Vin och öl

Den här sidan heter förvisso Folkvinsbloggen varför tips om öl kanske inte är helt rätt. Men ändå – kan inte låta bli. Därför kommer här lite gott och blandat, något nytt eller gammalt som ni glömt av ett tag och kanske hittar ni något som lockar.

Det är fortfarande problematiskt att få tag på Systembolagets tillfälliga lanseringar, som inte går att beställa till andra butiker. Men det fina med det problemet är att många goda viner fortfarande finns kvar att köpa. Att beställa vin ur BS (bestälningssortimentet) fungerar precis som tidigare utmärkt.

Därför borde alla hemestrande vinälskare planera rutten efter var bolagen med de goda vinerna ligger. Bra idé tycker jag samtidigt som jag är pinsamt medveten om att man skrattar mest över egna skämt. Skål!

Vitt vin
1. Siefersheim Riesling Porphyr 2019 (96035), Tyskland, 189 kr
Strålande rieslingvin, torrt natürlich, och med den där extra skärpan och drivet som gör vinälskaren lycklig. Ekocertad därtill är extra plus. När dricker man denna – den fina middagen med foliebakad fisk, mycket örter och vitvinssås. Vinet kan även sparas 2-3 år.

2. Codice 2018 (92986), Italien, 179 kr
Torr, medelfyllig, elegant, frisk, örtig stram och lite skalkärv och mineral. Lång eftersmak. Läckert toppval av vermentinodruvan!

3. Rizzardi Ferra Soave Classico 2016 (73417), Italien, 149 kr. Beställningssortimentet.
Här är druvan garganega, inte heller den speciellt vanligt förekommande.
Smaken är torr, medelfylllig, fruktig, lätt nötig av örter med fin längd och en lätt fetma.
Lagrad 6 mån franska barrique. Härligt bra vin med tydlig smak och personlighet. Skaldjur, yes  please gärna!

Rött vin
Vad sägs om en ny topplista över bra rödvinsval till fläskfilé?

Öl
Kollegan och ölskribenten från Göteborg ger i alla fall mig ny energi occh lust att upptäcka (för mig), nya öl-smak-stilar.

Som här, i tips och recension av veteöl topplista och recension bästa veteöl i butik . Själv har jag provat nya ölet Deep från Oppigårds, bryggd som en belgisk blonde – listad i BS och recensionen hittar ni här.

Trevlig helg!

Sommarvin med krisp eller kärna

Vad är ett perfekt sommarvin? Gott såklart men bara det räcker inte. Smaken ska passa allt från tillfälle, maten, maken och släktingar till alla situationer däremellan.

För att ringa in alla kriterier ska ni satsa på fruktiga viner. Då blir garanterat ingen besviken och den grillade sommarmaten smakar perfekt. Fruktiga viner passar även vegetariska maträtter.

Vita viner för krisp

1. Marqués de Riscal Organic 2019 (6001)

Rueda Spanien, 89 kr
Druvor: verdejo
Torr, medelfyllig, friskstram och gul- grönfruktig av äpplen, päron med fin längd och en lätt hint blommighet i eftersmaken. Trevligt vardagsvin som precis bytt årgång, med den äran.
Servera som ett glas vin på balkongen med en skål chips eller till småplock som tapas eller varför inte varianter på olika snittar med tunnbröd.
Betyg: 4-

2. Domaine de Bournaire 2017 (5799). EKO

VGC Vins de Grandes Cuvées, Muscadet de Sèvre-et-Maine Frankrike, 109 kr
Druva: Melon de Bourgogne
Torr, frisk smak och på tungan finns en lätt livlighet, snarare än sprits. Grönfruktig smak av mogna äpplen och päron, citrus med tydlig mineralton. Eftersmaken är lång och vinet fungerar utmärkt som fördrink på festen, till skaldjur eller vegobiffar med fransk senap eller till den gräddiga kantarellsoppan (magiskt god kombo). Vitt fynd!
Betyg: 5

Röda viner för kärna

3. Ken Forrester Cabernet Sauvignon 2018 (2502)

Western Cape, Coastal Region Sydafrika, 99 kr
Mörkfruktig av plommon och svarta vinbär, mjuka fat och tanniner plus en lätt krydda. Mjuka, Trevlig längd.
Utmärkt vin till grillat, vego som spett med svamp, grönsaker och rotsaker eller fläskkött.
Betyg: 3+

4. Fonterutoli 2017 (32229)
Marchesi Mazzei, Chianti Classico Italien, 149 kr

Druvor: 90% sangiovese, 10% malvasia nera, colorino och merlot.
Alkohol: 13,5%
Socker: <3 g/l
Fyllig, mogen fruktsmak av körsbär, sötmogna bär, stram syra med inslag av örter, kaffe och fat. Fruktig längd. Kärnig, lätt syrlig smakstil gör sig perfekt till mat! Grilla eller laga lammkotletter i ugn.
Betyg: 4

Välkomna att besöka Vinbanken, recensioner och tips av oberoende sommelierer och vinskribenter.

Vintips till helgen och mer

Att boka hem vin ur BS, det vill säga Systembolagets beställningssortiment, har nog aldrig varit enklare. Eller billigare.

Det är utan tvekan en fantastik tjänst och stor möjlighet att bara kunna klicka hem vin till en butik man väljer att hämta upp leveransen i. Mindre importörer kan ha som krav att man bokar en låda om sex flaskor men oftast är det helt okej att beställe en enda flaska.

Hur länge den här möjligheten finns, som gratis-tjänst, återstår att se. Många håller nog med mig om att det är på gränsen till absurt att skicka så lite som en burk öl eller en halvflaska vin från ett centrallager över halva landet. Gratis.

Om det är vad som krävs för att upprätthålla monopolet är det en ganska usel lösning, speciellt med tanke på den energiförbrukning som krävs för att flytta en vara från en punkt till annan. Är monopolets varande viktigare än miljöfrågan?

I dagens Vinköplista vecka 19 finns två riktigt goda vintips ur BS. Ett annat vin som är värt att reka är Org de Rac Chardonnay, (2930), 99 kr ej listat i alla butiker men också möjligt att beställa. Supertrevlig, lätt rostad och skönt gulfruktigt vitt som passar jättebra till en syrliga vårgryta med fläskkött.

Vin i alla butiker
För alla som vill bubbla i helgen och som vill hålla det enkelt – faller valet på prosecco. Kolla gärna in Castelforte Prosecco (7720), 54 kr i liten butelj. Finns även i helflaska. Här har jag fixat karamelliserade mandlar som tilltugg. Annars passar spröda chips lika bra. om ni bara dricker lite av den stora flaskan ska man försluta direkt och ställa i kylskåpet. Bubblorna håller då utmärkt stilen i ytterligare en eller två dagar.

Trevlig helg!

Valborgshelg med mat och dryck

Förnumstiga råd och tillrop som ’goda råd är inte dyra’ må vara sanna men frågan är om det gäller för mat och dryck. För att nå den goda smakupplevelsen krävs en viss koncentrationsnivå och priset är oftast ett snäpp upp.

Ingången till den goda vin och matupplevelsen är utan snack, kvalitet. Och kvalitet kostar mer.

Och visste du att man både äter och dricker mindre av det som smakar mer – vilket torde vara fallet med högkvalitativa råvaror. De smakar mer i munnen och räcker längre helt enkelt.

Summa summarum, det kanske till och med är billigare att dricka och äta dyrare?

Sedan kan man diskutera själva ordet ’dyr’ som precis som allt annat i livet är något som betyder olika beroende på vem man frågar. Okej, jag vet, jag är ju som ni vet en vin och matnörd så jag talar alltid för min sak.

Månaden som gått har varit svår för vinskribenter som kräver ett antal smakprover varje månad för att hålla igång smaklökarna. För att inte tala om inspirationen. Som tur är har vi tagit tag i ’händelserna’ själva och arrangerat egna provningar. Dessa har utförts med Covid-19 avstånd och under alla tänkbara försiktighetsåtgärder.

Vi har således kunnat provat många vita viner med ny årgång, roséviner i beställningssortimentet, rosé i box eller rosé i flaska, röda viner med ny årgång (här recension under 100 kr) och nyheter som kommer lanseras i maj samt juni. En lista över de just nu, bra alsaceviner för liten plånbok, samt en recension av ett urval röda viner från Italien med ny årgång har jag också hunnit med.

Avslutar med två vintips som jag gillar speciellt bra, just nu.

Personliga favoriter, röda viner

1. Saint Clair Pioneer Block 23 2018 (71887), 199 kr. Beställningssortimentet.

Balanserad, medel/fyllig, bär och fruktsmak med en sötgenerös mognad, fin balans, lätt kryddig ton, touch av rostade fat, lakrits och viol. Bra längd och en elegant hållning. Snygg!
Betyg: 4

Vinerna från Nya Världen (alla andra länder utanför Europa) är generellt lite sötare, varmare och mer alkoholrika. Det gäller inte för det här röda vinet, av den kinkiga druvsorten pinot noir. I Frankrike, Bourgogne där druvan hör hemma kan vinerna ibland bli närapå sura (om inte kvaliteten är på topp) och i ett land som Nya Zeeland kan den söta yppiga bärsmaken gå överstyr till ’för mycket’. Vinet på förslag är det bästa av två världar, balans helt enkelt.

Från Italien kommer denna ’rosso’ från distrikt Montalcino, i Toscana.

2. Col d´Orcia Rosso di Montalcino 2018 (2576), 149 kr. EKO.

Fyllig, balanserat stram och lätt kärnig, spänstig rödfruktig smak av körsbär och mogna vinbär, kryddor och lite fat (rostad förnimmelse, kanske även kaffe).
Omdöme: Nya årgången har ett tydligt bättre “go” och driv än tidigare. Mumsig!
Passar till: utmärkt till ett av Vinbankens mest populära recept: albondigas, spanska köttbullar.
Betyg: 4

Trevlig Valborgshelg!

Nya viner och öl på Systembolaget

Missa inte många trevliga nyheter i dag, fredag 27 mars. Det finns en dryck för alla och oavsett om man gillar öl eller vin. 

I början av veckan började även årets Påsköl att säljas i systembolagen, missa inte dom heller.

Röda viner, tillfälligt sortiment 27/3
Vita viner, tillfälligt sortiment 27/3
Öl, tillfälligt sortiment 27/3 – de är högklassiga öl enligt skribenten.

Ta hand om er och trevlig helg!

Vin till helgen – varför inte välja prosecco

Hej! Vad sägs om att bubbla till det i helgen? Under veckan har jag tittat extra på de mousserande vinerna från Prosecco och hittat några favoriter.

En annan djupdykning gjordes i det röda Bordeauxsortimentet, som finns i butik för tillfället.

Lägger med båda länkarna till de nya texterna:
Bästa Prosecco 2020 – och vad är prosecco?
Röd Bordeaux – bästa köpen bland vinerna i butik

En annan användbar lista kan vara favoritköpen jag plockat från det stora (nåja, 60 viner stora) utbudet bland nya, fasta viner som lanserades 2 mars. Dom vinerna ska finnas i butik länge så det var varken någon med att recensera. Två av de riktigt roliga köpen är dels ett rött boxvin på halv-låda, det vill säga 1,5 liter, Alijares Tinto 2018 (2577), 140 kr från Finca Los Alijares i VdIT Castilla Spanien. Smaken är medelfyllig av mörk frukt med tydlig smak av mörka bär, hallon och blåbär, lägg till en touch av lakrits. Toppval i box!

Den andra är ett nebbiolovin (rött vin) men inte från någon av de berömda ursprungen Barolo eller Barbaresco. Kommunen heter Gattinara (ligger i nordöstra Piemonte) och vinet tillverkas av Travaglini Giancarlo S.A.
Gattinara Travaglini Giancarlo 2016 (2372), 199 kr. Toppval, personlig, något stram med tydlig körsbärston, isnlag av örter, kryddor och fat. Kalasbra till en fin köttbit – älg kanske.

Här är hela listan på vilka viner jag plockat ut bland nyhetssläppet 2 mars.

Ta hand om er, trevlig helg!

Snart helg, ljusare dagar och nystart

En ny start är vad min kanal här på Folkbladet behöver. Folkvinsbloggen vill inspirera till att hitta vinerna man kanske vanligtvis inte valt att prova eller berätta om något speciellt i vinvärlden.

Själv gillar jag det enkla och okomplicerade. Vilket inte nödvändigtvis är detsamma som de busenkla vinerna som kostar mindre än två kvällstidningar. Mat och dryck är som bäst i kombination och tillhör livets höjdpunkter – om ni frågar mig – men det är inte detsamma som att bara välja exklusivt eller ”dyrt”.

Ni som följt den här sidan vet att jag vanligtvis finns på Vinbanken.se eller i print som frilansande vinskribent. Frilansarens tillvaro är pressad men om man som jag verkar inom en bransch som de flesta menar är ”lyxig” och när man brinner för det man gör, ja då går det mesta som en dans.

Nu till saken: när jag kom tillbaka hit efter ett tags frånvaro såg jag flera mail med frågor från läsare. Ojoj. Inte bra. Och även om jag ber 1000 gånger om överseende att ni inte fått eller kommer få svar, lär det inte bli på annat sätt framöver. Ni kommer inte få svar.

Här är jag inte så ofta att jag kan hålla koll. Men en gyllene medelväg är att ni kan ställa angelägna frågor genom att kontakta mig på hemadressen (skriver inte eposten här för att undvika spam). Ni vet vart jag finns.

Fyra trevliga vita viner till helgen

1. Bourgogne Les Ursulines Chardonnay 2018 (70131)

Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges Frankrike, 139 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig. Gul och vitfruktig smak av mogna gröna äpplen, tydligt kafferostade inslag, nötter och bra längd. Balanserad, läckert smörig, rostad vit bourgogne med bra pris. Till en bit ost, till den smörstekta fisken eller till fläskfilén lagad efter ett 80-tals recept.

2 . Brochet Réserve Sauvignon Blanc 2019 (78967)

Ampelidae, IGP Val de Loire Frankrike, 119 kr
Druvor: Sauvignon blancvin är vanligtvis de grönfriska och käcka (om inte urpsrunget är Bordeaux när vinet kan ha lagrats på fat). Så även här. Torr, fräsch smak av päron, mogna krusbär och äpplen. Lång. Servera till fisksoppa.

3. Turckheim Pinot Gris Réserve 2018 (2119)

Cave de Turckheim, Alsace Frankrike, 105 kr
Druvor: Pinot gris är helt klart en underskattad sort. Vinerna fungerar utmärkt till mat och kan till och med matchas med vissa kötträtter. Kallskuret och ett glas pinot gris är en klassiker. torr smak av vit frukt som päron, blommig och nästan rödfruktig samt kryddig. Bra längd.

4. Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018 (6947)

Tyrrell’s Vineyards Pty Ltd, Hunter Valley Australien, 119 kr
Klassiskt välkänt vinhus från Australien som med detta vin gör ett statement att ursprung och druva är en match in heaven. Druvan hittar man annars i franska distriktet Bordeaux. Torr, medelfyllig vitfruktig smak av päron och äpplen, med en touch av persika. Lång, lite blommig och nyanserad. Servera till löksoppa.

Fler tips eller förslag på, just nu, bra röda viner: vinbanken.se

Fest med bubblande viner

CHAMPAGNE. Alla viner som bubblar är inte champagne. Urvalet bubblande viner hittar man från charmigt söta proseccoviner till cava eller crémant. Men också i ursprungsländer som Sydafrika, Australien, Nya Zeeland eller Italien (Franciacorta).

Det finns mousserande viner för alla tillfällen, smaker och plånböcker. Och att distrikt Champagne möter allt större konkurrens från ”utmanare” står klart. En tillverkare som imponerat stort på mig under året är Louis Bouillot vilka gör mousserande vin, s k crémant i Bourgogne.

Crémant är namnet på det mousserande vinet som tillverkas på liknande sätt som champagne, det vill säga med den andra jäsningen i flaska. Många franska vindistrikt gör crémant. Som Crémant de Bourgogne, Crémant d’ Alsace eller Crémant de Loire.

Fina, bubblande tips från Louis Bouillot årets sista dag är:
Crémant de Bourgogne Millésimé Brut 2014 (77973), 229 kr

I BS, beställningssortimentet, hittar ni:
Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut (77702), 149 kr. EKO-certififerat mousserande. Den är såklart inte möjlig att få hem till ikväll men rekommanderas framvöer. Precis som det mousserande vinet från Sydafrika och tillverkaren Org de Rac, också ekocertifierade, Org de Rac La Verne Blanc de Blanc Méthode Cap Classique 2016 (77441), 159 kr EKO.

Länk till fler listor:
Bästa champagnen idag 2019 för att skåla in 2020
Champagne under 300 kr
Champagne mellan 300-400 kr
Champagne över 400 kr

Trevlig festkväll och fin skjuts in i 2020!

Vin till julmat 2019

Julmust, öl, svagdricka eller fantastisk julmumma är klassiska dryckesval till julbordet med den salta och söta maten.

Men tider förändras och det har smugit sig in fler och helt andra smaker vilket också förändrar dryckesvalen. Till asiatiska kryddor kan fruktsöta, mogna vita viner – gärna v rieslingdruvan – smaka utmärkt.

Men till den salta maten väljer jag precis lika gärna ett fruktigt rött vin vars lite strama och fruktsyrliga smak genast upplevs som mjukare i munnen – provsmaka en bit rimmad lax med ett rött, ungt vin som ex: Domaine de l’Hortus Grande Cuvée 2017 (90258), 199 kr. Lika oväntat som magiskt gott!

Bra länkar:
Vitt vin till julmat 2019 – sista minuten tips!
TOPP 10 – vin till julskinka!
TOPP 10 – vin till oxfilé
TOPP 10 – vintips till kalkon 2019
Portvin till jul 2019!

Under fliken Vinbankens topplistor hittar ni nypublicerade listor för vita och röda viner i olika prisklasser. Under 100 kr, mellan 100-200 kr och över 200 kr.

Önskar alla läsare en fridfull Jul och härlig helg – precis så som ni väljer att spendera den. För nästa år har jag lovat mig själv att bli mer aktiv igen på Folkvinsbloggen!

GOD JUL!

Soliga fredagsviner

Ett bra fredagsvin är lättbegripligt i min värld. Det ska inte tolkas som att alla andra, som exempelvis lördagsviner, är komplicerade.

Sätt hellre in vinbeskrivningen med tillägget av veckodag i ett större sammanhang. Som att vinförslagen till fredagsmys är vinerna som är spontant goda. Och att de inte nödvändigtvis måste serveras tillsammans med mat. Det ska vara enkelt att fixa mat och dryck en fredagkväll och det utan att tumma på kvalitet. Samtidigt ska vinet smaka bra.

Ett lördagsvin är å andra sidan för alla som vill matcha dryck mer precist med maten, med gästerna och tillfället. De är vinerna som ger oss lite mer svängrum, för nördfokus och tid för samtal och eftertanke.

Sommaren är kanske inte bästa årstiden för ”lördagsvin”. Vi äter middagar utomhus (o-bra miljö för fina viner som får konkurrens av naturens dofter), det kan vara svårt att temperera vinet rätt och maten vi äter är vanligtvis mycket lättare. Kanske serveras middagen även kall.

I en nyligen publicerad rapport menar forskaren att höga ljud och stökiga miljöer påverkar människors smaklökar negativt. Intressant att tänka på när man är på restaurang.

5 röda fredagsviner

1. Cacadu Ridge Bin 14, 2017 (2010). EKO.
Australien, 79 kr
Druvor: Cabernet sauvignon, shiraz
Alkohol: 14%
Socker: 5 g/l
Medelfylligt, fruktigt vin som smakar av mogna vinbär och plommon med inslag av sötlakrits. Trevlig eftersmak. Fungerar utmärkt till pajer, hårdost eller grillade fläskrätter med grönsaksspett!
Betyg: 4

2. Cycliste Côtes du Rhône Villages 2017 (76065)
Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Druvor: Syrah.
Smaken är fyllig, fruktig av plommon med inslag av mörka bär, örter med inslag av rostade fat. Strukturerad av mediumstrama tanniner och härlig ursprungstypicitet som är kryddor, lagerblad och mörka bär. Skönt drickgod.
På Vinbanken har vi kombinerat vinet till: kalvfärsjärpar med svampravioli, mumsig lasagne eller vegetariska måltiden, fetaostfyllda broccolibiffar.
Betyg: 4

3. Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes 2017 (2257)
Frankrike, 89 kr
Druvor: Carignan
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: 4 g/l
Fylligt, tydligt strävt och uttalat frukt-syrlig smak. Stilen är ungdomlig, spänstig av plommon, björnbär och tydligt kryddig med inslag av fat och vanilj.
Betyg: 4

4. Frei Joao Vinho Tinto 2015 (2401)
Portugal, 109 kr
Druvor: 30% baga, 25% touriga nacional, 25% tinta roriz, 10% syrah, 10% merlot
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3g/l.
Fyllig smak av mörk, mogen frukt som moreller med inslag av örtkryddor, viol och solmogna björnbär, fat plus tobak. Fruktiga tanniner.
Passar till: Gärna till lamm, servera förslagsvis (som på Vinbanken) lammstek provencale
Betyg: 4

5. Masi Campofiorin 2015 (5123), 129 kr
Venetien Italien.
Druvor: 70% corvina, 25% rondinella, 5% molinara.
Alkoholhalt: 13%
Sockerhalt: <3 g/l
Fyllig, mörkfruktig smak av körsbär, blåbär, choklad, fat och vanilj. Tydligt kryddig. Bra längd.
Härligt, bättre vardagsvin med elegant snits.
Betyg: 4+

För fler vintips, förslag och recensioner – välkomna att surfa in på Vinbanken.

Trevlig helg!