Grattis Georg Riedel, 80 år!

JagrFotoHi

Idag fyller Georg Riedel 80 år. Nedan kan ni läsa de lovord som han fick sig till livs då jag i höstas, i Minnesfondens namn, delade ut Monica Zätas hederspris till honom och samtidigt fick chansen att vräka ur mig min beundran:
”Georg Riedel är en person som betytt oerhört mycket för hela svenska folket. Han har med sitt musicerande och sin arrangerings- och kompositionsförmåga berikat och utvecklat vårt kulturarv och försett oss alla med en mängd riktiga slagdängor, samtidigt som även de finare salongerna har ljudit av hans omfattande musikaliska produktion.
Få har bjudit oss på så många fantastiska melodier, så många läckra arrangemang och så många intrikata bassolon, i så många olika genrer, som Georg. Han har satt ett häpnadsväckande kulturellt avtryck, i slott såsom i koja. En tillvaro utan Georgs musik, är nästintill omöjlig att föreställa sig. Och flera av hans arrangemang och kompositioner för just Monica Zetterlund, har blivit oförglömliga klassiker: ”Sakta vi gå genom stan”, ”Vilsevals”, ”Vart tog vinet vägen”, ”Katten Felix” …
Denna utmärkelse är inget annat än ett varmt och kärleksfullt och rungande tack för att han har fyllt våra skolgårdar, våra folkparker, våra konsertsalar, våra biografer, våra klassrum, våra operahus, våra jazzklubbar, våra vardagsrum och våra sjungande strupar med så många sagolika melodier. Och den är också vårt sätt att säga: Tack för det du har gjort för Monica Zetterlund.”

Så här lyder motiveringen som står tryckt på diplomet:
”Få musikskapare har som Du, Georg, så intimt vävt samman ordets betydelse med enkla men alltid originella melodier. Med Ditt lekfulla och gränslösa tonspråk, med Din pausering och Ditt skojsamma skuttande mellan tonarter och taktarter lyfter Du texterna lite närmare himmelen, vare sig det handlar om poesi signerad Beppe Wolgers eller lek- och gåtfullheter á la Lindgren. Din berättarkonst är unik, om Du än talar med Din kontrabas eller Din notskrivarpenna. 
Tack för det Du har gett Monica. Tack för det Du gett oss alla!” 

Jag tycker att hyllningen gott kan upprepas en dag som denna.

 

På bilden ovan: Georg tillsammans med en i höst blivande 80-åring.
Foto: Pål Allan.

 

1 kommentarer

  1. Pingback: Grattis mannen! | Monnah

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *