Vitt och fräscht passar fredag

Under veckan har det återigen varit många intressanta provningar. Systembolaget har radat upp ett hundratal viner ur det ordinarie sortimentet med ny årgång, det har varit provningar arrangerade av importörer och så, möjligen veckans höjdpunkt, provningen som hölls på amerikanska residenset i Stockholm. Vinerna som presenterades var från Washington State, det kanske just nu mest intressanta vin-ursprunget i USA.

Regionen räknas in som en s k cool climate, svalt odlingsområde, vilket när det gäller druvor är bra. Såklart får det inte tippa över till ”för” kallt eller lite sol men i en ”lagom” utdragen mognadsprocess, solig väderlek och hyfsade temperatur, menar de flesta att druvan mognar optimalt, ner på minsta beståndsdel. Och vinerna blir därefter, nyanserade.

Veckans fredagsvin
ViNO Pinot Grigio 2011(74504), Charles Smith Wines, Washington State, USA, 119 kr. Beställningsvin.
Vit, torr och medelfyllig med fruktig smak av äpplen och päron, lätt pepparkrydda och en liten, lätt anande fetma. Lär passa strålande bra till kallskurna charkuterier, lagade fiskrätter och till ost.

På bild är Margareta Lundeberg som är importör till vinet i fråga (här med en annan flaska i hand).

De cirka 30 år som vinmakarna varit på plats i Washington State är inte en lång tid, givet många europeiska vinhus som kan ha historiska rötter tillbka till medeltiden. Intressant kan jag notera är att många anrika Europeiska vinhus investerar kraftigt i vinområdet. Klart är i a f att erfarenhet ger kunskap och fördel men å andra sidan, en vinproducent börjar i viss mån om på nytt, varje år. Vingårdsplatsen är densamma men sedan är det mesta sig olikt, vinstockarnas ålder, väder och temperatur. Det märks i vinernas smak att Washington State är ”nya på banan” och jag vill på ett sätt dra paralleller till att leva med tonåringar. Innan den nybakade personen hittat sin plats ska det tänjas på gränser. I vinfallet handlar det mycket om smak av fat. Fatkaraktär är extra fiiiint varför det är något många går för, utan hänsyn till om fat i kombination till vinet ens är lämpligt. Klarar vinet av att möta faten. Ni vet, lätt fin druvsmak fixar inte nya ekfats överdos av tannin, det handlar om balans, balans och jämvikt för att ur det skapa mervärde i smak. Här och nu smakar många av Washingtonvinerna således ganska mycket av fat, i sämsta fall är de en upplevelse av att tugga nyhyvlade eksspån innan frukost. Det blir bara för mycket.

Ja, Washington är ett spännande vinområde och nej, jag tror inte att jag med denna provning sett ett fullskaligt och representativt urval vin för att här göra en kategorisk bedömning. Washington State är på gång och jag ska definitivt prova mer.

Som av en händelse tipsade jag redan tidigare om ett rött vin, Red Diamond Shiraz, i ett fredagstips för några veckor sedan. Den rekommendationen gäller såklart fortfrande och kan komma väl till pass om ni inte vill beställa det vita i rek ovan.

Mer öl
För alla ölfrälsta läsare kan jag varmt rekommendera Anders Bergströms artikel på Vinbanken om Julöl 2012. Och för den som vill jämföra smakbedömningar, finns undertecknads ranking på Vinbankens julöl 2012.

Trevlig helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *