Francois Lurton kan sin sauvignon blanc

DSCN1609När franska vinmakaren med världen som arbetsfält var på blixtvisit i Stockholm fick journalisterna tillfälle att träffa och tala med Herr Les Fumées Blanches himself, Mr Francois Lurton.

Det vita vinet, av druvsorten sauvignon blanc och med namnet Les Fumées Blanches är ett av Systembolagets bästsäljande viner. Med all rätt. Oavsett om i flaska eller box smakar det friskt, fräscht och fruktigt och sådär härligt bra till vardags. Det inte sagt att vinet inte klarar sig i andra sammanhang, som tillsammans med mat eller när gästerna är vinälskare med krav och synpunkter. För det gör det.

Senaste årgången, 2012, är den bästa årgången hitentills berättar Lurton som fortsätter med att säga att alla druvor till vinet har sitt ursprung i södra Frankrike. Francois Lurton fortsätter,
– mina viner har aldrig haft mycket svavel i buteljen. Nu kan ni nog hålla med mig om att smak och doft inte röjer sådana spår.

Påståendet hänger som en fråga i luften.

Jag håller med och ändå inte. Rätt är att Fumées Blanches som övriga viner vi provar tillsammans vid detta tillfälle inte har några spår av svavel. Här är jag superkänslig och garanterat – det finns inga spår så så långt har han rätt. Men att Francois Lurtons viner, från Chile, Argentina, Spanien eller Frankrike inte haft svaveltendenser tidigare kan jag inte hålla med. Här skulle jag till och med påstå att de emellanåt, vissa viner, haft det i överkant.

För den som är osäker på hur svavel känns igen i vin kan man ge akt på om man ex nyser när man öppnar en vinflaska eller om ni tycker att vinet smakar mycket mineral, ofta förekommer en felaktig sammanblandning av svavel med mineralkaraktär, eller om ni som mig är extremt känsliga och känner av svavlet direkt och får mer eller mindre kraftig huvudvärk.

Lurton har, vill jag påstå, faktiskt ändrat sitt sätt att göra vin på. Och redan förra året, när en av hans medarbetare var i Stockholm för att presentera årets viner, kunde jag ana att en förändring var på gång.

Extra roligt är det därför när vinproducenter av Lurtons kaliber, som är stora och välrenommerade och som i kraft av sina gärningar gör skillnad. De blir som trendsetters vilka tar vid efter små uppstickare (i frågan om svavel är det de så kallade naturvinmakarna som tagit första steget) men faktiskt är de vinproducenter som kan sägas bekräfta att ett skifte, nytt sätt att arbeta, eller vad som nu ligger i pipeline är ett faktum och något som branschen förhåller sig positiv till.

Francois Lurton låter oss även smaka en bubblig variant av Les Fumées Blanches. Såklart, det är produktutveckling och vinet heter kort och gott samma som ovan med tillägget ”Sparkling”. Kan sätta en slant på att det vinet kan bli sommarens 2013 ”fluga” – och det ska bli intressant att se om och i så fall hur snabbt vinet tar sig in på Systembolagets ordinarie hyllplats.

Veckans fredgsvin
Les Fumées Blanches 2012 (22139), Frankrike, 75 kr flaska eller 215 kr box 3Liter.

Fruktigt torrt vin med frisk grönsyrlig smak av äpplen, grönörtiga inslag och en skön, mycket lätt men ändå, liten fetma.

Svavel utvecklas naturligt när vin jäser men kan också tillsättas i konserverande syfte för att förhindra oxidation. Mycket viktigt (och vanligt) i vita viner eller när i stora förpackningar som box då det är en skör förpackningar jämfört med glasflaskor. Plastpåsen är inte lika tät som glas varför vinet i påse kan sägas oxidera snabbare jämf med vin i glasbutelj.
Dekantera, lufta, gärna det vita boxvinet innan servering då man snabbt och enkelt ”luftar bort” överskott av svavel.

När jag går från provningen är jag mycket glad. Nog kan världen bli en bättre plats när tillverkare av livsmedel, här är det vin, verkligen vinnlägger sig om att producera sina varor på ett bra sätt och när det finns en hänsyn till konsumenternas välmående. Bort med överdoserade svavelviner och fram med frukten – go go!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *