Dyslexi är bajs

Vera Nord

Jag känner en underbar liten tjej som heter Vera Nord.
Hon har dyslexi.
Egentligen heter hon Barlach i efternamn men eftersom det är så svårt att skriva så har hon knyckt halva efternamnet av sin mamma som heter Nordenskiöld.
Man får inte vara dum när man har dyslexi.

Vera är en fin liten artist. Hos henne finns ännu inga spända nerver eller något inuti boende tvång att jämföra sig med andra. 12-åriga Vera är än så länge sig själv. Och jag hoppas att hon kommer att kunna bibehålla sin självklara pondus och sin naturliga charm, och undvika att med stigande ålder sjunka alltför djupt i styling-konceptets träsk.

Jag har hjälpt henne lite med pianospelet de senaste åren och hon har lärt sig att kompa några av sina låtar på pianot.
Veras gehör är avundsvärt. Men notbilden – den gör henne trött och matt och blek. För bakom dyslexi-iga Veras fina panna är det inte enbart bokstäverna som hoppar och far. Noterna har samma tendens att stöka till det för henne, och i Veras värld irrar notprickarna omkring i ett stort åskmoln av trycksvärta för att efter ett par, tre takter helt gå i spinn. Åttondelarna trasslar in sig i notlinjerna, och korsförtecken och fjärdedelspauser bildar närapå ett outhärdligt kaos i hennes söta lilla huvud.

Men Vera är intelligent och musikalisk som få. Och just för att hon är så begåvad, på så många olika plan, kommer hon att klara sig bra i livet. Det är min övertygelse. Vi måste bara se till att hjälpa henne över alla de hinder hon tvingas forcera, genom ett kärleksfullt bemötande och en ökad kunskap om hur det är att leva med ett handikapp.
Vera är min idol. Med eller utan dyslexi. Hon sjunger sig glad samtidigt som hon dagligen och stundligen kämpar mot sina bokstavsdemoner och målmedvetet bestiger sina egna små berg.

Hon släpper sin första platta nu i vår. Hon har också spelat in en video där hon sjunger Rikard Langewolfs och Peter Barlachs låt ”Dyslexi är bajs”. Hon musicerar och agerar som om hon inte gjort annat … Jag gissar att solen sken den dagen hon föddes och att hon trallade sig ut ur sin moders sköte.

Här kan ni lyssna till en intervju med Vera, i Nyhetsmorgon. Här kan ni se videon. Sprid den gärna, med syftet att i första hand lyssna till hennes sångröst och ta till er texten. Därefter är det dags att fundera över vikten av att ta barns och ungdomars olika svårigheter på allvar, och att ge dem möjlighet att blomma ut i sina egna unika små trädgårdar.

Jag håller med Vera om att dyslexi är bajs. Men hon är ju musikant – så vad kan gå
fel liksom.
Ingen dyslexi i världen kan stoppa en kreativ ådra.
Jag önskar henne all lycka i livet.

.
Bilden ovan är fotograferad av Nina Andersson
.
Denna bloggtext ligger också på min hemsida www.annallan.se
.

1 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *