Vulkanen Monica Zäta

Tankarna går återigen till Monica Zetterlund. Jag tänker ofta på henne. Mina Monicafunderingar får aldrig nog och jag är faktiskt helt uppfylld av hennes konstnärskap.
Vad är det som gör att hon så starkt tagit så mångas själar i besittning? Vad är det som gör henne till den hon är? Vad använder hon sig sig av? Jag funderar ofta över vad det egentligen handlar om …

Monica äger inte längre livet. Men då hon fortfarande rörde sig bland oss – ägde hon det fullt ut.
Hennes väsen nynnade sig fram genom det musikaliska rummet. Hon sjöng, viskade, vrålade, rörde sig, väste, dansade, talade, andades lika kraftfullt som vore hon uppskjuten ur Jordens innersta kärna. Och inuti den varmt sjudande vulkan som bar namnet Monica Zetterlund, briserade hennes öppenhet och ödmjukhet, hennes naturliga stolthet och frimodighet, hennes värme och framförallt hennes kärlek till livet.
Hennes framtoning och sättet att närma sig dels musiken, dels texterna men också de olika rollgestalterna var självklart och obesvärat. Och oavsett genre var hennes timing, frasering och texthantering fulländad.
Monicas talspråk, kroppsspråk och tonspråk samarbetade – ja, allt det hon använde sig av utmynnade i en övertygande helhet. Och hon försökte aldrig efterlikna någon. Hon var alltid sig själv – naturlig, avskalad, okonstlad och förlösande fri i sitt uttryck.
Hon var dessutom förbluffande lekfull och barnsligt förtjust …
Och så hade hon det där som gör livet för oss alla så mycket lättare att leva:
Humor, självdistans och självinsikt.

Monica kunde mycket väl ha stått modell för begreppet jordnära.

Låt oss värna allas våra personliga minnen av Monica Zetterlund. Hågkomsten av henne får inte tillåtas att komma på avvägar.
Och hjälp gärna till att hålla de kommersiella krafterna borta.
För Monica är inte värd dem.

Jag vill dela med mig av något fint, något som jag ofta återkommer till:
Ett par dagar efter det att Monica Zetterlund så hastigt lämnat oss i sorg och saknad och bestörtning, uttryckte en av mina favoritmusikanter, basisten Palle Danielsson, följande då han en lördagsmorgon satt i tv-soffan för att dela med sig av sina känslor för och erfarenheter av Monica:
”Det finns dom som tycker att Monica sjöng falskt. Det tycker inte jag.”

 

 

 

 

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *