Om EKO, att förlora allt och äntligen fredag

Återigen, det är dags för fredá och veckans tips. Då snön yr, nåja lätt överdrift men ändå vita flingor som snor runt i blåsten, passar rött vin. Kan ärligt inte tänka på något annat lämpligt dryckesalternativ när temperaturen faller under nollan såvida det inte skulle vara cognac då. Och om vinet är bokat kan man intressera sig för vilken mat man ska laga (gör tvärtom, välj vin först sedan maträtt).

Båda alternativen passar mustig mat vilket också det känns helt rätt i tid. Vinerna nedan ska finnas i det ordinarie sortimentet och jag har provat dem nyligen, dubbelkolla årgången bara för beskrivningen gäller specifikt för just den angivna.

Kul att berätta är att producenten för Rhônevinet Valreas arbetat ekologiskt i många många år utan att de lyft ord som EKO eller så kallad naturlig vinmakning som försäljningsargument. Michel Chapoutier anses av många vara en av världens absolut främsta vinmakare och har uppnått världsrykte som biodynamisk vinodlare med stjärnstatus. Och det utan att han mässat om EKO till kunder och press. Han är verkligen vinbonde och därtill gör han en stor portfölj av olika sorters vin. Det är verkligen imponerande och dags att han, såväl som ett antal andra producenter som arbetar på liknande sätt, blir uppmärksammade för sitt arbete och för sina viner.

Vill du läsa mer om M. Chapotier, på svenska, kan du besöka importörens Bibendums hemsida. Där kan man sedan gå vidare till Chapotiers egen hemsida. Kan rekommenderas.

Valréas 2010 (12815), Chapoutier, Frankrike, 99 kr
Medelfyllig. Mörk frukt, smak av örter och kryddor, lätt mineralton. Bättre vin. Balanserad, välgjord och ursprungstypisk.
Passar till: Smakrik kötträtt, gärna älg exempelvis rullader eller tafelspitz.

Allesverloren Touriga Naçional 2010 (12002), Allesverloren, Sydafrika, 120 kr
Medelfyllig. Mörk frukt, stram helhet, markerade tanniner, bra syra, inslag av gummi, lakrits, vanilj och viol. Fat. Bättre vin med bra helhet, fin balans. Passar gärna och till finmiddag.
Passar till: Grillad fläskkarré, bland annat.

Hur tragiskt var inte händelsen som drabbade familjen som åkt för att handla, minst en dagsresa till Stellenbosch, när de finner sitt hem nedbrunnet och plundrat vid återkomsten. Allesverloren! Orsaken är med hela sin förtvivlande och brutala verklighet tydlig i namnet – att förlora allt. Rubb och stubb. Men möjligen finns ändå en underliggande kraft i namnet, jämför till finskt sisu, för Allesverloren tillhör idag en av Sydafrikas mest kända vinproducenter. Vinmakare är Danie Malan och han är femte generationen i släkten som förlorade allt den ödesdigra dagen någon gång på 1700-talet.

För hela historien, besök Allesverlorens hemsida.

Avslutningsvis vill jag bara säga att jag snart kommer bojkotta veckodagen fredag. Om jag är en festförstörare, ja möjligen men jag tycker fortfarande att en vecka är en dag för kort. Med glimten i ögat kan jag också kasta ut frågan: varför håller ingen med mig?

Trevlig helg!
/Elke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *