Vin med vår i sikte

Vädret lovar gott för helgen varför vi vill väcka smaklökarn till liv efter en lång rad mustiga grytor, mys-viner och goa maträtter. Nu är det vitt vin som gäller!

Vad sägs om två vita viner, båda med nya årgångar, som kan få dina smaklökar att krulla sig av välbehag.

Två vita viner, listade i ordinarie sortimentet, som nyligen bytt årgång är:

1. Muscadet Sèvre et Main 2017 (2275), Frankrike, 85 kr
Mycket bättre än så här blirdet inte, bland de friska, krispiga torra vita vinerna i prisklass 80-90 kr. Druvan i vinet heter melon de bourgogne, som även kan kallas muscadet, kort och gott. Ej att förväxla med muscat-ok?!
Smaken är torr, frisk och krispig som urpsrung och druva lovar men lägg till en grönmogen smak av päron och äppeln, balanserade drag av citrus och klingande längd. Och visst är väl mineraltonen med på ett hörn. Utmärkt vin till fördrink, förrätter och skaldjur naturell samt sallader med vinegrett.
Betyg: 5

2. Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2017 (2227), Frankrike, 169 kr

Nu hoppar vi upp i pris. Ännu ett vin som är en av undertecknads favoritviner, utan konkurrens. Även här styrs smaklökarna in på de gröna, friska smaknoterna. Härligt och vänta bara till bästa tillfället när serverad till färska nässelsoppan. Den som inte kan vänta lagar en vit fisk, pocherad, med cidersmörsås till middag. Smaken är torr, medelfyllig, grönfrisk och stram som vinet ovan men här ska även läggas till en rejäl dos gröna örter och tydlig (rökig) mineralton. Lång eftersmak.
Betyg: 5

Två bra viner som start för vår 2019 och att undertecknad är tillbaka. För nu ska det inte dröja lika länge till nästa tillfälle.

Missa inte heller att Systembolaget släpper sin andra månatliga lansering av viner som kallas ”små partier” den 22 mars. Det finns en hel del kul, bra, intressanta viner att upptäcka. Främst bland de röda i detta släpp. Läs gärna mer på Vinbanken, röda viner små partier 22 mars och vita viner små partier 22 mars.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *