4 vita viner man inte ska missa

De fyra vinerna är dagsfärska vintips, utvalda i ett stort urval viner som provades den 17 september av vinskribenter och journalister. Kolla gärna tillgänglighet i din butik i förväg men med det sagt ska de finnas i alla, de flesta butikerna.

Gewurztraminer Réserve 2023 (524401), 139 kr, betyg: 4+
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike
Druvan gewurztraminer hör inte till vinerna vi väljer oftast. Obegripligt när vinet är så bra som detta, alternativt när ärlig kvalitet och pris är avgörande.
Här är vinet som med sin blommiga kryddiga smak står för rena, läckra smaknoter. Toppen helt enkelt.

Campillo Blanco 2022 (2471), 129 kr, betyg: 4
Bodegas Campillo, Rioja Spanien
I det här vinet är druvorna viura och chardonnay, genuint spanskt möter internationella kändisdruvan chardonnay med andra ord. Mötet dem emellan är suveränt och för vänner av fatrostade vita viner är detta ett måste. Fylligt, torrt vitt som smakar av gula äpplen, aprikoser, nötter och kryddor. Läcker,t bra vin som passar krämiga kycklingrätter, svamptoast, fisk med smörstekt svamp eller lagrade hårdostar.

Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2023 (1200), 109 kr, betyg: 4
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland
Den lätta glasflaskan indikerar medvetet energi-uttag. Vinet är friskt, spänstig, läckert och energisk med inslag av päron, nässlor, lime och citrus. Bästa valet till skaldjur naturell, glöm inte citronklyftan, och till alla krämiga färskostar som pimpats med gröna örter.

Riesling Spätlese 2023 (6257), 159 kr, betyg: 4 av 5
Kloster Eberbach, Rheingau Tyskland
En torr, frisk druvsöt riesling är aldrig fel. Den perfekta kombinationen mellan stram friskhet och mogen druvsötma är svår att värja sig mot. Smakar friskt av mogna päron, aprikos, lime och citron vilket står för ett perfekt mingelvin eller varför inte till kryddiga skaldjursrätter. När det bjuds på ostbricka väljer jag en grönmögelost.

Fler vita Viner att prova och upptäcka

Den senaste och mest spännande intressanta provningen stod de vita chenin blancvinerna för. Här läser ni resultat och omdömen ”Chenin blanc är vin jag vill dricka”.