Rosé är vinernas mest överskattade färg

Vinskribenterna har provat alla roséviner i bolagets ordinarie sortiment. Lägg till ett inte oansenligt antal roséer som kommer som nyheter och är så kallade tillfälliga listningar. Jag kan bara sammanfatta rosé-journalistprovningen som den näst mest krävande upplevelsen efter årets boxvinprovning. Kvaliteten kan sägas överlag, lämna mycket övrigt att önska!

Vinerna är söta, extraherade bär-saft-chock-bomber. Om de smakar gott, är en högst relevant frågeställning och aldrig tidigare har det varit så viktigt att känna sin egen smak.

Om det beror på ett utökat antal roséviner eller om kvaliteten generellt, och utan att peka ut exempel, har gått ner överlag är svårt att säga. Det torde hursomhelst vara första året när det finns ett så stort antal roséviner som 2013.

Som konsument kan man utgå ifrån att de flesta av rosévinerna smakar ”sött”. Det är såklart en smaksak vad man själv föredrar men jag kan lova dig att:
1) ett sött vin är inte törstsläckande
2) ett sött vin gör att du dricker mer
3) ett sött vin passar generellt ganska illa till mat (om inte maten är het och kryddstark)

Med tanke på punkterna ovan faller därför idén om att rosévin passar ”varma sommardagar, på verandan eller utomhusserveringen när serverad till sallad och rätter i den lätta sommarköksgenren”.

Det enda möjliga drick-sättet för alla dom som mig själv föredrar fräschör och frisk spänst i rosévin är i så fall att vräka på med is i rosévinglaset. Vilket då faktiskt innebär att det är ganska ”onödigt” att satsa på rosévin överhuvudtaget för man skulle lika gärna kunna ha svartvinbär- eller hallonsaft i sitt glas pimpat med en shot vodka om det nu var helt nödvändigt med alkoholeffekten.

Det finns en handfull undantag bland alla sötvinsextraherade roséerna. Precis som det finns några hyfsade söta roséer i det fall man önskar den smaken, med dem har jag inte listat här och jag har inte heller nämnt dem i beställningssortimentet eller dem som är så kallade tillfälliga roséer på bolaget.

Här är min bäst-lista bland rosé 2013.
Gran Feudo Rosado 2012 (22501), 69 kr
Valle Reale Cerasuolo rosé 2012 (2859), 79 kr
Les Remparts des Ceps Dorés Rosé 2011 (2239), 48 kr för 375 ml.
M de Minuty rosé 2012 (2590), 99 kr. Finns även i 375 ml som 1,5 L och i lika bra skick.
Santa Alicia Reserva Pinot Noir Rosé 2012 (6019), 79 kr
Marlborough Estate Reserve Sauvignon Blanc Rosé 2012 (6029), 89 kr

Läs mer om roséviner i redan publicerade texter eller i kommande artiklar på Vinbanken!

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *