Vitt vin till blå bär

För all del, det lätt söta vinet Moscato d´Asti med sin fina mousse passar minst lika bra till nästan alla bär. Blåbär, björnbär, hallon eller jordgubbar är kalasbra följeslagare och den som är chokladsugen toppar upp med en mörk eller vit chokladmousse. Enklast är förmodligen att hyvla rejäla skivor choklad över de gubbar eller bär man valt för dagen. Till serverar ni ett glas Moscato d´Asti kylskåpssval.

MINOLTA DIGITAL CAMERADå vinet inte är sötare än sött är just den anledningen till den goda bär-och-vin-kombinationen. De flesta bär, från trädgård eller skog, har ju även en god portion syra. Då kan inte vinet till vara sötsimmigt i sin konsistens och smak utan det behöver vara en aning friskt också.

Till bär passar en klassisk och äkta, i betydelse ett vin med klassificerat ursprung, DOCG Moscato d´Asti perfekt. Alkoholhalten på dessa viner är låg vilket gör att den finstilta bärsmaken lyfts fram och sedan matchar vin och bär varandra i frisk sötma. Många vill jämföra Moscato d´Astivinernas smak med den till svensk cider. Äpplen, päron och lite citrus är beskrivningar som ofta förekommer men sedan urskiljer sig vinerna med drag av gul frukt som med smakinslag av druvor.

I Italien kan ett glas Moscato d´Asti serveras efter maten. Den lilla sötman men ändå friska avslutningen är måltidens pricken över i. Enkelt och gott.

Hjortron torde vara de enda bär som inte går hand i hand med Moscato d´Asti. Hjortronen är på tok för kärva och kräver helt andra vinkompisar. Mer om det i kommande inlägg.

Apropå angivet ursprung är skillnaden mellan ett vin med DOCG Moscato d´Asti och exemplvis, Asti Cinzano stor. Den senare är ett varumärkesvin där bl a bubblorna tillkommit som i Coca-Cola metoden. Det är således ett mycket enklare och billigare vin.

Bra Moscato d´Astiviner:
Moscato d’Asti Prunotto (90189), Marchesi Antinori, 99 kr
Nivole (7787), Michele Chiarlo, 74 kr för 375 ml.

Vill ni ha mer tips och fler exempel på olika bär, dessert, bakverkskombinationer kan ni hitta det i detta inlägg på Vinbanken.

Trevlig helg!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *