Flugornas herre

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi framträder nästan alltid iklädd fluga. Just nu har han det hett om öronen och försöker slå två flugor i en smäll; dels att lansera såssarnas ’familjevecka’, dels att visa hur upprörd han plötsligt är över att du och jag med våra skattepengar har tvingats sponsra minst 45 IS-terroristers resor och uppehälle i Syrien. Shekarabi försöker spela förvånad och kallar bidragsbedrägeriet ”ofattbart provocerande” och ”systemkritiskt”. Ännu mer ”ofattbart provocerande” är att han, hans företrädare Annika Strandhäll och den rödgröna regeringen i flera år struntat i att ta tag i problemet.

För några dagar sedan (17 dec) avslöjade GT (Göteborgs-Tidningen) att miljoner av offentliga medel betalats ut till IS-terrorister trots att de lämnat landet för att ta sig till Syrien och IS. Dessa IS-terrorister, har kunnat söka bidrag fr div svenska ’bankomater’: Försäkringskassan, A-kassor, Arbetsförmedlingen, kommunala socialtjänsten och CSN. En kvinna från Norrköping fick drygt en kvarts miljon 250 000 utbetalt efter att i maj 2015 ha lämnat Sverige med man och två små barn. Pengarna har använts för att bekosta IS-terroristernas nya liv i Syrien och därmed utgjort en direkt finansiering av terrorism. Hur är detta möjligt? Varför har det fått pågå så länge? Sannolikt för att såssarna i vanlig ordning ryter ”fullständigt oacceptabelt”, duckar, vägrar ta ansvar, skyller på ngn annan och döljer frågan med signalpolitik i hopp om att vi ska glömma problemet. Same procedure as usual.

2017 skrev 3 forskare vid Försvarshögskolan, Magnus Normark, Magnus Ranstorp och Filip Ahlin, en rapport om att IS-jihadister, i syfte att kunna få bidrag, använder mellanhänder för att ge sken av att de vistas i Sverige. Vi har som bekant sedan länge noll koll på vilka som vistas här. I rapporten, sammanställd på uppdrag av Finansinspektionen, uppmanades myndigheterna att dela information så att utbetalningarna kan stoppas.

Varför har ni i regeringen inget gjort sedan 2017, Ardalan Shekarabi? Ni har länge vetat om att svenska IS-terrorister göds och föds med pengar från den svenska bidragsbankomaten. Varför väntar ni tills media talar om för er vad som måste göras? Varför är ni alltid så sena på bollen? Varför har ni ända tills nu valt att inte ge Försäkringskassan möjlighet att utreda brott som riktas mot socialförsäkringssystemen? Det är både provocerande och skamligt att du nu låtsas bli överraskad över det som alla sedan länge redan vet och tvingas medverka till via skatten.

Så här skriver Johan Westerholm (Ledarsidorna.se 18/12):

”Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabis (S) kommentar till Försäkringskassans finansiering av IS-sympatisörers resor till Syrien är en kommentar full av upprördhet. Vad Shekarabi dock inte redogör för är att det var han själv, i egenskap av civilminister, som argumenterade för en ännu mer slapp uppföljning och kontroll.”

Den styrningsmodell som tillämpats av Försäkringskassan är den som tidigare civilminister Ardalan Shekarabi (S) avsåg införa i hela statsförvaltningen visar sig ha uppenbara, och för demokratin samhällsfarliga, konsekvenser.”

”Den styrmodell som Ardalan tidigare kritiserat, en alltför noggrann tillsyn, skulle ersättas med tillit i samtliga led istället. Med idag känt resultat.”

Istället för ett system baserat på tillit samt slapp styrning och uppföljning, som dåvarande civilminister Shekarabi talade sig varm för, vill socialförsäkringsminister Shekarabi nu under galgen ha mer kontroll och tillsyn.

Enligt Försvarshögskolans rapport 2017, har det flera gånger förekommit att personer som rest till Syrien haft personer kvar i Sverige som hanterat post och annat som ”krävs för att ge sken av att fortfarande vistas i landet”. Varför har ni lagt mer energi på att prioritera ’familjeveckan’ än på att täppa till hålen för att minska risken att bidrag går till terrorister och islamister?

Försäkringskassans GD, Nils Öberg, påtalade i DN (4/11) att ”bidragsbrottslighet och missbruk av välfärdssystemen blivit så omfattande att det nu får anses vara systemhotande” och att

-Omfattningen är stor och det samlade ekonomiska värdet av bidragsbrott, missbruk och andra felaktigheter uppgår till många miljarder kronor per år.

Det svenska socialförsäkringssystemet är inte konstruerat för att stoppa fusk. Polisanmälan och krav på återbetalning fr personer som tagit sig till IS i Syrien blir ett slag i luften. Thomas Falk, Försäkringskassans nationelle samordnare mot organiserad brottslighet, känner inte till ett enda rättsfall där bedrägerierna lett till åtal eller fällande dom. Myndigheternas överdrivna sekretesskultur har dessutom hindrat samarbete och kompletteringar myndigheter emellan.

Av GT:s granskning framgår att personer som SÄPO haft koll på, kunnat få bidrag utbetalt under flera års tid. Nu krävs omgående ordentliga och genomgripande kontrollmekanismer och samarbeten. Öberg efterlyser en rad åtgärder som borde ha införts för länge sedan, t ex att sekretess inte ska hindra myndigheter att utreda och förebygga fusk och att återbetalningar måste kunna krävas direkt. Rättsväsendet saknar enligt Öberg kompetensen om hur systemen fungerar. Därför tar sådana utredningar tid och når sällan sitt syfte.

Avslutningsvis litet kuriosa. I EU-valet i juni 2009 var jag en av Junistans 3 ’toppkandidater’. (https://www.svt.se/nyheter/eu-val-2009-har-ar-kandidaterna). På ett av de kampanjmöten jag medverkade i, deltog Ardalan Shekarabi, som kampanjade för socialdemokraterna. Något större väsen av sig gjorde han inte, men jag hade läst en del om honom p g a det väsen som hans valkampanj inför valet till SSU-ordförande 2003 orsakat.

Valkampanjen innan han valdes till SSU-ordf 2003 bekostades av pengar avsedda att bekosta ett integrationsprojekt. (Integrationsprojekt verkar f ö vara något av såssarnas svarta ekonomiska hål för div suspekta påhitt). Revisorerna var mycket kritiska till att pengarna istället använts till Shekarabis valkampanj. Under hans ordförandeskap 2003-2005 förekom dessutom fraktionsstrider, manipulationer och fiffel med medlemssiffror och medlemsregister, vilket resulterade i en polisutredning. Shekarabi valde att hellre fly än illa fäkta under en andra period som SSU-ordf.

2014 belönades han med posten som civilminister i den rödgröna regeringen och idag är han socialförsäkringsminister i samma regering. Är det kanske dags att ’recycla’ honom snart igen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *