Grön skörd i förortsvingården

Äntligen. Nu är jag klar med morgondagens text på Vinbanken och tänker ta helg.

Det bästa jag vet, förutom familj, kära och vin, är att pyssla i trädgården. Något som jag gjort lite av denna sommar. Hursomhelst, på min tomt har jag tre vinstockar, två från Österrike av sorten grüner veltliner (och, veltliner uttalas med V och inte F som en vinperson korrigerade mig med för många år sedan) och en verdicchio från Italien. Alla trivs utmärkt och de två österrikarna är redan sju år om jag räknat rätt. För första gången bär också italienaren frukt iår, den ”lille” har verkligen inte gillat läget (klimatet förmodligen).

På den ena bilden ser ni att jag tagit bort druvor. Varför? På vinodlarspråk kallar man det för grön skörd. För att göra bra vin krävs koncentration i varje druva och jag har plockat bort klasar från taniga grenar för att ge de andra klasarna en chans att mogna (och nu hoppas jag också att hösten blir fin för det krävs några veckor mer av sol).


Man vet att det är dags för riktig skörd när druvorna är så söta att kärnorna släpper från fruktköttet. Vi får se hur det går här i förorten, men visst ser de andra fina ut? Nu har jag även tagit bort blad som skymt solljuset, allt för att få de perfekta förutsättningarna. Åhåjaja…jobbigt värre är det att vara vinmakare :-).

Trevlig helg!
/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *