Bästa boxvinerna – finns de?

I början av veckan provade journalister Systembolagets samlade utbud viner tappade på box. De flest boxvinerna kommer i storlek om tre liter, några av dem i lite mindre volym och de är de så kallade halvboxarna som rymmer 1,5 liter.

provning

Journalister provar boxvin-sortimentet på Systembolaget 7 maj 2013

Det lustiga är hur man namnger storleken som halvbox när man för vin tappat i flaska gärna lyfter fram större volym som positivt i magnumflaskan, den som rymmer två flaskor vin. Således 1,5 L. För boxviner verkar det vara motsatt, det är lite snitsigare att vara halvbox än en hel. Vinproducenten framhåller gärna att vinet i den lilla boxen är av bättre kvalitet. Jämfört med vad är lite oklart men förmodligen är det till vin i tre-litersbox.

Nu finns faktiskt boxar som rymmer fem eller till och med 15 liter vin. Många restauranger köper in dessa stora boxar.

Hur fel skulle det inte kunna bli om jag som i de senare fallen refererar till en halvbox när jag i själva verket utgår från en låda vin som rymmer fem liter! Då är min halvbox tre liter, den som de flesta tar för givet är en hel…..

För övrigt borde box-vin inte alls heta boxvin då alla tappas i påse. Det är påsen som är den svaga länken, tillsammans med tappkranen. Båda är känsliga för genomsläppning av luft och syre är vinets värsta fiende då oxidationsprocessen går igång på alla cylindrar. Det är också svar på frågan varför boxvin inte har lika lång hållbarhet som vin tappat i glasbutelj.

Själv är jag mycket skeptisk mot boxvin generellt. Anledningen har inte med vinerna i sig att göra utan det som stör mig är förpackningen. Påsen är av plast, som är behandlad och vinet i påsen är i direktkontakt med plasten. Detta gäller för övrigt i lika stor grad alla andra livsmedel som förpackas på samma sätt. Såser, redningar, dressing, sylter, marmelader och så vidare, exemplen är många.

Av 150 provade boxviner är vinerna nedan mina solklara favoriter.

Vita:
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2012 (22139), 217 kr för 3 L.
Stor, frisk, krusbär och äpplen. Smakrik, äpplen, päron, krusbär och vinbär. Solmogen limesyra. Trevlig eftersmak. Toppval. Bäst i sommar!
Betyg: 4+

Petit Chablis Ropiteau 2012 (2150), 229 kr för 2L
Äpplen och gröna päron, tydlig mineral. Lätt örtighet. Servera sval. Skönt vin med stil tappat i låda.
Betyg: 4

Röda:
Barone Ricasoli Formulae 2011 (12300), 229 kr för 3L
Mörk frukt. Röda körsbär, tydligt kärnig, fin örtighet, inslag av fat. Läcker stramhet med drag av mandel. Toppvin i boxförpackning!
Betyg: 5

Ramos Reserva 2011 (6139), 219 kr för 3L.
Mörk frukt, tydligt örtig smak, kryddig med inslag av fat. Balanserad, nästan elegant. Trevlig eftersmak. Skönt, bra vin!
Betyg: 4

Andra bra boxvin-val
För fler box-vin-tips kommer Vinbanken publicera ett stort referat inom den närmaste tiden. Håll koll och uppsikt där med andra ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *