Myndigheten för Sol & Bad

Dan Eliasson har gjort det igen. Dessutom igen och igen och igen. Efter varje flagrant misslyckande som generaldirektör eller högste chef för en myndighet har han ’återvunnits’ och drabbat en annan myndighet med sitt ifrågasatta och undermåliga chefskap.

Hans meritlista är lång, listan över hans kapitala misslyckanden som myndighetschef ännu längre. Oavsett vilken höjdarposition han får, ifrågasätts och förföljs han av kritiska, orättvisa och inkompetenta medarbetare och människor. Till råga på eländet får Jimmy Åkesson i TV-debatter den känslige Eliasson att kräkas, något som han bl a torgförde på en tweet i en TV-soffa 2014.  Inte ens hans ofta förekommande hänvisning till den s k Värdegrunden, el Visionen, tycks ha lindrat hans kval el hejdat honom fr att offentligt ta heder och ära av en demokratiskt vald politiker.

Men är det inte litet synd om den politiske broilern och myndighetsmarodören Dan Eliasson? Aldrig blir han uppskattad efter förtjänst, oavsett på vilken topposition han placeras. Alltid ifrågasatt och förföljd av negativa, obegåvade och okunniga människor, inte minst bland sina egna undersåtar, som varken förstår el förmår att uppskatta hans dysfunktionella arbetssätt och bristande ledarskap.

I början av 2000-talet var Eliasson statssekreterare på justitiedepartementet. När den första Alliansregeringen tillträdde hösten 2006 var Eliasson t f bitr chef vid Säpo och ansvarig för analys- och underrättelseverksamhet. Också hans sätt att sköta det jobbet medförde kritik och misstroende. Göran Lambertz, dåvarande justitiekansler, larmade 2007 t ex om att Eliasson försökt få honom att sluta kritisera rättsväsendets brister.

Men Alliansregeringen lät sig ingalunda avskräckas utan utnämnde 2007 Eliasson till GD för Migrationsverket (’Migränverket’). Där införde han LEAN-modellen (The Toyota Way), som syftar till att ”skapa värde för kunden”, vem det nu var. Förutom lagar och regleringsbrev skulle också en värdegrund, som han kallade Visionen, styra verksamheten. Under Eliassons chefskap ökade antalet beviljade uppehållstillstånd med 14%. Istället för att lyfta verksamheten sänkte Visionen den, något som bidrog till asylkrisen 2015.

Den andra Alliansregeringen hade fortfarande fullt förtroende för Eliasson och utnämnde honom 2011 istället till GD för Försäkringskassan. Varför var Ruinfeldt och Alliansen så angelägna om att ta hand om denne myndighetsmarodör med partibok i såssarna och med ett väldokumenterat dåligt rykte? Också på FK infördes Visionen, men personalen var tydligen inte entusiastisk över den nye GD:n; deras förtroende för honom sjönk på ett år från 68% till 26%. En av hans största ’bedrifter’ på FK var att radera miljontals email, som skickats mellan de 13 000 som jobbade där. De interna utredarna kunde därmed inte längre använda FK:s epostsystem för att avslöja brott och missförhållanden. Hur var detta möjligt?

När man väl hamnat på topp är det tydligen helt OK att missköta sitt jobb och ändå få nya prestigefyllda uppdrag. 2015 utnämnde den rödgröna regeringen honom till rikspolischef, trots att han saknade polisutbildning, ett tecken på att såssarna anser att rätt partibok är viktigare än rätt kompetens. Hans uppdrag var att genomföra den stora polisreformen och slå ihop 21 olika myndigheter, ett svårt uppdrag även för en person med rätt kompetens och goda ledaregenskaper.

Hans insatser som rikspolischef gav snarare negativa rubriker än önskade resultat. I sept 2017 krävde M, SD och L hans avgång för att han gett privata företag hemlig information om namn, personnummer, löner på alla polisanställda, samt uppgifter på närmast anhöriga och barn, meriter, scheman samt hur man rest. Dramatiskt ökande skjutningar och växande kriminalitet var andra stora misslyckanden. Och vem kommer t ex inte ihåg hans armband ”tafsainte”, som lanserades i en kampanj mot sexuella övergrepp eller hans desperata vädjan på en presskonferens, ”Andra samhällsaktörer, hjälp oss, hjälp oss”, när antalet utsatta områden ökade istället för att minska?

Eliasson var snarare orsaken till problemen inom polisen än lösningen, men i det längsta försökte Anders /dr/Ygeman att försvara Eliasson. Inför valet hösten 2018 insåg både han och partiet att det skulle bli svårt, för att inte säga omöjligt, att satsa på lag och ordning med Eliasson som rikspolischef. Eliasson tvingades avgå men meddelade själv på Facebook att ”jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda”. Förmåga till självkritik och självinsikt saknar han uppenbarligen också. Och hur smart var det att offentliggöra att han föredrog att stanna kvar som rikspolischef framför att bli GD på MSB 2018?

MSB har blivit en allt viktigare myndighet inte minst under rådande pandemi. Den ska hantera vår beredskap inför kriser och katastrofer. Skogsbränderna 2018 visade att MSB trots de förödande bränderna i Västmanland 2015 inte hade tillräcklig krisberedskap. Mitt under coronakrisen i våras blev det tydligt att MSB än en gång misslyckats med sitt krisberedskapsuppdrag. Vi fick åter anledning att fråga ”Va’ fan får vi för skattepengarna?”. Under rådande pandemi gav sig MSB in i underhållningsbranschen och pytsade ut 600 000 kr på att betala ett antal utvalda artister att framträda framför en mobilkamera. Ytterligare ett tramsigt drag av myndighetsterminatorn Eliasson med ett förflutet i punkbandet Bad Boo Band som lanserade klassikern ”Knulla i Bangkok”. MSB:s uppdrag är att hjälpa till att hålla människor vid liv, inte att underhålla människor som riskerar att mista sina liv.

Just nu är det inte skogsbränder som ger MSB eld i baken utan deras GD, katastrofen Eliasson, som får det att hetta till och folkhumorn att döpa om myndigheten till Myndigheten för Sol & Bad.  Som ansvarig för krisberedskapen, mitt under den värsta pandemin på årtionden, flög Eliasson före jul, trots gällande smittskyddsråd och snabbt ökande smitta, till Las Palmas på semester. Efter lång tystnad och kritiska rubriker, masade han sig till slut fram och förklarade i Expressen:

-Jag har gjort bedömningen att resan är nödvändig. Jag har en dotter som vistas här och som jobbar här. Och jag firade jul med henne och min familj.

-Jag har avstått väldigt många resor under den här pandemin, men den här tyckte jag var nödvändig.

Igår kom han tillbaka till Sverige och smet med Swedavias hjälp ut från planet genom en sidoutgång, där bil väntade på att hjälpa honom ut från terminalen för att undvika journalister.  Så ynkligt av en man i hans position!  Blir intressant att se hur regeringen hanterar Eliasson efter detta. Kommer han att sparkas snett uppåt igen eller blir han kanske t o m minister nu?

Nu är Eliasson visserligen i gott sällskap, d v s dåligt och omdömeslöst sällskap utan ledaskapskompetens. Att Stefan Löfven, Morgan Johansson, Lena Hallengren och Magdalena Andersson trots rådande pandemi och påbjudna restriktioner/rekommendationer också brutit mot sina gällande påbud är ingen ursäkt, bara en ynklig bortförklaring. Flera fel och syndabockar är ingen förmildrande omständighet.

https://bulletin.nu/ledare/all/vilken-blir-nasta-myndighet-att-fa-smaka-pa-dan-eliasson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *