Lars Gullin och Rune Gustis – oj vad det svänger i jazzhimlen!

I dag kan man avnjuta Gullin-musik i Sanda, på Gotland. Dubbelt upp.
Och jag fortsätter att sakna Rune Gustis … på samma djupa plan som jag påverkats av Lars Gullins tonspråk och komposítioner.

Denna gång gör sig saknaden påmind på ett vackert, soligt Gotland. För just i dag delas årets Lars Gullin-stipendium ut. Och här, i Sanda kyrka, har Rune medverkat på de allra flesta Gullin-konserter de senaste 14 åren.
Glädjande nog, har det fötts en ny gitarrstjärna i Daniel Svensson. Det är en oerhört begåvad kille. Ung, lågmäld, sympatisk, mogen i sitt spel och teknisk som få, med en vid repertoar och ett intresse för bl.a. Tristano-traditionen. Han har, i kvartetten ”Brothers Two Others”, framfört egenhändigt nyskriven musik i just den andan.
Oerhört imponerande.
Håll ögon och öron öppna. Han kommer att vara en självklar musikant i de jazzmusikaliska, gitarristiska sammanhangen i framtiden.

I Sandas eftermiddagssol, kl 17 och samtidigt som en kvälls-skimrande gotlandssol dalar över de obefintliga bergen, kl 20, kan man bland många andra lyssna till stipendiaten Stefan Forssén, Georg Riedel, Gunnel Mauritzon och – Daniel Svensson.
Själv kommer jag att avnjuta båda konserterna, med den blommande vallmoängen alldeles nära, med gotlandsfåren bräkande på tillräckligt avstånd för att inte störa puls, känsla, kommunikation och intonation.
Och jag har siktet inställt på en skojig, intressant och givande eftersittning bestående av en kulinarisk samvaro hos Ursula, på värdshuset.
Det blir en fin dag.
Och jag är ödmjuk och harmonisk i mitt sinne och ytterligt tacksam och nästan lite häpen.
För det verkar som att jag får uppleva ännu en dag.
Det är inte allom givet.

Bilderna är tagna i juli 2011, vid invigningen av Lars Gullin Museum, beläget i det gamla stationshuset i Sanda, där Lars föddes.

2 kommentarer

  1. Tack Ann för din underbara betraktelse; det blev säkert en fantastisk dag! Lars Gullin för all tid! Tack för tipset dessutom – jag ska utforska Daniel Svensson.

    Claes

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *