Fredagsvin från Washington State

Washington State ligger norr om Oregon, gränsande till Kanada. Seattle är största stad. Att fisk och skaldjur är populärt är ganska självklart med tanke på närheten till det kalla havet.  Men även klimatet är av det kyligare slaget varför det odlas en hel del gröna druvor som vissa blå sorter vilka trivs och klarar sig väl i svalare temperatur. Syrahdruvan är en av dem.

Många som tänker ”vin” från USA utgår från att ursprunget är Kalifornien och såklart, det produceras mycket vin i solstaten men det finns också odlingar i många andra delar av USA. I exempelvis Texas görs en hel del vin av enklare sort medan vin från Oregon och Washington State har fått rykte om sig att vara välgjorda, snitsigt moderna och ”bra”. En anledning är det svala klimatet. En god och balanserad syra är den läckra vinsmakens signum och att druvan utvecklar mogen syra (i stället för o-mogen =hård och grön smak eller kanske värre, övermogen=ger platt vinsmak) kommer garanterat med på köpet när odlingstemperaturen är sval förutsatt att solsken inte är en bristvara. Båda viktiga parametrar när man gör vin av bra kvalitet.

Prova gärna det här röda vinet från Washington State.

Red Diamond Shiraz 2009 (6486), 99 kronor
Fruktig och smakrik av mörka bär och plommon, av rostade fat och choklad med en avslutande vaniljton. Mustig med skön mersmak. Omdömet är, vinet är okomplicerat och enkelt att gilla som att det har en viss finess. Servera till exempelvis älgrullader.

Nyfiken på att veta mer om Washington State och vin, läs på hemsidan
Washington State Wine.

Ha nu en riktigt trevlig helg. Själv ska jag fiska en av dagarna och får jag napp lovar jag lägga upp en bild här. Ska bli spännande att se vad som händer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *