Fredagsvin under 80 kronor och lite om vad som jäser i Umeå-trakten

I veckan har skribenter provat vin på Systembolaget – igen. Först ut var ett hundratal nya årgångar som var uppdukade till bedömning och den som inte hunnit prova dryckesnyheter för maj hade ytterligare en chans att stämma av dem. Dagen efter kunde vi prova årets samlade rosévinsflöde plus alla de nyheter som lanseras i juni. Det var en stor grupp öl, sprit, vin och alkoholfritt plus att det var ett antal viner som tagit sig från beställningssortimentet till det ordinarie. Dessa var med två-tre undantag rena rama bottennappen!

Så min uppfattning vad gäller kvaliteten och variationen på Systembolagets lanseringar, enligt ovan, är dessvärre mycket nedslående. En lambrusco från Italien var faktiskt ett av de trevligare valen. Men bara genom att nämna just det lätt pärlande, mörkröda och nästan svarta lambruscovinet vid namn kommer garanterat en grupp vinkännare rynka på näsan och undra hur jag tänker. Lambrusco har aldrig setts på med snälla ögon och omdömen som för söt, kanske sliskig och saftig är inte ovanliga när stil och typ kommer på tal. Nu tyckte jag inte så om denna som faktiskt var om inte rock n roll bra så i a f helt okej och min fundering hoppar tillbaka till övriga nyheter, deras smak kontra kvalitet. Mer om dessa senare och när lanseringsdag närmar sig.

Efter min veckolånga vistelse i Umeå straxt efter påsk har jag kommit hem med många intryck. Det var otroligt spännande att besöka Brännland Iscider i Vännäs by och se hur hårt de arbetar med sin idé att producera äppelcider som är lika söt som nektar. Igår kom så nyheten i min mejlbox att Brännland Iscider gått till final i kampen om Menigos årliga nyskaparstipendium! Wow -bra gjort och den som vill håller tummarna för att de kammar hem vinstplatsen den 19 april.

Jag besökte även U&ME Beer  i utkanten av Umeå och Kallholmens bryggeri i Skellefteå. De första är garage-bryggare i ordets rätta bemärkelse medan Kallholmen tagit ett nästa steg. Bryggeriet har vuxit och blivit större för att bättre kunna möta efterfrågan men också för att markera att man på allvar satsar långsiktigt. Spännande möten var det hos båda och som alltid – hur kul är det inte att möta människor som brinner för sin sak och som vill.

Som hastigast träffade jag även Per och Lars Åkerlund i deras oemotståndliga butik DUÅ i Umeå. Vägg i vägg har de öppnat servering och när jag köpte bröd en tidig förmiddag hade de full fart i butiken. Jag undrar hur de har det när det är rusning….

Fredagsvinerna denna vecka hittade jag på nyå-årgångs-provningen i tisdags.

Röda viner:
Conde de Valdemar Crianza 2008 (12659), Spanien, 69 kr
Terre de Mistral 2012 (2167), Frankrike, 68 kr

Vita viner:
Leth Grüner Veltliner 2012 (4200), Österrike, 77 kr
La Gascogne par Alain Brumont Gros Manseng-Sauvignon 2012 (2882), 79 kr

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *