Vin till ost

Osten får vinet att sjunga eller att 1+1 faktiskt blir 3 är tydligt när lyckade smakmöten mellan vin och ost sker.

Alla har nog någon gång provat ett vin vilket visat sig från sin mest vrånga sida. Antingen är tannin (garvsyra och det som smakar torrt och kärvt) eller fruktsyran påfallande tydlig. Vinet kan vara ungt eller det kan vara dess stil, tänker bl a på de röda vinerna från Beaujolais vilka i sin baskvalitet är lätta och friska.

Att dricka ett glas Beaujolais av bas eller mediumkvalitet precis som att korka upp ett ungt rött bordauxvin bara för att det är ”gott” är dömt att misslyckas. Vinet kan antingen smaka ”surt” eller direkt ogästvänligt kärvt.

Enklaste tricket är att servera en ostbit till ett vin i ovan nämnda genrer och Voilà, ljuv musik torde uppstå.

Prova gärna!

Château Pech-Latt 2013 (2233), Château Pech-Latt, Corbières Frankrike, 99 kr
Härligt matvin med sin uttalade fruktsyra och tanninkärv snits. Smaken är  balanserad, medelfyllig och fruktig med inslag av solmogna skogsbär, viol, fat och örter. Passar till mustiga kötträtter, prova flankstek med kantareller och rödbetor, grillad fläskkarré eller gryta.
Lagrade getostar, eller i blandning av get och ko, gärna Katalanskt ursprung och med örter.
Betyg: 4

Fler tips på goda viner till helgen, i veckans #vinköplista v 40

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *