Den lilla sångfågeln Alice Babs mörklagda nationaldagsfirande

Alice Babs _n

Öppet brev till äldrevårdsminister Maria Larsson.

Jag har tidigare skrivit om situationen runt vårt nationalhelgon Alice Babs; ”Du bad mig berätta, lilla sångfågel”. Jag skrev inte hennes namn vid tillfället men de flesta har ändå förstått vem det handlar om. Men egentligen är det inte intressant. Det som händer är djupt tragiskt om det så drabbar en hovsångerska eller ett butiksbiträde.
Det jag och journalisten Anna-Lena Lodenius i mitten av april hade att berätta har chockerat och engagerat många människor. Bloggtexterna har lästs av uppemot 150.000 personer.

Det som den 6 juni 2013 inträffade på äldreboendet där Alice Babs bor, är omtumlande; Några av Alices vänner och kollegor ville uppmärksamma vårt nationalhelgon, på självaste nationaldagen. Vilken dag kunde vara mer lämpad …
De ville att Alice skulle få veta att de tänker på henne, eftersom de inte vet om hon känner till orsaken till varför vännerna inte längre vare sig ringer eller besöker henne, att hon plötsligt är lämnad ensam.
Frustrationen är stor. Det finns många offer i den här sorgliga historien.

Två av de tre vänner som står Alice närmast, de som hjälpt henne och maken Nils-Ivar allra mest under de senaste åren, har blivit polisanmälda. Detta för att försöka få igenom ett kontaktförbud.
Åklagaren ogillade, förstås, eftersom dessa är genuint genomsnälla och omtänksamma människor. Men förfarandet talar sitt tydliga språk.
Vännerna har hela tiden velat kommunicera med förvaltaren, för att lösa knutarna, men det har aldrig varit ett alternativ. Den totala iskylan och hårdheten härskar. Det är svårt att tro, för dem som ännu inte upplevt annat än vänlighetens ansikte.
Man borde kunna kräva av en överförmyndarenhet att den äger förmågan att se vad som egentligen pågår. Bakom fasaderna.

Sanningen om omständigheterna kring Alice börjar så sakteliga att krypa ut genom väggarna. Somliga som arbetar på äldreboendet kan inte längre kan hålla tyst.
Deras berättelser överensstämmer inte med förvaltarens. De påstår att Alice far illa av besöksförbudet, av förvaltarskapet och dess konsekvenser.

Sedan min första bloggtext i ämnet publicerades har jag fått mängder av rörande mail där man berättar om liknande erfarenheter och övergrepp. Jag har också fått djupt berörande beskrivningar från människor som ångrar hur de behandlade sina gamla föräldrar och släktingar.
Jag har därtill fått mail från en jurist i Geneve som uppmanar oss att gå till Europadomstolen. Våra berättelser om Alice har nått långt utanför landets gränser.

Det är inte lätt att bli gammal. Det är inte heller lätt att vara ung och stå bredvid och se hur en förälder eller vän åldras.
Jag hade önskat att man i äldrevårdens maktkorridorer hade möjlighet att stötta än mer. Att hjälpa istället för att stjälpa. Att låta vårdpersonalen på markplan använda sitt eget förnuft och möjlighet till improvisation. Och att ha styrkan att stå över lögner och förtal.
Vad man därtill skulle önska var att vi behandlade åldrandet som en naturlig del av livet och att vi behandlade de äldre med respekt.
Dement eller ej. Människans värde är evigt.

De stora frågorna är: Vid vilket skede får man ta ifrån en människa rätten till sina egna beslut? Hur kan en människa som under flera timmar klarar av att föra ett fullständigt normalt samtal bli satt under förvaltare och fråntagen rätten att bestämma över sin vardag, sitt sociala sammanhang och sitt liv? Och varför tilläts inte Alice att överklaga beslutet om förvaltarskap? Man tog inte ens kontakt med henne! Detta trots att hon varit så vid sina sinnen att hon kunnat beskriva sin situation och formulerat en överklagan även om hon fick hjälp att skriva ner den.

Vem lyssnar till Alice då hon säger att hon vägrar att fråga förvaltaren om lov i allt som rör hennes person? Hon är alltför stolt för att be om tillåtelse att få leva sitt liv som hon själv vill. Hon ser förvaltarskapet som en kränkning.
Förvaltarskapet ÄR i det här fallet en kränkning. Hon säger sig hellre dö än be denna förvaltare om lov gällande sådant som för varje människa borde vara en självklar mänsklig rättighet.
Förvaltarskap har från början varit menat som en hjälp för svårt dementa.
Idag används det oftare och oftare av anhöriga som ett sätt att ta kontrollen.

Alice är, som hon själv uttryckte det strax innan besöksförbudet trädde i kraft, levande begravd. Hon var ända fram till veckan före påsk, då hon låstes in, mycket väl medveten om det som skedde runt henne.
Alices egna analyser av läget var kristallklara.

Kontakten mellan Alice och hennes äldsta och närmaste väninna och familjens närmaste vänner och kollegor, är fortfarande bruten.

Den bloggtext jag skrev för några veckor sedan, och denna min berättelse om Alice Babs nationaldagsfirande där förvaltaren gjorde allt hon kunde för att utestänga Alice från den konsert som gavs i syfte att pigga upp henne och få henne att förstå att de utestängda gamla vännerna fortfarande finns kvar, är tagen ur det verkliga livet.
Detta är förvaltarskapets Sverige.
År 2013.

Har du någon bra idé, Maria Larsson?

 

På bilden ovan: Alice Babs och trombonisten Olle Holmqvist.
Bilden är tagen av Jan Allan vid ett besök hos Alice i januari i år.
Alice var vid det flera timmar långa besöket precis som förr: glad och pigg, med ett knivskarpt intellekt.

Tankesmedjan Timbro släppte nyligen en rapport i ämnet förvaltarskap.
Nedan en länk till DN i ämnet.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/stor-och-stark-maste-vara-snall/

Texten ovan ligger också på min hemsida www.annallan.se

 

62 kommentarer

 1. Är det inte läge för en polisanmälan nu så vet jag inte när det skulle vara det.De kan inte ha rätt att plåga en människa på detta vis.Nu får det räcka.Eller göra som juristen sa som hörde av sig från Geneve’att gå till Europadomstolen

 2. Anmälan är gjord och granskning pågår. Tyvärr tar det väldigt lång tid. Jag gör det här för alla gamlas skull. Inte bara för Alices. Det var också vad hon bad mig om, att skriva och berätta för alla äldre och sjukas skull.

 3. Vad händer om det går så långt att Alice inte orkar längre och släpper taget om livet och dör? Är det det som är avsikten med denna fruktansvärda behandling? I så fall är det ju fråga om ett rent överlagt mord… eller?
  Starta omedelbart operation ”Rädda Alice”, innan det är försent!!!
  Polisanmäl de ansvariga, slå in dörrarna, hämta Alice och ge henne snarast
  lagstadgad och livsuppehållande vård. Alla måste våga sätta ner foten mot en åldringsvård som vi just nu bevittnar. Så här får det bara inte gå till i Sverige 2013! Hur skulle du själv känna att bli levande begravd?

 4. Jaha. Så har vi fått vår egen Afewerki. Lena Arenbjörk. En människa med diktatoriskt maktbeteende. Har hon RÄTT till det?? Vad TROR ni?? En förvaltare???
  Jag måste få påminna svenskar om att vi avskaffade omyndigförklaring i Sverige 1989. INGEN får fråntas sitt liv. Hon har t.o.m rösträtt! (som alla vi andra.) Jag anser att Arenbjörk bör åtalas. T.o.m. fängelsestraff vore befogat. Så hon SJÄLV får hamna bakom lås och bom. (sen kan man undra vad hon VINNER på detta. Rent ekonomiskt. Hon har ju redan prickats för ekonomiska oegentligheter i ett annat fall där hon var förvaltare.)
  Stå inte flata inför myndighetspersoner. Dom är inte gudar. Och vi lever faktiskt i en demokrati. Där FRIHET är viktigast av allt!

  • Det är alltså som jag trodde – pengar inblandade! Det här ”luktar illa”! Hur mycket pengar har den diktatoriska kvinnan fått emellan!
   Flyttat till Västsverige???? Är det där Alice är? Arenbjörk kan väl inte försörja sig bara på att vara förvaltare åt 1 person….eller????
   Jag känner inte Alice men programmet igår berörde och chockade mig och jag kommer aldrig glömma henne! Har min mamma i samma ålder och mycket mer dement än Alice och även hon har Alzheimers. Ända fram till för ett år sedan gladdes hon åt besök och musik är det som idag lugnar och glädjer henne. Nej – anmäl till EU-domstolen. Finns en massa punkter. Olaga frihetsberövande – brott mot mänskliga fri och rättigheter – maktmissbruk av tjänsteman m.m. m.m. Gör en facebookgrupp som heter ”Rädda Alice” eller liknande. Inget har så stor genomslagskraft som fb! Åh vad jag lider med Alice!

   • Jag förstår inte, vad syftet är med, att OBHÖRIGA PERSONER lägger sig i, VAD DE ANHÖRIGA HAR BESTÄMT VAD SOM ÄR BÄST FÖR ALICE BABS.
    BARNEN MÅSTE VÄL KÄNNA SIN MAMMA BÄST OCH VILL HENNES BÄSTA.
    ALLA GODE MÄN OCH FÖRVALTARE KONTROLLERAS AV ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Jag vet för jag har själv varit förvaltare och gode man,
    Vid årets slut ska varje gode man och förvaltare lämna in en omfattade redogörelse till Överförmyndarnämnden.
    Gode Man och Förvaltare FÅR INGEN LÖN UTAN ETT ARVODE SOM BETALAS UT 1 GÅNG/ÄRET. Arvodet bestämmer inte Gode Mannen eller Förvaltaren utan följer en bestämd ”taxa” av Överförmyndarnämnden.
    DET VIKTIGASTE ÄR VÄL ATT ALICE BABS HAR BESÖK AV BARN OCH BARNBARN, ANDRA SLÄKTINGAR OCH NÄRMASTE VÄNNER.

    • Överförmyndarnämnden i Nacka kommun har brutit mot både socialtjänstlagen och föräldrabarken. De vet nu om det och ska reda ut situationen. Förvaltaren har många anmärkningar på sig. En del vittnesmål finns att läsa i kommentarer på mina bloggar. Länkar till artiklar om henne finns i min senaste blogg. Förvaltaren i fråga figurerar dessutom i 7 olika brottmål under 2012-2013.
     Två barn är utomlands, ett i Norrland. Alices närmaste väninna sedan 60 år, som Alice haft i stort sett daglig kontakt med får inte kontakta henne pga att en dotter ligger i konflikt med henne. Kontakten mellan Alice o väninnan är bruten sedan före påsk. Liksom med hennes övriga närmaste vänner.
     Alice får inte själv bestämma, därför tjatade hon under fem hela månader på mig att detta måste komma ut. Hon bad min man besöka henne. Han var där vid tre tillfällen och de samtalade i ett par timmar. Hon var då som förr i världen. Men – han blev uppringd av en dotter som ifrågasatte varför han hälsade på Alice. Men Alice ville ju … Vi andra vill inte alls besöka Alice, detta är ett engagemang för saken eftersom övergrepp på dementa är så vanliga. Min mamma var också dement. Läs min senaste blogg så får du få veta ett o annat nyttigt.

 5. Hur är det möjligt. Hela Sveriges Alice som glatt oss med sin fantastiska begåvning. Firad av hela världen,nu behandlas av myndighetsraseri idioti!
  Vad gör dottern Tiiti? Hela Svenska folket måste protestera mot denna medeltida behandling!! Vi blir alla gamla!!
  Mvh//Jan-Ove

 6. Jag fick just en kommentar från en Anders Persson som jag inte kan maila, adressen funkade inte. Jag lägger inte ut kommentarer från någon som är anonym, där jag inte personligen kan svara, via mail, om jag finner det nödvändigt.
  Hör gärna av dig igen Anders, med rätt mailadress så ska jag berätta en sak. Efter det kan jag publicera ditt inlägg. Vänligen, Ann

 7. Det KAN vara så att Titti tillhör dom som står flata inför myndighetspersoner. Döm henne inte innan ni vet!

   • Gode Gud! Har precis sett dokumentären om Alice, trodde inte detta kunde hända 2013 i Sverige! Fruktansvärt o sååå sorgligt!

   • Jag har själv haft uppdrag som Gode Man och Förvaltare och som sådan har jag TYSTNADSPLIKT om min huvudman. Förvaltaren beslutar tillsammans med huvudmannen och DE ANHÖRIGA. Alice Babs har barn och barnbarn och de är väl dessa som bäst känner sin mamma/mormor och farmor.
    Det bästa för alla äldre är väl, att blir omhändertagna av sina närmaste och många anhöriga söker själva Gode Man eller Förvaltare för en gammal,sjuk och dement anhörig.
    Därför är det väl inget FEL att de anhöriga anser att Alice Babs inte orkar med många besök LÄNGRE.
    ANHÖRIGA OCH DE ALLRA NÄRMASTE VÄNNERNA ÄR VÄL DET VIKTIGASTE PERSONERNA..
    Jag beundrar LENA AHRENBJÖRK att hon tacklade alla frågor så bra, FÖR NI MENAR VÄL INTE ATT HON SKULLE SITTA OCH AVSLÖJA DETALJER OM SIN KLIENT INFÖR HELA SVENSKA FOLKET.!!!!
    Om syftet är att få bort verksamheten med Gode Män och Förvaltare, så tror jag ATT MÅNGA ANHÖRIGA ÄVEN KOMMER ATT PROTESTERA.
    DET FINNS MÅNGA ANHÖRIGA SOM SÖKER GODE MAN ELLER FÖRVALTARE FÖR ATT FÅ AVLASTNING.
    E.L.
    .

  • Det är släkten som har låtit omyndigförklara Alice. Det handlar om att förhindra att Alice donerar pengar kulturen.

 8. Är detta verkligen möjligt i Sverige 2013? Det är ofattbart för mej och säkert för de flesta andra som tror sig bo i ett fritt land.

 9. Du milde frid!! Läser runt lite här och där och upptäcker detta sanslösa beteende mot en av våra största genom tiderna. Jag är helt mållös över det jag läst. Hoppas att allt detta som ni skriver kan hjälpa Alice i hennes vardag. Vad skriver man på Facebook? Någon som vet?
  Till dig Alice…..Jag skickar en stor virtuell bamsekram till dig.

 10. Goggla på Arenbjök. Gör det. Hon är redan prickad. För ekonomiska oegentligheter rörande en ANNAN klient hon satts som förvaltare åt.
  Jag tänker sprida det vidare. Jag känner en känd Hollywood-dubber (sångerska) som är gift med en känd jazzmusiker. Ja och så kan DOM sprida det vidare.

 11. Ja, förvaltare Lena Arenbjörk har figurerat i ett juridiskt sammanhang.
  Hon blev dock inte dömd, men man ansåg hennes beteende omoraliskt.
  Har nu fått ytterligare info om fler sammanhang där hon är anmäld.
  Hon är också själv snar med att polisanmäla.

 12. Finns det något man kan göra?
  Tacksam tips!
  Någon som kan/vill starta en facebookgrupp för att bilda opinion som kan trycka på?

 13. Är detta Sverige 2013?!!
  Hur kan vi hjälpa till så att tillvaron ska bli bättre för vår sångfågel.
  Jag grät, när jag läste om hur personalen gjorde på Nationaldagen.
  En eloge till alla artister som åkte ut för att glädja Alice och till Ann för brevet till vår äldrevårdsminister. ….

 14. Yey. Swe-Danes på SvT1 just nu. ÄLSKADE detta som barn. (och brukade sjunga med.) Kul att se Alice galnare än hon brukade vara. Man hade ju inte anat hennes komiska potential! När var samtalet med Weise inspelat?

 15. Som det står i informationen är samtalet med Arne W inspelat 2004.
  Det som tydligen händer låter hemskt.

 16. Jag är långtifrån expert på demens. MEN att ni fortsätter att driva detta mot en person som givit så mycket. Ni kanske saknar viss insikt. När man inte är där Alice är kan det vara svårt. Man vill göra bra, men effekten KAN vara den omvända.
  Min man drabbades 2006 av stroke 46 år gammal. Människor vallfärdade till neurointensiven, eh…??? Flera fick vända för på den avdelningen såg de till patientens bästa.. Det jag frågar mig: var är de nu? För min man överlevde – men kvar finns nu bara en nära kärna. Den stora skaran har inte hört av sig på flera år. Det är ju lite tråkigt: min man har mycket gott minne och skulle gärna se fler besök, han kan inte tala så bra men det skulle vara kul för honom.
  Det skulle faktiskt kunna vara så att Alice blir väldigt ledsen när en så stor skara dyker upp och hon känner inte igen er. Har ni tänkt på det? När man sätter igång ett sånt här drev tror jag man skadar såväl objekt som sig själv. Vill också gärna tala om att jag inte har någon kännedom om sakfrågan, känner ingen av er men kanske, kanske bör man visa den sjukdom hon drabbats av respekt. Kanske vill hon inte ni skall se henne så som hon är nu???

 17. Tack för dina fina funderingar. Min mamma var dement, men hon fick själv bestämma vilka hon ville träffa och hon fick sin egen vilja igenom oavsett. Jag respekterade hennes egen vilja. Här handlar det om att en kvinna som ofta är alldeles klar ska få välja själv. Förvaltarskap kan ibland gå lite snett. Att tolka vad som är bäst för en människa då man kanske har fått fel bild av personen ifråga, kan få förödande konsekvenser. Demens brukar snabbt försämras då man inte får umgås med sina närmaste. Här är de närmaste tre vännerna avskurna. Allt handlar om att Alice inte själv får bestämma över sitt liv. istället bestämmer andra, över huvudet på henne. Till en viss gräns kan det nog ibland vara nödvändigt. Men i det här fallet, då hennes nära inte ens har fått säga adjö, är det en tragik. Och de kan heller inte ringa henne. Alice har bett flera vänner att besöka och ringa, men de tillåts inte. Somliga anställda på kommunen säger att Alice mår dåligt av det här. De säger att hon måste få det bättre och att de ska försöka förändra hennes situation. men det går långgsamt då motståndet mot en förändring är mycket stor.

 18. TACK Ann för dina kloka ord,
  själv 14 års-erfarenhet av min älskade makes diagnos ”vaskulär demens” som innebar till största delen försämrad närminne och begrepp om tid och rum, viss svårighet att planera och ta beslut.
  För övrigt fungerade hans liv alldeles utmärkt tillsammans med mig.
  Han var på 12 dagar när jämngammal med Alice.
  Det viktigaste var daglig stimulans – vi löste korsord varje morgon, spelade gamla härliga jazzskivor, lyssnade på radio, tittade på TV och pratade om det vi hörde och såg, åt lunch varje vardag på vår lilla mysiga kvarterskrog, gick på möten, föreläsningar, jazzkonserter, shower, bio, teater, revyer, museer, utställningar m.m.
  Det allra mest grundläggande när man har drabbats av en demens-sjukdom är just den dagliga två-vägs-stimulansen som är A och O för en bra tillvaro – även för oss som inte är drabbade och friska och krya för övrigt.
  Tyvärr räcker inte personalens tid och kunskap på olika boenden till – därför måste man ta all hjälp man kan få utifrån – bland annat från goda, välkända vänner. Det har till och med läkare talat om för mig.
  Av hela mitt hjärta hoppas jag att vår kära sångfågel Alice så snart som bara möjligt släpps ut ur sin förfärliga bur.

  • Såg dokumentären om Alice igår och befinner mig fortfarande i chock. Har en 97-årig mor på ett äldreboende med dementa och har under fem år kunnat följa henne och hennes medboende. Upplever precis som Mari att stimulans är A och O för deras välbefinnande. Personalen har inte den tid som behövs för att tillfredsställa detta behov utan det är anhöriga och vänner som kompletterar vården. Hur kan man förmena en så hjälplös person hennes mänskliga rättigheter? Om familjen inte kan eller orkar så vore det självklart att låta villiga vänner och närstående ta över denna så viktiga funktion för att stimulera den sjuka. Alla är inte så lyckligt lottade som Maris man som fick stöd av sin älskade hustru. De som saknar den hjälpen MÅSTE få stöd av samhället till ett värdigt och meningsfullt liv mellan skoven av glömska. Jag hoppas verkligen att dokumentären öppnar portar till den hittills så tillslutna samhällsapparaten. En god man är väl en naturligare resurs än denne förvaltare. Självklart saknar jag bakgrundskunskap om just detta fallet men vill bara understryka betydelsen och behovet av stimulans för alla åldrande personer både dementa och mindre dementa. När allt annat numera skrivs ut på recept (motion, frisk luft mm) vore det väl naturligt att ordinera stimulans för dementa om detta inte ses som självklart! Fram till sin död är man en levande människa!

 19. Läser allt vad jag kan, men vet inte vilken väg jag ska ta för att hjälpa Alice. Någon kunnig som jag kan slå följe med?

 20. Undrar om Jane läst ens lite vad det handlar om. Alice VILL ha kontakt med sina vänner och i olika former. Hade hon inte velat, hade det inte funnits något problem.

 21. Gert skrev den 9 juni att granskning är gjord. Av vad? Och med vilket resultat? Vet någon om polisanmälan är gjord?

 22. En väg till förändring är att lyfta fram vårdinrättningar som fungerar bra.
  Det innebär att vi alla som blir äldre och har ett eget fritt val kan välja bra vård.
  Dessutom borde kanske vissa människor som jobbar inom vården byta jobb.

 23. Det är tråkigt detta med Alices öde 🙁
  Tyvärr tror jag inte att Maria Larsson (KD) kommer att bry sig.
  Min farmor som blev 98år, hon somnade in 17 maj 2013, var på ett bra ålderdomshem, i slutet av sitt liv.

  • Så skönt att höra att din farmor hade det bra Linus. det hade också mina släktingar. Men så slapp de också ett förvaltarskap.
   Jag har vid två tillfällen haft kontakt med Maria Larsson och hon är personligen djupt berörd av fallet, liksom många andra i Rosenbad. Hon berättade att man länge jobbat på att förändra lagen gällande förvaltarskap.
   Vi får se om den diskussion som jag och många andra dragit igång, leder till något konkret. Alltför många, både unga och gamla är utsatta. Empati och social förmåga saknas i alltför många fall. Jag är övertygad om att de allra flesta som arbetar inom vård och omsorg gör sitt allra bästa, men de är hårt pressade. Och förvaltare går ofta till överdrift och överskrider sina befogenheter, vilket inte de som arbetar inom sjukvården känner till. Förvaltare har dessutom ofta så många klienter att de inte ens hinner träffa dem annat än några korta minuter, och alltså inte kan veta hur de bäst ska sköta dem.

 24. Okej, hoppas det blir någon lösning på det hela, för Alices skull.
  Så hon kan träffa sina vänner igen.

 25. Skickar länk till tidningsklipp angående Lena Arenbjörk

  Jag har själv stått öga mot öga med denna ”madam” och därmed känner jag noll i förtroende för henne. Har läst ord i tidningsklipp såsom; ”makthungrig”, ”synnerligen otrevlig” och kan bara hålla med. Går man emot henne i i åsikt så väljer man att få en fiende, vare sig man vill eller inte. Jag är en före detta anställd som gärna hade sett att allt var som tiden ”innan” före Lena Arenbjörk.

  Tragiskt att hon har, och fortfarande verkar ha (???), några kontakter i viktiga positioner på kommunen som väljer att hålla henne om ryggen och som inte lyssnar på anhörigas, anställdas, vänners kritik.

  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=gp4vxg11

  http://www.e-magin.se/v5/viewer/files/viewer_s.aspx?gKey=9mddfr9k&gInitPage=5

  Har gett upp när det gäller min önskan om att det kommer att leda till rättvisa. Tråkigt men sant! Kämpa ni som orkar. Lycka till!

 26. Hej. Min moder hade” Lena A” som förvaltare mellan 2009 och fram till sommaren 2013 under denna period så har hon endast varit i kontakt med mig vid 2 tillfällen hon hade inget intresse av att prata med mig då hennes uppdrag bara gällde min moder,

  hon har vid flera tillfällen gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande
  vid ett tillfälle så lade hon beslag på en mobiltelefon som jag gett min Mamma först när jag tryckt på med en eventuell polisanmälan så återlämnades mobilen .vid ett annat tillfälle så kom hon och lade beslag på ett piano som jag köpt till min moder,
  en förvaltare kan företräda sin klient på 3 olika områden vilket består av sörja för person . Rätt samt egendom.

  Lena lyckades med konststycket att få en allmänläkare på ett Äldreboende
  i Enhörna utanför Södertälje där min Mamma var boende vid detta tillfälle
  att skriva ut ett intyg att min moder inte hade någon uppfattning om sin omvärld och vad som hände omkring henne.. samma Läkare gjorde misstaget att ordinera Hörapparat till min Mor .men jag konsulterade då en vårdcentral i Linahage där konstaterades att öronen var igensatta av kraftiga vaxproppar. .Man kan ju undra hur en Läkare som kan förväxla vaxproppar med en hörselnedsättning .
  kan diagnosisera min moder som oförmögen att förstå sin omvärld.
  Tyvärr så hade jag som Lekman enligt min moders juristiska ombud ingen möjlighet att vinna ett överklagande över beslutet.
  Lena A lyckades därför få utökad befogenhet ”Sörja för Person”
  när hon väl fått denna utökade befogenhet och mandat så flyttade hon min mamma till ett boende med psykiskt instabila individer som min mamma inte har något utbyte och gemenskap med vidare så fick min moder 50 kronor i ”veckopeng” hennes kontant kort till mobilen har bara fyllts på med 100 kronor vid ett tiotal tillfällen på 3 år,.vilket förhindrar min mor att kominisera med mig och sina vänner min moder är en mycket social människa som lever i ett utanförskap.
  människan spår och Lena Arenbjörk Rår
  Dock inte längre över min moder.
  med vänlig Hälsning Rickard Wijk
  Järna den 30 november 2013.

 27. För de som följer kommentarerna i denna blogg vill jag berätta att ”Dokument Inifrån” under nio månader har granskat händelserna kring Alice och samtidigt tagit sig an begreppet förvaltarskap. Dokumentären ”Alice Babs förlorade rättigheter” sänds i SVT2 torsdagen den 5 december kl 20.00.

 28. Pingback: ”Alice Babs förlorade rättigheter” torsdag i SVT2 | En kvinnas betraktelser

 29. Har just sett dokumentären om Alice Babs en stor idol för mig.
  Kan inte tro att det är sant att en enda människa kan ha en sån fullkomlig makt som denna Lena Arenbjörk.
  Jag är så upprörd att det inte går att beskriva med ord dom räcker inte till.
  Har hon ingen empati för äldre människor.
  Går det till på detta vis i Sverige???????
  Har faktiskt varit med om 2 närstående som begått självmord på äldre dar
  och nu börjar jag förstå vad det kan bero på.
  Är det någon som tittat på självmordstatistik när det gäller äldre människor
  eller finns det ingen???
  Ja inte är det roligt att bli gammal när man får vetskap om vad som kan hända.

 30. Ser inget annat motiv för Lena A än ekonomisk vinning –
  kanske t om bedrägligt syfte. Den typ av människa som
  manipulerar/flyttar för att dölja oegentligheter. Flyttar säkert
  utomlands när hon lurat till sig tillräckligt mycket kaptital.
  Kanske genom stöld eller tilltvingat testamente. En mycket
  ond individ som bör granskas !

 31. Hej,
  Jag har alldeles nyss sett programmet som nämns ovan och mår utomordentligt dåligt för den behandling Alice får utstå från denne individ Lena Arenbjörk och alla myndigheter som understödjer henne.
  Det som pågår bör ses som kriminellt och jag hoppas allt arbete för att befria Alice från hennes fångenskap ger utdelning så att hon återigen kan känna sig lycklig bland sina vänner.
  Lyft detta ärende till EU-nivå så att våra äldre anhöriga kan känna sig någorlunda säkra på att inte hamna i klorna på kallhamrade individer som Lena Arenbjörk och likasinnade.
  Vad anbelangar individen LA, hoppas jag hon fråntas sina rättigheter att någonsin styra en annans liv igen och spenderar sina sista dagar på ett ställe med tjocka murar och vadderade väggar. Usch!

 32. Blev fruktansvärt upprörd av att se en sådan total arrogans och maktfullkomlighet hos denna Lena Arenbjörk. Hur kan Nacka kommun ha förtroende för en sådan människa. Det säger en hel del om kommunen! Det är väl ”svågerpolitik”, hon sa ju att hon hade kontakter inom kommunen! Det fanns inte ett uns empati i hennes person. Man kan ju undra hur stort arvode hon får för stackars Alice. Och för de 10 övriga ”underlydande”. Vad jag vet ska beslut av en förvaltare i möjligaste mån tas i samråd med den som är satt under förvaltarskap. Av det som framfördes av Alice i de inspelade samtalen kunde man inte höra något ”konstigt” sägas av henne, hon framstod ju inte alls som dement. Och måste inte närmast anhörig vara delaktig i beslutet om förvaltarskap?
  Nu blir man ännu räddare för att bli gammal, rättssäkerheten försvinner mer och mer inom alla områden.

  • Oj jag skulle kunna skriva spaltmetrar om hur överförmyndarnämnden Barbro Forslund med sina ”sk gode män”, förvaltare missköter sig här på Gotland. Min mamma blev efter en stroke påtvingad en god man, denne gode man betedde sig som en ren övervakare och terroriserade oss anhöriga dygnet runt. Jag och min man skötte om mamma och hjälpte henne, men denne gode man Siv Larsson anklagade oss för att vi vanvårdade mamma,stal från henne mm. Vi gick ut i media , men då ”lyckades” denne Siv med Öfn i ryggen ordna så att hon skulle bli mammas förvaltare. Men tack och lov så blev hon inte det, pga att jag polisanmälde henne för bla olaga hot mot mig. Men istället utsåg Öfn en förvaltare Birgitta Johansson och hon var till en början ok, men sedan då jag började ifrågasätta saker hon gjorde då blev hon en makt galen, farlig människa. Birgitta bestämde bla att mammas hus skulle säljas så jag blev utkastad, hon tog ifrån mamma sina pengar, mamma fick be om sina fickpengar. Birgitta placerade mamma på ett demensboende, jag fick besöksförbud fick inte hälsa på mamma eller ens prata i telefon, då B stängde av mammas telefon. Mamma hade problem med närminnet, men bortsett från det var hon som vanligt, men det var lätt att med hjälp av ledande frågor få de svar man ville ha från mamma. Och det var med ledande frågor Öfn fick mamma att gå med på saker hon absolut inte skulle gjort om hon fått tid på sig att tänka efter. Då B avsagt sig förvaltarskapet tillsatte Öfn advokat Tomas Pettersson som innan han blev förvaltare hade betalninganmärkningar 21 st vid kronofogden (så mkt för Öfn kontroll av de som de tillsätter) . Han TP misskötte sig så till den milda grad att mamma fick betalninganmärkning och prick vid kronofogden pga icke betalda räkningar. TP blev själv dömd för ekobrott, då han fifflat med den egna firmans ekonomi ! Allt detta visste Öfn om jag skickade otaliga mail till dem och sa att deras ”gode män, och förvaltare” inte fungerar. De bemötte mig med tystnad, de ignorerade mig totalt. Mamma bodde som sagt på ett demensboende som räknades som eget boende, vilket innebar att det enda mamma hade där var säng, mat och rum. Allt annat skulle köpas av anhöriga i praktiken mig. Jag hade kommit överens att jag skulle handla allt som mamma behövde och sedan skicka in mina kvitton till förvaltaren för återbetalning. Skitsnack fick inte tillbaka ett öre på 18 månader. Jag har i sex års tid blivit förtalad, anklagad, polisanmäld av bla Öfn, när det enda jag ville göra var att ta hand om min älskade mamma, men inte tilläts av Öfn att göra det.
   Min mamma gick bort den 28 feb i år, och den enda trösten för mig är att nu har hon det bra, och bestämmer över sig själv.

   Ida Stenberg Wrang

 33. En detalj som fyllde mig med avsmak var också hur detta skåp vid namn Lena Arenbjörk lyser upp när hon talar om den totala makt hon har över Alice.
  Jag kan inte se detta på annat sätt än att Nacka kommun tillåter en maktfullkomlig individ att få en sådan makt. Man kan nästan tro att hon har någon form av hållhake på dem som gör att hon maktfullkomligt kan göra som hon vill.
  Nej, jag upprepar; detta fall måste upp i EU-domstolen och domen (jag är övertygad om att Nacka kommun och deras handgågne Lena A blir fällda) ska därigenom bilda prejudikat för hur Sverige ska respektera sina gamla i framtiden. DET FÅR INTE GÅ TILL PÅ DETTA SÄTT I ETT DEMOKRATISKT SAMHÄLLE!
  Var är förresten kyrkan som säger sig stå på den lilla människans sida?
  Usch och fy! Nej, vad har det blivit av moralen i Sverige när inte ens kyrkan vågar stå upp för den!?

  • Håller verkligen med dig – var finns kyrkan? Har aldrig hört att kyrkan tagit ställning i debatten om avarterna i äldrevårdsfrågor. Jag har i hela mitt liv betalat skatt till kyrkan, men det blev slut med det för några år sedan.

   Vilken avskyvärd människa denna förvaltare var. Förhoppningsvis är det hennes sista uppdrag efter denna dokumentär.

   Jag hoppas verkligen att Alice Babs anhöriga träder fram i offentligheten efter denna dokumentär och berättar om verkligheten. Det skulle göra skillnad i äldrevården och för alla oss som inte har en så känd folkkär mamma. Det finns åtskilliga liknande historier med gamla människor, kända och okända.

   • Anmäl till EU domstolen!
    Förvaltaren är maktfullkomlig, skrämmande att se och höra,
    likaså kommunens representant.
    Pengar/Arvsfråga?
    Det hela är rättsvidrigt.
    EU-domstolen för mänskliga rättigheter.

 34. Titti Sjöblom! Jag hoppas du läser det här. Du är en av de som tydligen bär skulden till att vännerna inte får besöka Alice. Bland annat Jan Allan, en av Sveriges förnämsta trumpetare genom tiderna. Hon har nu varit utan sina vänners stöd i nio månader och levt isolerad från sitt gamla musikerliv hänvisad tydligen till dej och ytterligare någon annan ytterst trångsynt och ointelligent anförvant.
  Jag har läst dina uttalanden i tidningen och som jag kan tolka det så rör detta om ett cyniskt spel om ett arv och inget annat.
  Andra förklaringar finns inte.
  Låt Alice träffa sina vänner över en kopp kaffe och låt inte henne känna att hon är övergiven.

 35. Apropå Alice Babs-programmet. Det här är det värsta jag någonsin upplevt av hur Sverige blivit. Att sådana människor som den här förvaltaren Lena Arenbjörk utan utbildning skall få härja fritt utlevandes sina egna massiva tillkortakommanden i livet är en av de värsta skandaler jag stött på i det svenska samhället.
  Måtte denna kvinna när hon blir tillräckligt gammal låsas in och att man därefter kastar bort nyckeln. Annat är den här fruktansvärda människan inte värd. Representanten för Nacka kommun kunde dom härbärgera i nästa rum så kunde de två sitta och banka i väggarna till varandra.
  En stor skandal som borde rendera massiva protester från breda lager i landet. Att samtidigt höra kyrkan svänga sig inför Alice´s öde visar vilken hycklande grund detta anhang vilar på. Det är bara att beklaga att man gått på detta hyckleri och burit dessa lismande avarter under sina armar med den kyrkoskatt som jag skall säga upp i morgon. Sent men bättre än aldrig.

 36. Tack till alla er, som deltog på Alice Babs sida i dokumentaren på SVT2.
  Jag blev chockad nær jag upplevde, hur en så vælformulerad, ”dement gammal dam” blir behandlad. Hur kan det komma sig att man tar værdigheten från en mænniska, som trots sin demens ær i stånd till att så tydligt formulera sin avmakt.
  Hoppas att denna dokumentær bidrar til en positiv ændring av ældres rættigheter i Sverige. Och jag ær så glad før att min 87-åriga pappa och mina brøder i Sverige, tar hand om våran dementa 85-åriga mamma, eftersom jag sjælv bor i Norge.
  Tack!
  Med respektfull hælsning
  Hildegunn Borup
  så mycket på hjærtamen æven så vælformulerad person kan tvingas til tystnad av en maktsjuk ”førvaltare”.

 37. Kan man inte straffa en sådan Gestapo figur som denna förvaltare är
  Borde straffas för brott mot mänskliga rättigheter
  Ett stort bevis är fullt synligt med Alice avflagnande nagellack
  Det tar många månader att bli sådant när man inte tvättar och diskar dagligen. Detta är bevis på misskötsel
  Och det gör inte Alice någon gång förmodar jag

 38. Får man låsa in en dement person idag? Går det inte att anmäla det? Jag blev så illa berörd att jag mådde illa av denna förvaltare som riktigt njöt av sin makt och det går inte att rubba henne. För min egen del så är jag säker att det handlar om Alice Babs pengar.
  Förvaltaren bor i Lidköping kanske Alice har blivit bortrövad någonstans i närheten där. Jag tror att förvaltaren är en mycket narcissistisk person och är beroende av att ha makt. Det är deras livsluft att äga folk och vad är inte då mer perfekt, jo att bli förvaltare. Mycket manipulativa! Det är rena rama Charles Dickens detta. En dement person mår bra av att ha nära vänner och absolut sin musik men familjen vill ha henne understimulerad och det gör att hon blir mer dement.

  Under min studietid för många år sedan arbetade jag extra på ett ålderdomshem som det hette då och dom boende älskade när det kom någon och spelade och sjöng en liten trudelutt från deras ungdomstid.
  Det som händer nu är ett grovt övergrepp som inte kan försvara sig.
  Denna förvaltare har ju varit på tapeten förut och det kanske är någonting för Uppdrag granskning som kan gräva djupt i kvitton och annat.

  Denna förvaltare verkar kunna prata omkull vem som helst. Mycket obehagligt!

 39. Pingback: Nostalgi! | Mormor Ingrid

  • Hej mormor Ingrid! Olle Holmqvist besökte Alice strax innan hon låstes in. Men han tilläts inte ha fortsatt kontakt med henne trots att Alice själv bett honom att komma och hälsa på, eftersom han var en av hennes favoriter.
   Alice förvaltare blev sedermera av med sina uppdrag och hon figurerade i 7 olika brottsmål under den här tiden. Nacka Kommun fick skarp kritik av IVO för behandlingen av Alice och regeringen utsåg Nacka Kommun att granskas i ytterligare två fall. Detta medan föreningen för Gode Män och Förvaltare i ett pressmeddelande tog avstånd på samtliga punkter gällande Alices förvaltares agerande.
   Det är en mycket sorglig historia … den förföljer mig fortfarande och jag känner än idag stor sorg. Jag skrev en bok om min mammas demens, en bok som genomsyras av erfarenheterna runt det som hände Alice. Boken ”Jag såg något i dina ögon, mamma” är tillägnad Alice och den fick ett stort genomslag i media och bland de olika förbunden. Jag blev också ambassadör för Alzheimerfonden. Jag kommer alltid att kämpa för dementas vård och mänskliga rättigheter och föreläser numera om detta runt om i landet. Tack för att du skrev din kommentar.

 40. Pingback: Är du verkligen riktigt vaken nu Morgan Johansson? | En kvinnas betraktelser

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *