gör inte Löfven och Fridolin det?

Under denna mandatperiod har Lövin gjort 11 resor till New York till en kostnad av 1,5 mijoner kronor. I snitt har varje resa kostat 28 000 oss skattebetalare 28 000 kronor! När tidningen konfronterar henne med detta svarar hon:
-Det finns ingenting som säger att man inte ska flyga i business.

En politiker med gott omdöme och inre moralisk kompass inser att det är klokt att avstå från vissa saker även i fall där ”ingenting säger att man inte ska göra det”. Lövins svar visar att hon lever i sin egen bubbla utan tanke på hur vi här nere ser på hennes dyra flygresor och slöseri med våra skattepengar.  Pöbeln ska inte flyga eller ha bil utan använda de färdmedel som mp anser  lämpliga, t ex apostlahästar och cykel.

Lövin påpekar att hon inte själv bokat flygbiljetterna. Menar hon att de bokningsansvariga på eget bevåg valt att frångå gällande riktlinjer i 11 fall och just när det gäller hennes flygresor? Hon säger också att regeringskansliet klimatkompenserar, vilket måste innebära att varje resa kostat skattebetalarna mer än 28 000 kronor. Att klimatkompensera torde också betyda att bara folk med pengar har råd att göra det.

En ännu viktigare fråga är hur Lövin kompenserar för den totala brist på respekt för de skattepengar hennes flygresor kostat verklighetens folk. Hon verkar totalt tondöv inför den ilska vi känner mot den flygskatt hon och hennes parti infört och som fördyrat flygresor för vanligt folk. För socialistiska partier är det visserligen naturligt att de regler som gäller för nomenklaturan och partieliter inte gäller för allmänheten, men varför är det så svårt för många politiker att förstå att vi väljare kräver att de lever som de lär? Politik är en förtroendebransch. Att inte göra det inger inget förtroende och bidrar till ett växande politikerförakt.

Mp har under sin tid i regeringen jobbat för att beskatta bilister och försvåra för alla med bil, t ex med ständiga skattehöjningar på drivmedel, bilfria zoner och dubbdäcksförbud. Milöpartiets miljöpolitik med sin storstads- och innerstadsfokus och sin aversion mot bil- och flygtrafik slår särskilt hårt mot folk och företag på landsbygden, där bilen är nödvändig p g a långa avstånd och obefintlig kollektivtrafik. I Almedalen konfronterade f ö Svt:s Opinon live Lövin med att hennes familj har en 13 år gammal, stor, miljöfientlig pickup. Lövin svarade att hennes man behövde denna miljöbov till bil då han arbetar som skulptör. Med alla de ersättningar hon uppbar under sina år som EU-parlamentariker, torde hon ha god råd att skaffa en modern och miljövänlig pickup till sin man. Klimatet kan inte vänta som hon brukar säga.

Karin Svensson Smith, miljöpartiets trafikpolitiska talesperson, är en annan politiker som vill försvåra för bilister. Hon har nyligen föreslagit att kommuner ska få rätt att ta ut en ”parkeringsskatt” när du parkerar på kommunägd mark vid köpcenter utanför stadskärnorna. Idag parkerar man i regel gratis där. Istället för att använda bilen när vi handlar, föreslår hon att vi ska ”bryta bilnormen” och istället börja använda cykel med låda att frakta hem varor i. Behöver jag säga att familjen Svensson Smith visar sig ha en  25 år gammal miljöbov till bil? Den  använder bara hennes man, som i intervju förklarar att han ”inte ställer upp på det mesta som gäller hur bilar miljöklassas”.

Nu är det inte första gången miljöpartiets högsta företrädare visar prov på dubbelmoral och bristande ansvar när det gäller miljön, deras paradgren. Det f d språkröret Åsa Romson avslöjades med att ha använt förbjuden bottenfärg när hon målade sin båt. Hon skyllde detta på sin man, som köpt den.

Grön ungdoms ordförande, Hanna Lidström, konfronterades i januari (25/1) av Expressen för sina privata flygresor. Förutom en semesterresa till Kap Verde har hon kritiserats för att hon regelbundet flyger till sin pojkvän i London, men hon deklarerade att hon inte tänker sluta flyga. Också Lidström ansåg att någon annan hade ansvaret:

-Man måste lyfta blicken och lägga skulden där den bör ligga, hos flygbolagen och industrin. 

-Klimatskadan ska synas i biljettpriset.

Apropå resor och dubbelmoral avslöjade Aftonbladet 2001 (10/1) att Yvonne Ruwaida, tidigare mp-topp och ekonomisk talesperson, att Ruwaida under 1999 åkt taxi för 70 000 kronor. När hon konfronterades med detta svarade hon:

-Ja, men dom är ju i tjänsten!

Och? Det handlar om hur man använder våra skattepengar. AB avslöjade vidare att Ruwaida handlat för över en kvarts miljon kronor med riksdagens betalkort utan att redovisa ett enda öre. Som ledamot i skatteutskottet kände hon väl till regelverket, men hon struntade i det. Vilka signaler ger det när en toppolitiker, som budgetförhanlar med regeringen och har stort ansvar för landets finanser, avslöjas med så stort kaos i sina egna ekonomiska transaktioner och så liten respekt för hur våra skattepengar används?

Konstaterar avslutningsvis att miljöpartiet och flera av deras toppföreträdare inte lever som de lär, verkar sakna respekt för hur de använder skattepengar och gärna skyller på andra när de ifrågasätts. Isabella Lövin är det senaste men antagligen inte den sista exemplet på detta, så ge henne och partiet respass 9 sept!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *