Med näsan i glaset

Då satt jag där igen, i källaren på Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Bästa beskrivningen måste vara känslan av att befinna sig i en bubbla. Inga fönster, vitt rum och mängder av buteljer. Ett klondyke för en vinälskare tänker ni. Fel. Det är långt ifrån sant att man har tid att filosofera över en den ena eller andra smaknyansen här och där. Det gäller att jobba på och koncentrera sig. För egen del hann jag bara halvvägs och så kan det vara, ibland. Orken tar slut och munnen svider. Det bästa man kan göra då är att lägga av för ta resten vid nästa provningstillfälle.

Alla viner är numrerade som tur är. Och ordningen är, måste sägas, exemplarisk för hur lätt skulle det inte kunna bli helt fel då vi provar så många olika viner och andra drycker. Idag var det nog också närmare två hundra viner plus oktoberöl, en handfull maltwhiskys och romsorter.

De nya oktobervinerna som vi testade idag har priser runt hundralappen och under. Brabra eftersom det faktiskt är dom vinerna som säljer mest på Systembolaget. Oktober kommer bli en riktig Folkvinsmånad med andra ord men mer om det längre fram när vinerna finns att köpa i butik.

Varje månad är det också alltid en handfull vin som tar sig in i det ordinarie sortimentet via det som Systembolaget kallar för beställningssortimentet. I korta drag fungerar det så att om ett vin säljer mycket kvalar det till Systembolagsbutik. Men nu måste jag bara gnälla lite. Två av dessa ”inkvalade” viner den ena vita, Morberg Collection Viognier och den andra Morberg Collection Syrah Rosé, är odrickbara frågar ni mig. Båda kostar 99 kronor, för mig är det minst femtio kronor för mycket. Ett skämt med andra ord och se upp bland kändisvinerna är bästa rådet.

Imorgon är det fredag och då är det dags för veckans fredagsvin.

Vi hörs/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *