Längtar efter Lambrusco

Lambrusco är ett vin, oftast rött men finns även som rosé. Namnet på vinet Lambrusco är detsamma som druvan lambrusco, även om sorten är en familj av flera hundra olika. Alkoholhalten är låg, smaken kan vara söt eller lite mindre så och vinet är lätt pärlande.

Serveras med fördel lite svalare, som 8-10 grader C, det vill säga kylskåps-svalt. Perfekt till sommaren helt enkelt.

Här är ett bättre förslag i det tillfälliga sortimentet,

C’era Una Voltaa Lambrusco Cantina Fratelli Carofoli 2023 | 95124 | 159 kr | 3+/5
Den generösa bärsmaken är sådär trevligt söt. I kombination med en pärlande mousse och sval serveringstemperatur är vinet oemotståndligt. Servera till kallskuret som charkuterier eller till ostbricka. den som vill provar till pizza.

Vinjournalisterna och skribenterna har nyligen provat många lambrusco’s, i Systembolagets ordinarie sortiment, beställningen och från näthandeln. Här är artikeln med alla recensioner, Lambrusco sommaren 2024 bäst i test

Vin till sommaren 2024

Midsommar eller ”bara” sommar. När det gäller vin som dricks den varma årstiden är valen andra i jämförelse med höst och vinter. Att maten vi bjuder på inte är densamma är en anledning. Många uppskattar fräschör och svala toner. Precis som att det finns mycket annat att lägga energi på än att nörda ner sig i vinkällaren.

Med det sagt ska vinerna ändå vara bra, intressanta och goda smakupplevelser.

Till midsommar tänker många på dryck som snaps och öl. Helt rätt såklart. Kombinationerna är klassiska och välbeprövade. Men något som sticker ut (har jag tipsat tidigare ber jag om överseende) är matchen matjesill och Amarone Costasera. Vem hade kunnat tro det?

Att det minst sagt udda smakmötet ens fungerar beror på det lite lätt karemelliserade, brynta, smöret som ringlas över färskpotatisen i kombination med Costaseras lite lätta fruktsötma. Prova!

Och, om inte kombinationen faller i smaken – spara din amarone till kvällens ostbricka.

Masi Amarone Classico Costasera 2018 | 2345 | betyg 4 av 5

Notera årgången, vinet har redan kommit en bit på sin utvecklingskurva och visst kan man smaka en hint av russin bland nyanser av mogna körsbär, lite tobak, kryddor som peppar, smak av mörk choklad och lite fat. Nyanserat, läckert vin som visar stilen amarone från bästa sidan.

I länken hittar ni fler förslag till midsommar. Mousserande, vita, röda och söta viner: Vin till midsommar 2024