Fyndiga fredagsviner

Känner ni till druvan xinomavro? För alla som svarat nej på frågan är det dags för upprättelse och vin från Grekland. Vill helt frankt lova att du inte kommer bli besviken.

Till helgen lagas en gryta, gärna den enkla och smakrik kycklinggryta från norra Italien som värmer så fint.

Vinet till är rött. Det ska vara personligt men inte ge avkall på kvalitet. Bra taktik för nyfikna vinentusiaster är alltid att vända blicken bort från ”hype och trend” och se till ursprungen som inte surfar runt i Systembolagets ”gräddklicksfil” a la förpackning trälåda eller i den söta appassimento stilen. Det finns mycket annat att välja i bolagets stora sortiment, inklusive det som är BS (beställningssortimentet). Enda aber är att många av dessa viner inte är av grab and go-status, menar att de inte finns i alla butiker alt bara i beställningssortimentet. Framförhållning påbjuds m a o ;-)!

Här är två röda viner som undertecknad gillar (betyg 5 eller nära) då de är bra vinupplevelser och goda köp!

Tsantali Naoussa Reserve 2013 (2354), Grekland, 100 kr  
Smaken är fyllig med mörk, mogen frukt, inslag av mogna körsbär, kryddor, örter, fat, tobak och choklad. Lång eftersmak, nyanserad. Fantastiskt, personligt spännande vin med begynnande mognad. Perfekt till ”jägarrgrytan från Italien”.

Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills 2014 (2850), Grekland, 114 kr . BS
Medel/fyllig. Röd frukt, kärnig ton, örter och kryddor, inslag av läder, nypon och fat.
Nyanserad och spänstigt läcker och personligt vin. Perfekt för att spara en handfull år eller att servera nu, till viltkött (mer smak än i kycklinggrytan ovan på förslag).

Om ni inte får tag på vinerna ovan inför denna helg, rekommenderas beställning. Och för att inte missa andra goda tips kan exempelvis Vinbankens #vinköplista med fyra vinförslag, två vita och två röda upp till 100 kronor och mellan 100-200 kronor komma med tips.

Alternativt, se vilka de nya, rekommenderade vinerna i Systembolagets småpartilansering 2 feb 2018 är.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *