Triss i röda italienare

Vin från Italien är bland de mest populära på Systembolaget. Att dra dem alla över en kam är inte möjligt för precis som med annat finns högt och lågt, vitt, rött och sött. Så även bland de italienska vinerna.

Denna vecka tänkte jag lyfta fram tre röda viner som passar att spara/lagra. Generellt kan man säga att vi dricker våra viner på tok för unga.

Hur vet man då det?

Vinet smakar fruktigt och bärigt, av de så kallade primäraromerna om man svänger sig med vintermer. Över tid, när vinet mognar, utvecklas fler inslag och nyanserna breddas. Vinet får ett djup, smaken mer innehållsrikt och de sekundära aromerna är ett faktum. Går man ytterligare ett steg i vinets utveckling kommer tertiära aromer som röjer smak av mognad. För många är de senare inslag av torkad frukt, som fikon eller russin vilka är bra exempel.

Alltså, det är smart att köpa vin i dag som du lägger åt sidan ett eller två år. På bara den korta tiden har utveckling skett och du har ett vin som smakar mer. Därför är det smart att spara vin!

Vilka viner kan man spara?

I princip alla som inte är strömlinjeformade varumärkesviner. Hoppa därför upp i prisklass något. Glöm inte heller att du redan från start måste tycka om vinet, menar att det knappast är vettigt att lägga tid och utrymme på ett vin som någon annan menar att du ska spara… Prova alltid vinet själv först och tyck om smaken även när vinet är ungt!

Triss i röda italienare

Masi Campofiorin 2013 (5123), Veneto, 120 kr
Fyllig, kryddigt strävt vin med kärnig frisk smak av körsbär, tydliga drag av örter.
Detta vin utmärker sig lite extra då det går att köpa i liten halvflaska som stor magnumbutelj. För lagring, tänk stort!

Allegrini Palazzo della Torre 2013 (74997), Veneto, 150 kr (fr 1/3 149 kr)

Lufta gärna någon timme och låt alla smaker komma till sin rätt. Ett smakrikt, mulligt, mångsidigt och prisvärt rödvin som även kan lagras 5-10 år.

Läs gärna Vinbankens artikel om familjen Allegrinis vin Palazzo della Torre

Brunello di Montalcino 2010 (74841), Toskana, 601 kr för magnumbutelj 1,5 L
Det här är ett av mina personliga favoritviner. Körsbärkärnig frukt, tydligt örtig och med en lätt parfymerad ton som med vinets sammetslena textur är pricken över i. Magnumflaskan äger i lagringssammanhang då vin utvecklas som bäst i just denna volym.

På bilden är Poggio al Vento 2008 (84904, 715 kr) i fokus. det är Col d’ Orcias prestigevin och som nu när det är 9 år har utvecklat de fina, subtila smaknyanser som kommer med mognad (i initialt bra viner). Intressant är det också att rent prismässigt kan det vara bra att köpa vinet ungt och billigare för att lagra på egen hand.

Vill du veta mer om vinskåp och vinkylskåp är denna artikel på pricken rätt: Välj rätt vinskåp för servering eller lagring 

Fredagsvin i storförpackning

BOXVIN. Vilket är bäst är den ständiga frågan. Bra tips är att se efter tappdatum och där det senast alltid är fräschast.

Löpande provar vinskribenter av dryckerna som är listade i Systembolagets ordinarie sortiment och igår (9/2) var det återigen dags. Denna gång handlade provningen om vin som bytt årgång bland de fasta listningarna.

Vitt vin i box, 3 L
Brochet Facile Sauvignon Blanc 2016 (2267), Frankrike, 243 kr
Torr, medelfylligt och fruktig vin av gröna äpplen och päron, smak av citrus och bra längd. Fräsch och spänstig, gott vin att servera till skaldjur som räckor, till sallader eller lätta fiskrätter.
Betyg: 4 av 5

Vitt vin i box, 3 L
Ramos Reserva 2015 (6139), Portugal, 243 kr
Medel/fyllig, mörkfruktig smak av plommon, inslag av fikon, örter och lakrits. Bussigt rödvin, passar som husvin och många rätter.
Betyg: 3+

Magnumflaska champagne
Palmer & Co Vintage Brut 2006 (7867), Champagne, 639 kr för 1,5 L  

Torr, medelfyllig läcker smak av äpplen, citrus, örter och mineral: Inslag av bröd och en lätt nötighet. Lång eftersmak. Årgångschampagne till budgetpris och den som sparar vinet ett år eller två vinner  i smakutveckling.
Betyg: 5

För fler tips, besök Vinbanken. Vi har bland annat recenserat nya viner i februari nyligen. Läs Anders Röttorps eller Elke Jungs tips. Thomaz Grehn har koll på ny öl i februari.

 

Vin bortom allfartsvägen

Barbaresco. Någon säger aha…de är introduktion eller närmast ”under” Barolo. Må så vara men Barbaresco är också sin egen unika appellation och stil av sköna röda, nebbioloviner.

Nebbiolo är druvan. Distriktet Piemonte och vinlandet Italien. Klimatet påverkas av närheten till Alperna och vinstilen är i regel ”sval”. Druvans bidrag ger karaktärsdrag som strama tanniner med en nästintill blommig aura av, för mig, nyponros.

Rätt häftig kombination kan man tycka och mer sann blir upplevelsen i verkligheten, i smaken. Vinernas tanniner (kärvhet, ger en stram ibland torr förnimmelse) är som sagt oftast brutala, även om de bästa som alltid ska vara uppbackade av frukt. Nebbioloviner av toppkvalitet kan lagras 20, 30 eller längre.

Knaperstekt fläskkött passar utmärkt till röda viner, gärna Barolo

Så hur ska man göra som vinälskare för att pricka in ett bra nebbiolovin, utan att munnen spårar ur av en tanninöverdos?

Några bra tips är att servera mat till vinet, att lufta vinet innan servering och att köpa bra kvalitet. Vad det gäller det senare vill jag rekommendera (i veckan provade):

Prunotto Barbaresco 2013 (22013, 200 kr
Här ett Barbarescovin som är snyggt och ovanligt elegant och med den för ursprunget tydliga typiciteten intakt. Det vill säga, tegelröd utvecklad färg, tydlig parfymerad doft, fyllig smak med kärnig rondör, viss mjukhet, smak av röd frukt, örter, nypon och fat. Fin eftersmak. Servera vinet till alla goda vinterrätter som charkbricka, risotto med svamp, pasta olika smaker eller fläskstek.

Fler eller helt enkelt ett annat tips, välkomna att besöka Vinbanken. Här kan ni hitta andra förslag och tips på nebbiolovin, ex som instegsbarolon (menar prismässig gynnsamt förslag för att lära känna region och stil av vin).
Barolo Villaforte 2012 (76420), 170 kr

En annan populär artikel som just nu är i ropet ärFörfalskade viner omsätter miljarder, intressant läsning om vinskeenden i internationella sammanhang och kanske snart (dessvärre) på svenska marknaden

Trevlig helg!

Inför nyårsfirandet, några dryckestips

Gondolen är Stockholms Värdshus, fast på höjden säger bartendern i cocktailbaren, Lars Ljungberg. Och få andra platser kan mäta sig med detta höghöjdsbesök, mitt i huvudstaden på första parkett med virrvarret av Slussenbygget vid fötterna.

Lars Ljungberg berättar att han och kollegorna blandar ungefär 12 000 Strawberry Daiquiris om året, en drink som blivit Gondolens signum. En ökande trend, framförallt från utländska besökare, är annars drinkar gjorda av akvavit.

akvavit-drink-aalborg-taffel-gondolen-Gondolen-Rød-Dansk-copy-vinbanken

- Det är få som kan eller tycker om att prova akvavit, sådär rakt-upp-och-ner som när man dricker den som nubbe, säger Lars. Samtidigt är våra gäster intresserade och nyfikna på de Skandinaviska akvaviterna, med all rätt då de är en del av vårt kulturarv. Därför gör jag och kollegorna allt fler drinkar med akvavit! (Lars Ljungberg, i bild)

Under 2016 har Vinbanken besökt några av Sveriges skickligaste bartenders för att se vad de gör med akvavit, i baren. Det blev flera spännande möten, bland annat med Lars i Gondolen. Gå vidare till samlingsartikeln, Akvavitdrinkar av kluckande rester från Julbordet

Slutligen, har du ännu inte fixat ditt bubbel inför nyårsfirandet får du vägledning i artikeln som samlat alla Vinbankens texter under en och samma rubrik. Årets bästa mousserande och champagne 2016 – samlingsartikel till nyår.

Skål &  GOTT NYTT ÅR!

Portvin till jul

Portvin hör julen till men frågar du vinvänner lär svaret bli, anytime! Givet att tillfälle, sällskap och såklart osten är på plats.

Portvin finns i många stilar som spänner mellan den enklare ruby-varianten (fruktig smak) till den finaste och mest exklusiva Vintage Port (nyanserad, komplex och med mognadston). Den senare görs bara de år som lever upp till producentens högt ställda förväntningar. Inte alla år med andra ord. Dessutom, bör du som gillar Vintage ha gott om tid, sisådär 20 eller 30 år är inte helt fel som tumregel.

Nåväl, i dagens stress-tid, dessutom för alla som är late-bloomers-vinvänner (menar att vi i egen mogen ålder upptäcker det ädla portvinets storhet) finns faktiskt en snabbare introduktionsväg till de stora smakupplevelserna portvinet kan leverera. Det är LBV, late bottled vintage. En vintage men som legat på fat innan buteljering (i stället för som vintage-kvaliteten som tappas direkt i flaska och sedan ska lagras, läääänge….). Fatlagringen snabbar faktiskt upp mognadsprocessen, och även om det är på nyansnivå så är förloppet gott nog, karaktärsdrag och smak utvecklas. Vinet mognar fortare helt enkelt.

Och hur var det med osten? Grönmögelost är en klassiker till portvin, låt den gärna var krämig och kanske inte alltför torr. Prova och låt dig ryckas med i smak-världen.

Två tips:

Churchill’s Late Bottled Vintage 2011 (8016), 175 kr
Fyllig. Söt, rik frukt, torkade inslag, fikon,russin, aprikos, nötter och kakao, choklad och fat. Lång eftersmak. Fantastisk smak, härligt portvin i LBV-kvalitet.
Betyg: 5 (av 5)

Taylor’s Late Bottled Vintage 2011 (82744), 179 kr (ligger i beställningssortimentet och räkna med att få hem vinet till 13dagen)
Fyllig. Parfymerad mörk frukt, viol, plommon och körsbär. Inslag av kakao, nötter, kryddor och läder. Lång eftersmak. Mycket tät, komplex. Ung. Kan sparas utan problem och förslag är – till nästa Jul (för den som kan hålla fingrarna borta)
Betyg: 4+

Fler bra-att-ha-tips och rekommendationer när det gäller vin och drycker till helgdagarna, surfa in på Vinbanken. Sveriges snabbaste vinsajt för dig när du ”står rådvill” – Vinbanken vänder sig till vin-dryckes-mat-läsare och publicerar nya artiklar dagligen!

Bäst i test, mousserande 2016
Anders Röttorps lista, Champagne och mousserande inför helgerna 2016
Topp 10 champagne 2016, upp till 409 kr

Rött vin till kvällens middag

Allesverloren betyder precis det, att allt är förlorat. Men fastän producenten har detta, kan man tycka, drastiska namn kunde det inte vara mer fel. Succé är närmare sanningen.

Med all rätt är Allesverloren Wine Estate populära i Sverige. De röda vinerna, av olika druvsorter, är välgjorda, smakar bra och håller rimliga priser. Dessutom, de fungerar så där alldeles extra bra till maten vi lagar – även om Sverige ligger på andra sidan jordklotet från Sydafrika.

danie malan med fru, 24 maj 2016

Juanita och Danie Malan, Allesverloren Wine Estate

Danie Malan som driver verksamheten och är ansvarig vinmakare, är femte generationen på vingården. Det var Danies förfäder som fann familjens hus nedbränt och boskapen stulen när de kom hem efter ett besök till närliggande distrikt Stellenbosch. Katastrof!

Kanske är erfarenheten tidigare generationer gått igenom, att börja om från noll, det som driver Danie Malan?

- Vi producerar bara viner som vi själva vill dricka och vi brukar vår jord med tanke på kommande generationer, säger Danie Malan. Varje ny årgång vi vi producerar är att börja på nytt!

Få vinmakare/producenter har gjort lika stort avtryck hos undertecknad som en person ”som lever som han lär”, för sina viner som är sådär alldeles extra bra när man talar om volymer – vin för alla! – och som utan tvekan delar med sig av information och tankar om vad vin-jordbruket har för utmaningar i dag och i framtiden. Frågor som rör det vi ofta talar om som ekologisk odling alternativt förhållningssätt, dess möjligheter och begränsningar.

Tips, ny årgång av vinet:
Allesverloren Tinta Barocca 2014 (12002), Swartland Sydafrika, 129 kr
Smak: Medel/fyllig mörkfruktig smak, moreller och plommon, en hint sötmogna blåbär, touch av viol, lakrits och fat. Lång, mustig eftersmak.
Betyg: 5 (av 5)

Mer läsning för vin-vänner
Vinbanken har publicerat många nya ”tester och tips”, exempelvis:

Bästa champagne upp till 409 kr
Topp 10 vin, nya viner 2 december (små lanseringar)
Topp 10, nyheter i fasta sortimentet december
Bästa rödvinerna, vinköplistan #48
Bästa vita vinet, vinköplistan #48

Trevlig helg!

Glögg och vin till mustiga grytor

Det är dags för glögg eller smakrikt rött vin.  

Vinbanken har provat årets glöggutbud, läs recensionen om de vi tycker är de bästa. Vi har plockat upp smakrika viner av druvan cabernet sauvignon eller listat några bra val till mustig gryta (vill du inte laga kött tar du bönor) - bland många andra artiklar, tester och tips.

Välkomna att surfa in hos Vinbanken!

Njut av helgen!

Vin till kräftor

Vitt vin till kräftor är ett förstahandsval för många. Välj mellan vinerna i den torra till halvtorra gruppen med generös fruktsmak. Generositeten kan komma av fruktmognad eller av tropiska noter som exempelvis melon, persika eller mango.

Fler ledtrådar hittar du i butik under vinets fakta som presenteras på hyllkanten där även restsockerhalt skrivs ut jämte namn och prisuppgift. Viner som presenteras bland de torra vita viner kan därför, om de har en restsockerhalt från 5 gr restsocker per liter och upp, ge de torra vinerna en förnimmelse av sötma och ”solmogen” rondör.

Sältan i kräftlagen möter fruktens mogna sötma i vinet. Matchen är perfekt och har sedan vinet smak av örter är det som pricken över i. Läs bolagets smakbeskrivningar och våga prova!

Här är två goda viner som passar till kräftor. För fler förslag surfar ni enkelt vidare till vinbanken.se

1. Crudo Organic 2015 (4993), Cantine Colomba Bianca, Sicilien Italien, 79 kr
Vinet är gjort av Siciliens “egna” druvsorter catarratto och zibibbo.
Vinet smakar druvigt fruktigt v melon och gula äpplen. Det finns lätta drag av finstämd citrus, av lime och med en dito, lätt örtig ton. Fin längd, serveras sval för skönaste drick-upplevelse. Passar förbalkongliv precis som till kräftor.

2. Jonty’s Ducks Pekin White 2014 (2950), Paarl, Sydafrika, 109 kr
Här har ni vinet som är gjort av en kompott druvor av chenin blanc men även lite roussanne, muscat de frontignan, viognier och semillon. Smaken är fruktig, vinet charmigt av en mix frukter som melon och persika. Passar den som vill ha lite mer smak.
Trevlig helg!