Tom Alandhs film om Jan Allan och den stulna trumpeten, nu i SVT

IMG_0289

Nu kommer den – Tom Alandhs kortfilm om Jan Allan och den stulna trumpeten.
Vi bjöds för några veckor sedan in till en förhandsvisning i Toms klipprum på SVT. Ett litet rum, med plats för 6 stolar, 4-5 dataskärmar uppradade på ett avlångt arbetsbord, en vacker klippare och den charmige dokumentärfilmaren himself.

Tom har på ett varmt och känsligt sätt närmat sig både trumpetaren och trumpeten. Det mesta han rör vid brukar bli till seriöst stoff och han visar alltid den största respekt mot den person vars livsöde han vill berätta.
Jag minns hans film om Monica Zetterlund … Om Ingemar Johansson, Cornelis, Martina Schaub, Joakim Alpgård och prästen Inger Svensson … Listan över hans berörande journalistik kan göras lång. Det är inte för inte som han nyligen tilldelades Cordelia Edvardson-priset.

Filmen om Jans trumpet blev en väldigt fin liten dokumentär. Den handlar inte så mycket om stölden och saknaden av tjuvgodset som om människan, soundet, konsten, forskningen, hobbies, livet …
Och så berättar Jan om hur han enkelt skulle kunna öppna ett bankfack med hjälp av en liten puff i ett av sina trumpetmunstycken.

Filmen sänds i SVT1 kl 19.45 söndagen den 4 januari.
Ni som ännu inte läst berättelsen ”Sannsagan om en stulen trumpet” kan göra det här. Det är nu tre år sedan jag skrev den, hittills har nära etthundratusen personer läst den men ingen stulen trumpet synes än …

Jag vill passa på att nämna att Tom Alandh också har skapat en timmes dokumentärfilm om poeten och konstnären Lars Nordlander.
”Hellre en skrynklig själ än ett slätstruket liv” sänds i SVT2 den 5 februari 2015.
Även den filmen har jag haft ynnesten att få se på förhand, med poeten Lars vid min sida. Att en människa kan leva sitt liv som Lars har gjort, i vårt land, i vår tid, är nästintill ofattbart. Tårar trillade under filmens gång. Och Lars själv – han var både rörd och nöjd.
Vad vore livet utan de udda personligheterna?
Noll.
Minus noll.

 

 

DSC_0071

Övre bilden: Filmteamet under arbete i vårt hem.
Undre bilden: Filmaren och objektet samtalar på Plugged Records i Gamla Stan.

Länk till filmen: Jan Allan och trumpeten som försvann”.

Texten ovan ligger också på min hemsida.

 

.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *