Reinfeldt ljuger om skatten…

”Jag hörde att 1,7 miljoner tjänar på Reinfeldts förslag om att man ska börja betala skatt först över 37 000 eller vad det nu var. Finns det verkligen så många som tjänar så mycket?  Lars Holmquist

 

Svar: Lustigt nog förklarade Dagens Industris ledare det här i veckan. Regeringen har infört ett nytt sätt att räkna. Ett ekonomiskt förslag värderas nu inte utifrån de som tjänar på det direkt, utan på alla som är i närheten av den personen. För att få ihop 1,7 miljoner har alliansen helt enkelt räknat med alla i ”hushållet som påverkas av sänkt skatt”.

Med det sättet att räkna kan man få de mest fantastiska siffror. Säg att man säljer 1000 nya skor. Eftersom det påverkar alla runtikring så kan man då kanske säga att 10 000 fått det bättre i Sverige på grund av alla dessa nya fina skor.

Eller säg att skatten höjs på snus. Det drabbar då alla som snusar men givetvis alla som känner nån som snusar eftersom den personen då har mindre kvar till annat. Tobaksindustrin kan då lätt påstå att ”halva svenska folket drabbas av höjd snusskatt”.

Det här är kreativa siffermanipulationer. Lite road måste man bli av regeringens försök att göra en skattesänkning för landets höginkomsttagare till en fråga för ”vanliga löntagare”. De allra flesta svenskar förstår nog att om skatten sänks med 252 kronor i månaden för den som tjänar över 36 000 kr så är det inte sådär jättestor chans att det gynnar alla andra i närheten.

Visst, kanske höginkomsttagaren ger sina pengar till fattiga kusiner i hushållet. Men troligen går de bara till ökat sparande eller lite mer lyxkonsumtion.

På samma sätt (vilket DI:s ledare också avslöjar) är påståendet att 110 000 svenskar nu ska slippa betala statlig skatt väldigt överdrivet det också. De allra flesta som ”befrias” genom den höjda brytpunkten betalar nämligen väldigt lite i skatt. Bara den sista tusenlappen beskattas (man betalar inte statlig skatt under  brytpunkten).

Visst finns det många som tjänar över 400 000. Vi har en höginkomsttagare elit på ca 840 000 personer som har mer än 400 000 i årslön. Höjer man brytpunkten är det dessa som får det lite bättre. Som mest 3000 kr i sänkt skatt per år.

Det här är att öka skillnaderna mellan fattiga och rika i Sverige. Hur alliansen än räknar.”

Högerns politik gynnar bara de rika!

Vi pensionärer får förbereda oss för en sämre inkomst netto nästa år!

Reindfeldt kör inte med riktig statistik!

Citatet hämtat från ETC

1 kommentarer

  1. Det riktigt märkliga är ju som FR sa vid partiledardebatten ”sänker man skatten kommer fler att vilja jobba” slut citat ! Vad menar han, tror han att folk som inte har ett jobb och är i arbetsför ålder inte vill jobba ? Menar han om man försämrar alla skyddssystem, som a-kassa, sjukförsäkring etc. då kommer folk att söka jobb ??! Vilken människosyn har dessa moderater ?
    Skämmes ta mig fan !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *