Sophia Loren och en viss trumpetare

En glad Svante Thuresson på väg ut på turné med Hacke Björkstens band.

I begynnelsen var negativet.
Sextio år senare hände det sig att trumpetaren Jan Allan av en händelse öppnade ett dammigt gammalt fotoalbum som låg dolt bland pappershögarna uppe i arbetsrummet. Ett album med bilder tagna under femtiotalet. Bilder han sedan länge glömt bort men som vid anblicken gjorde honom både häpen och eftertänksam.
Albumet innehöll bilder på en tjugoårig Sophia Loren blickandes rakt in i kameran under hennes besök på Stockholms universitets kårhus, på en ung Siv Malmkvist glatt kvittrande på Nalens scen, på Lars Gullin med sin frisyr ”sockerbölja”, på Georg Riedel, Jan Johansson, Stan Getz, Lee Konitz, Alice Babs, Lionel Hampton, Miles Davis, Lill-Babs och många, många fler.

Det var inte vilka fotografier som helst. Det var fantastiska bilder. Unika, privata, personliga. Med en enorm närvaro. Och då Jan efter en kort stunds letande fann lådan med negativ och började granska dem, blev han förvånad över kvalitén.
Skärpan var total. Varje korn var synligt.
Det var bilder från Nalen, turnéer, jamsessions, fester, semesterresor och filminspelningar.
På femtiotalet gick Jan knappt utanför dörren utan sin trumpet, sin Leica och sin Rollieflex.

Jan insåg snart värdet av det han funnit och idéer började formas i hans huvud.
Vi har nu änge levt med projektet här hemma. Och vi har nästintill dygnet runt samtalat om personerna på bilderna, om miljöerna och händelserna.
Vi har sorterat bilder, valt ut bilder, valt bort bilder, bytt ut bilder och ändrat oss igen och igen …
Jan har berättat. Jag har lyssnat. Och efter många och ingående berättarvändor känns det som om hans vänner från förr, blivit mina.
Själv föddes jag samma år som Jan började spela trumpet, på riktigt. Jag låg fortfarande i min mammas mage då han anställdes på heltid på Nalen, med Carl-Henrik Norins Orkester.
Jag har ändå, så gott jag har kunnat och trots att jag själv inte fick ynnesten att uppleva jazzens femtiotal, formulerat bokens texter.

I höst kommer boken ut på Brombergs förlag.
Därtill förstoras utvalda bilder för att hängas på utställningar runt om i landet.
Om ni blir ägare till boken är jag övertygad om att ni kommer att bli både roade och berörda av att få ta del av trumpetaren Jan Allans alldeles egna, privata femtiotal.
En musikants liv bland profiler och stjärnor – sett inifrån.
Ett liv mitt i händelsernas centrum.

Vernissage och bokrelease äger rum lördagen den 19 oktober i Lidingö Stadshus.
För mer info om boken: klicka på länken nedan.

http://www.annallan.se/Ann_Allans_hemsida/Jans_fotobok.html

6*6 4106Sofia Lorenweb

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *